Ειδήσεις

Τι φέρνει η επόμενη μέρα για τον Τουρισμό

Η φετινή χρονιά έφερε ακόμη ένα ρεκόρ στα τουριστικά έσοδα και περισσότερες αφίξεις ξένων τουριστών σε σχέση με πέρσι. Το μεγάλο στοίχημα εντούτοις, τόσο για την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, όσο και για τους επιχειρηματίες του χώρου, είναι η ενίσχυση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, που θα φέρει επισκέπτες υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου, και η βελτίωση των υποδομών. Στόχος, ο ποιοτικός Τουρισμός στην Ελλάδα, όλο το χρόνο.

Το υπουργείο Τουρισμού έχει ήδη προχωρήσει στην κατάρτιση ενός νέου στρατηγικού πλάνου, με ορίζοντα δεκαετίας, από το 2021 έως 2030. Το στρατηγικό σχέδιο θα βασίζεται σε διάφορους πυλώνες, όπως στην καταγραφή των τουριστικών ροών, στις ιδιωτικές και δημόσιες υποδομές με βιώσιμη διαχείριση και ανάπτυξη, στην εκπαίδευση και κατάρτιση των απασχολούμενων στον κλάδο (με απογραφή του ανθρώπινου δυναμικού και των δεξιοτήτων αλλά και αξιολόγηση των ελλείψεων με νέες εκπαιδευτικές δομές σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης και με κίνητρα για επανεκπαίδευση), στη δημιουργία συγκεκριμένων τουριστικών προϊόντων, αποβλέποντας στη γεωγραφική και χρονική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και στην διόρθωση των νομοθετικών κενών.

Στο ίδιο πλαίσιο και ο ΕΟΤ. Το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, ενέκρινε τους στρατηγικούς στόχους για το 2020, στους οποίους περιλαμβάνονται η προβολή και προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ο σχεδιασμός προγραμμάτων στρατηγικής επικοινωνίας και δράσεων και η υλοποίησή τους σύμφωνα με τα μακροπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα στρατηγικά σχέδια μάρκετινγκ ανά τουριστικό προϊόν, γεωγραφική περιοχή και αγορά – στόχο. Επίσης η παρακολούθηση, καταγραφή και αξιολόγηση των τάσεων και εξελίξεων στη διεθνή τουριστική αγορά και ειδικότερα σε αγορές – στόχους και η υλοποίηση ετήσιων προγραμμάτων προβολής και προώθησης για τη διατήρηση και ενίσχυση της θέσης της χώρας διεθνώς.

Και θεσμικοί φορείς όμως, όπως και παράγοντες της αγοράς, προσθέτουν πως ο Τουρισμός θα πρέπει να αποσυνδεθεί από την καταμέτρηση των τουριστών και να υπάρξει στροφή προς τις ποιοτικές υπηρεσίες, που θα δώσει συνέχεια και σταθερότητα στα τουριστικά μεγέθη.

Πρόσω ολοταχώς για τα 18 δισ. ευρώ

Με έσοδα κοντά στα 18 δισ. ευρώ δείχνει να κλείνει η φετινή χρονιά. Πέρσι έσοδα έφτασαν τα 15,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 10,2% σε σύγκριση με το 2017.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 13,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 και διαμορφώθηκαν στα 17.53 δισ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 3,7% και διαμορφώθηκε στις 29.727 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 28.680 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η μέση δαπάνη ανά ταξίδι. Στο δεκάμηνο ήταν υψηλότερη κατά 9,3% σε σύγκριση με πέρσι. Η δαπάνη ανά ταξίδι μη κατοίκων στην Ελλάδα έφτασε τα 575 ευρώ, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2018 ήταν στα 526 ευρώ και του 2017 στα 532 ευρώ.

πηγή capital.gr

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου