Ειδήσεις

Ανοδικά οι τιμές πώλησης ξενοδοχείων λόγω ενίσχυσης τουρισμού

Ο κλάδος των ξενοδοχειακών ακινήτων συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον αυτήν την περίοδο, καθώς τόσο οι τιμές, όσο και η ζήτηση καταγράφουν ανοδική τάση το τελευταίο διάστημα, κυρίως ως αποτέλεσμα της σημαντικής ανόδου του τουρισμού. Ως εκ τούτου, πολλοί ξενοδόχοι σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή συγκυρία και διαθέτουν τις επιχειρήσεις τους προς πώληση, παρότι το τίμημα που είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν οι ξένοι επενδυτές δεν είναι ευθυγραμμισμένο με τις απαιτήσεις των πωλητών.

Σε σχετική της έκθεση, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Algean Property τονίζει ότι το σημερινό ξενοδοχειακό απόθεμα της χώρας αυξήθηκε σε πάνω από 9.700 μονάδες συνολικής δυναμικότητας 780.000 κλινών κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου, όταν και εγκαινιάστηκαν ορισμένες νέες πολυτελείς μονάδες και βίλες φιλοξενίας. Ταυτόχρονα, η άνοδος των ξένων επισκεπτών ενίσχυσε και την πληρότητα των ξενοδοχείων, στοιχείο σημαντικό για την αποτίμηση της αξίας τους. Ωστόσο, όπως σημειώνει η Algean, οι ανάγκες σε υποδομές και ξενοδοχεία παραμένουν σημαντικές. Υπολογίζεται ότι απαιτούνται άμεσα 250.000 νέες κλίνες, κυρίως τεσσάρων και πέντε αστέρων, προκειμένου να προσελκυστούν τουρίστες υψηλότερων εισοδημάτων. Επίσης, βάσει του στρατηγικού σχεδιασμού του υπ. Τουρισμού, έως το 2021 θα πρέπει να επενδυθούν 26 δισ. ευρώ κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια για την αναβάθμιση των υποδομών (αεροδρόμια, οδικοί άξονες, λιμάνια, μαρίνες), γεγονός που μεταφράζεται σε 3,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Επιπλέον 5 δισ. ευρώ προγραμματίζονται με τη μορφή νέων τουριστικών θερέτρων ανά την επικράτεια, κυρίως όμως σε Χαλκιδική, Κρήτη, Κυκλάδες, Ιόνια Νησιά και Πελοπόννησο. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την Algean, η ξενοδοχειακή αγορά προσελκύει σήμερα πληθώρα ξένων επενδυτών κι εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων, κυρίως από την Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική. Σημαντική είναι η ζήτηση που εκδηλώνεται για την απόκτηση ξενοδοχείων, καθώς πέραν των Fairfax, Invel, Blackstone και Oaktree που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν προχωρήσει σε κάποια κίνηση, ζωηρό παραμένει το ενδιαφέρον κι άλλων επενδυτών, όπως των Hines, Qatar Investment Authority και Carlton Group.

Αντίστοιχα, στην αγορά εξοχικής κατοικίας, η έρευνα επισημαίνει ότι το διαθέσιμο απόθεμα απούλητων κατοικιών υπολογίζεται σήμερα σε περίπου 50.000 με τις τιμές να καταγράφουν σταθεροποιητικές τάσεις και τη ζήτηση, κυρίως από το εξωτερικό, να αυξάνεται. Ωστόσο, καταγράφεται σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ των ζητούμενων και των προσφερόμενων ακινήτων. Συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφουν περιοχές στο Νότιο Αιγαίο, τα Ιόνια Νησιά και την Κρήτη, όπου όμως σημειώνονται και οι περισσότερες ελλείψεις προσφερόμενων εξοχικών προς πώληση. Επίσης, οι περισσότεροι ξένοι ζητούν ακίνητα σε οργανωμένα συγκροτήματα που να προσφέρουν υπηρεσίες φιλοξενίας και φύλαξης, στοιχείο που λείπει σήμερα από την ελληνική αγορά. Ως εκ τούτου, η Algean καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να αναπτυχθούν αρκετά συγκροτήματα 40-50 εξοχικών κατοικιών, προκειμένου να καλυφθεί η υφιστάμενη ζήτηση.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου