Ειδήσεις

Forbes: Επτά ελληνικές εταιρείες στην λίστα με τις 2.000 ισχυρότερες εισηγμένες του πλανήτη

Επτά ελληνικές εταιρείες – κυρίως τράπεζες – έχουν κερδίσει μια θέση στην παγκόσμια λίστα του Forbes με τις 2.000 ισχυρότερες εισηγμένες του πλανήτη.

Ειδικότερα, η Alpha Bank κατακτά την 1522η θέση στην λίστα με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου και την υψηλότερη θέση ανάμεσα στις ελληνικές. Ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς που καταλαμβάνει την  1599η θέση, η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος στην θέση Νο 1606, η Eurobank Ergasias στην θέση 1640 και η Τράπεζα της Ελλάδος στην 1727η θέση.

 Στην λίστα περιλαμβάνονται επίσης δυο ελληνικές εταιρείες εκτός τραπεζικού χώρου, η ΔΕΗ (No 1854) και τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) στην 1868η θέση.

Σημειώνεται ότι η κατάταξη του Forbes Global 2000 βασίζεται σε μια σύνθετη βαθμολογία που λαμβάνει υπόψη τα έσοδα, τα κέρδη, τα περιουσιακά στοιχεία και την χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών.

Ο κατάλογος του 2017 περιλαμβάνει εισηγμένες από 58 χώρες οι οποίες αθροιστικά εμφανίζουν έσοδα 35,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, κέρδη 2,5 τρισ. δολαρίων, περιουσιακά στοιχεία 169,1 τρισ. δολαρίων και συνολική χρηματιστηριακή αξία 48,8 τρισ. δολαρίων. Και οι τέσσερις μετρήσεις είναι βελτιωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη λίστα του 2016, με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς να έχει αυξηθεί κατά 10% από πέρυσι.

Παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης, οι αμερικανικές και κινεζικές εταιρείες – που αποτελούν πάνω από το 40% της λίστας – συνεχίζουν να κυριαρχούν στην πρώτη δεκάδα της λίστας του Forbes, με τους χρηματοοικονομικούς κολοσσούς Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) και JPMorgan Chase να καταλαμβάνουν κορυφαίες θέσεις.

Η διετής παράδοση της Κίνας να καταλαμβάνει τις 3 πρώτες κορυφαίες θέσεις της λίστας διεκόπη φέτος με την Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ να κατακτά την τρίτη θέση, μια επιπλέον ένδειξη πως οι αμερικανικές εταιρείες δεν χτυπήθηκαν πολύ από την αβεβαιότητα που κυριάρχησε πέρυσι στις αγορές.

Δείτε την λίστα πατώντας εδώ

ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου