ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο πρόεδρος τη Α ΕΛMΕΔ ζητεί την προστασία των εκπαιδευτικών

news room 3 λεπτά ανάγνωση

Σε μια σειρά από θέματα που αφορούν τον κλάδο των εκπαι­δευ­τι­κών, ανα­φέρ­θηκε με δηλώ­σεις του στην «δημο­κρα­τική», ο νεο­ε­κλε­γείς πρό­ε­δρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδε­κα­νή­σου κ. Ανδρέας Μαρίνος.

«Το νέο διοι­κη­τικό συμ­βού­λιο της Α’ ΕΛΜΕ Δωδε­κα­νή­σου είχε μια πρώτη συνά­ντηση στο Εργα­τικό Κέντρο Ρόδου, ενόψει της γενικής συνέ­λευ­σης των ΕΛΜΕ που θα γίνει το προ­σε­χές Σάββατο στην Αθήνα, ώστε να κινη­θούμε σε αγω­νι­στικό πλαίσιο για το επόμενο χρονικό διά­στημα. Αυτό γίνεται με αφορμή την κατά­θεση του ασφα­λι­στι­κού νομο­σχε­δίου το οποίο δεν έχει έρθει ακόμη προς ψήφιση στη Βουλή και φυσικά, πλήττει και τον δικό μας κλάδο. Στη συνά­ντηση που είχαμε, απο­φα­σί­στηκε να συμ­με­τέ­χουμε σε 48ωρη απεργία κατά την διάρ­κεια της κατά­θε­σης του νομο­σχε­δίου. Από εκεί και πέρα, εάν και οι υπό­λοι­πες ΕΛΜΕ της χώρας απο­φα­σί­σουν να συμ­με­τέ­χουν, θα προ­χω­ρή­σουμε σε γενική 48ωρη απεργία στα σχολεία της Β’ Βαθιάς Εκπαί­δευ­σης».

Ο κ. Μαρίνος επέ­στησε την προσοχή στο ζήτημα των ανα­πλη­ρω­τών καθη­γη­τών, που παρα­μέ­νει ένα μεγάλο άλυτο πρό­βλημα:

«Είναι ένα θέμα που μας απα­σχο­λεί ιδιαί­τερα. Αυτή την στιγμή ο αριθμός των ανα­πλη­ρω­τών καθη­γη­τών ανά την χώρα φτάνει τους 22.000 ενώ τα κενά στα σχολεία είναι τερά­στια. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία κάλυψη από τους ανα­πλη­ρω­τές, ενώ δεν φαί­νε­ται και καμία διάθεση από το υπουρ­γείο Παι­δείας για διο­ρι­σμούς. Αυτά που εξαγ­γέλ­λει συνεχώς ο υπουρ­γός κ. Φίλης είναι ουσια­στικά για προ­σω­πική του κατα­νά­λωση και για να απο­φεύ­γει την μεγάλη σύγκρουση. Σύμφωνα με τα δεδο­μένα, δεν είναι δυνατή καμία πρό­σληψη ανα­πλη­ρωτή. Η μονα­δική λύση είναι οι μόνιμοι διο­ρι­σμοί. Ένας μόνιμος εκπαι­δευ­τι­κός, έχει εντελώς δια­φο­ρε­τική συμπε­ρι­φορά από ό,τι ένας ανα­πλη­ρω­τής. Εδώ να σημειώσω ότι τα ποσά είναι τα ίδια και οι μόνιμες προ­σλή­ψεις δεν επι­βα­ρύ­νουν τον κρατικό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό. Μόνον με αυτό τον τρόπο μπορούν να καλυ­φθούν επαρκώς όλα τα κενά. Εμείς ως παρά­ταξη στην Α’ ΕΛΜΕ Δωδε­κα­νή­σου θα προ­τεί­νουμε να γίνουν προ­σλή­ψεις μέσω των προ­γραμ­μά­των ΕΣΠΑ».

Σε ερώτηση σχετικά με το πρό­σφατο επει­σό­διο που σημειώ­θηκε με την επίθεση που δέχτηκε ένας εκπαι­δευ­τι­κός από ανήλικο εξω­σχο­λικό, ο νέος πρό­ε­δρος της Α’ ΕΛΜΕ, Δωδε­κα­νή­σου, τόνισε:

«Το επει­σό­διο αυτό εγείρει ερω­τη­μα­τικά για την ασφά­λεια των σχο­λι­κών κτηρίων. Όπως γνω­ρί­ζετε, δεν υπάρ­χουν σχο­λι­κοί φύλακες, ενώ δεν υπάρχει και καμία προ­στα­σία. Εμείς, ως νέο προ­ε­δρείο, επι­σκε­φτή­καμε στην Αστυ­νο­μική Διεύ­θυνση τον κ. Φώτη Νικο­λό­πουλο από τον οποίο ζητή­σαμε να γίνο­νται περι­πο­λίες έξω από τα σχολεία είτε με οχήματα, είτε με μηχανές ώστε να απο­τρα­πούν ανάλογα μελ­λο­ντικά επει­σό­δια. Έχουμε ζητήσει συνά­ντηση και με τον δήμαρχο Ρόδου κ. Χατζη­διάκο στον οποίο θα κατα­θέ­σουμε υπό­μνημα σχετικά με τους σχο­λι­κούς φύλακες, ενώ είδαμε και τον εισαγ­γε­λέα, ζητώ­ντας την παρέμ­βασή του σε οποια­δή­ποτε τέτοια περί­πτωση».

Κατα­λή­γο­ντας ο κ. Μαρίνος και με αφορμή αυτό το γεγονός, είπε:

«Το σχολείο απο­τε­λεί έναν φάρο για την κοι­νω­νία γι’ αυτό και πρέπει να προ­στα­τεύ­ε­ται. Το έργο των εκπαι­δευ­τι­κών γίνεται κάτω από αντί­ξοες συν­θή­κες. Ο λόγος είναι ότι υπάρ­χουν προ­βλή­ματα στην κοι­νω­νία τα οποία ξεκι­νούν από την οικο­γέ­νεια, την ανεργία, την φτώχεια και την κρίση. Δυστυ­χώς, όλα αυτά τα εισπράτ­τει ο μαθητής και τα μετα­φέ­ρει μαζί του στο σχολείο. Ο εκπαι­δευ­τι­κός πρέπει να δια­χει­ρι­στεί μια τέτοια κατά­σταση η οποία δεν ειναι καθόλου καλή και είναι απαι­τη­τική. Γι’ αυτό ζητούμε την προ­στα­σία του έργου των εκπαι­δευ­τι­κών που επι­τε­λούν μέσα στα σχολεία».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.