Εγκρίθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η σχετική απόφαση για την δωρεά στην Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, τμήματος ακινήτου στα Τριάντα με στόχο την ανέγερση ναού.
Στην εισήγηση την οποία έκανε ο ίδιος ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, αναφέρονται τα εξής:
«Με την απόφαση 34/2018 του Π.Σ. που επικυρώθηκε ως προς τη νομιμότητα της από τον Συντονιστή της Α.Δ. Αιγαίου με την υπ αριθμό 33544/8-6-2018 απόφασή του παραχωρήθηκε σε αυτήν περιγραφόμενο τμήμα ακινήτου στο οικοδομικό τετράγωνο ΟΤ65Β της ΚΜ 356 Γαιών Τριαντών στην ιερά Μητρόπολη Ρόδου, για την ανέγερση ναού, σύμφωνα με τις νεότερες και ειδικότερες διατάξεις του Ν.4301/2014 (άρθρο 22 παρ. 3 αυτού) δηλ. με δωρεά μεταβίβαση του εμπράγματος δικαιώματος της κυριότητας, άνευ ανταλλάγματος.
Στην απόφαση αυτή δεν περιγράφεται επακριβώς ο τρόπος και η αιτία μεταβίβασης της κυριότητας (δηλ. δωρεά) και περαιτέρω δεν γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο τμήμα του ακινήτου με περιγραφή των στοιχείων γωνιών που αποτυπώνονται στο τοπογραφικό διάγραμμα, στοιχεία απαραίτητα προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της κυριότητας στο Κτηματολόγιο Ρόδου.
Ως εκ τούτου εισηγούμαστε:
Την λήψη απόφασης (κατ’ επίκληση του άρθρου 176 του ν.3852/2010 με την οποία το Π.Σ. ασκεί αρμοδιότητα της Οικονομικής Επιτροπής λόγω της σοβαρότητας του θέματος) με την οποία συμπληρώνεται η ήδη ληφθείσα απόφαση με αριθμό 34/2018 της από 15-4-2018 συνεδρίασης του Π.Σ. Ν. Αιγαίου (υπ αριθμόν 4ο πρακτικό) ως προς:
1.την διευκρίνιση ότι μεταβιβάζεται, αιτία δωρεάς, η πλήρης κυριότητας τμήματος ακινήτου εμβαδού 3.967 τ.μ. της Κ.Μ. 356 γαιών Τριαντών (τόμο; 1 φύλλο 41, φάκελλος 172) υπό στοιχεία γωνιών 1,2,3,4,5,6,1 του οικοδομικού τετραγώνου ΟΤ65Β του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως Ιαλυσού Ρόδου, όπως αυτό απεικονίζεται στο από Ιούνιος 2018 διάγραμμα του πολ. Μηχανικού Μ. Χατζημιχαήλ και στο ΦΕΚ τ.Α.Α.ΑΠ φύλλο 239/8-11-2016, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην Ιερά Μητρόπολη Ρόδου σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 22 παρ. του Ν.4301/2014.
2.την διευκρίνιση ότι η μεταβίβαση αυτή γίνεται ατελώς ως προς τη μεταγραφή και χωρίς καμία δαπάνη ή έξοδα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων και τυχόν ρυμοτομικών βαρών.
Το ιστορικό
Θυμίζουμε ότι το θέμα είχε έρθει στην επικαιρότητα τον περασμένο Απρίλιο, όταν η Επιτροπή του άρθρου 7 του νόμου 2839/2000 είχε ακυρώσει την παραχώρηση ακινήτου για την ανέγερση νέας εκκλησίας στην Ιαλυσό (από το Περιφερειακό συμβούλιο) χαρακτηρίζοντάς την ως εσφαλμένη και ζητούσε να διορθωθεί, προκαλώντας την δυσαρέσκεια και τα σχόλια νομικών, αιρετών αλλά και των δημοτών της περιοχής, αφού η Ιαλυσός έχει πολύ ανάγκη από έναν νέο ναό καθώς ο υπάρχων ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου δεν επαρκεί για να καλύψει τις απαιτήσεις του ποιμνίου.
Το «πράσινο φως» δόθηκε τελικά τον περασμένο Ιούνιο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η οποία με απόφαση του Συντονιστή της κ. Νίκου Θεοδωρίδη προχώρησε στην επικύρωση της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, για την παραχώρηση από την Περιφέρεια στην Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, τμήματος ακινήτου στην Ιαλυσό, για την ανέγερση ναού.
Σημειώνεται ότι το εν λόγω ακίνητο πάνω από 18.000 τ.μ. αποτελεί ιδιοκτησία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και είναι δεσμευμένο για ανέγερση ναού, γεγονός που απαγορεύει οποιαδήποτε άλλη χρήση. Το κόστος ανέγερσης του νέου ναού, αναλαμβάνει πλήρως η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου.
Το ακίνητο βρίσκεται στην Λεωφόρο Ηρακλειδωών, οδός Καλλιππάτειρας και στην Μητρόπολη Ρόδου θα δοθούν δωρεά τα 4.000 τ.μ. –ενώ προβλέπεται και διαμόρφωση χώρων στάθμευσης.
Για το θέμα, είχε δηλώσει ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, την στήριξή του στην προσπάθεια της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου να ανεγείρει ένα νέο ναό στην Ιαλυσό καθώς «η Εκκλησία βρίσκεται σταθερά στο πλευρό μας, οποτεδήποτε χρειαζόμαστε γη για την ανέγερση υποδομών σε όλα τα νησιά μας. Η ελάχιστη πράξη αναγνώρισης και ανταπόδοσης της προσφοράς της εκ μέρους μας, είναι να στηρίξουμε κι εμείς την προσπάθεια της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, να ανεγείρει ένα νέο ναό σε ένα τόπο όπου ο σημερινός μικρός ναός δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και να εξυπηρετήσει το εκκλησίασμα» είχε δηλώσει σχετικά.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ