Ειδήσεις

Οι προτάσεις του κ. Χ. Κόκκινου στην εκδήλωση της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας

Μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων να χρηματοδοτηθούν οι μετακινήσεις των νησιωτών μας και τα αναγκαία λιμενικά έργα

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χ. Κόκκινος ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της  Περιφερειακής Ένωσης  Δήμων Νοτίου Αιγαίου  στις 23-10-1017 στην Σύρο, παρέστη και μίλησε στην εκδήλωση με θέμα την ακτοπλοϊκή  σύνδεση τον νησιών μας, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας, εκπροσώπων των ακτοπλοϊκών εταιρειών  και δημάρχων των Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Χ. Κόκκινος επισήμανε τα εξής:

«- η ακτοπλοϊκή σύνδεση τον νησιών μας  εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Τις ανάγκες τής κοινωνίας, τις δυνατότητες του ιδιωτικούς τομέα (ακτοπλοϊκές εταιρείες κ.τ.λ.), η οικονομική κατάσταση που επικρατεί με τις επιπτώσεις της (π,χ, ακριβό ή φθηνό πετρέλαιο), τις λιμενικές εγκαταστάσεις και την κρατική παρέμβαση όπως αυτή εμφανίζεται από τις δράσεις της αυτοδιοίκησής και της Κυβέρνησης.

– Η ακτοπλοϊκή σύνδεση τον νησιών μας είναι αδιαπραγμάτευτη και αποτελεί κοινωνικό αγαθό. Αίρει το αίσθημα της απομόνωσης  και βοηθάει στην αειφόρο ανάπτυξη .

Στη συνεδρίασή μας καταθέτω της παρακάτω προτάσεις:

– Η κυβέρνηση να επιδιώξει να επιδοτηθούν με πόρους του Ε.Σ.Π.Α οι μετακινήσεις των νησιωτών μας ώστε να μειωθεί το δυσβάσταχτο κόστος τους και να στηρίξει την πρόταση της στην γεωγραφική θέση της χωράς που έχει πολυνησία και τα νησιά της βρίσκονται στα σύνορα της Ε.Ε.. Εφαρμογή αντίστοιχων νησιωτικών πολιτικών πραγματοποιούν για τους νησιώτες τους  η Ισπανία στις Βαλεαρίδες νήσους στην Μεσογείου και η Πορτογαλία  στα νησιά της στον Ατλαντικού Ωκεανού.

– Να πραγματοποιούνται οι διαγωνισμοί για τα δρομολόγια των άγονων γραμμών τρία έως τέσσερα χρόνια νωρίτερα από την πραγματοποίησή τους, έτσι οι εταιρείες αφενός θα γνωρίζουν τα έσοδα τους και αφετέρου θα έχουν την δυνατότητα να προγραμματίσουν να ανανεώσουν και το στόλο τους με καινούρια πλοία.

– Η εκάστοτε κυβέρνηση να αυξήσει τον προϋπολογισμό και να διαθέσει μεγαλύτερα κονδύλια από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας και για λιμενικά έργα.

– Να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος σε τακτά χρονικά διαστήματα και με στόχο τη βελτίωση τον ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και την κάλυψη των μεταφορικών αναγκών των νησιωτών μας.

– Να ανακοινώνονται εμπρόθεσμα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια ώστε να τα γνωρίζει το επιβατικό κοινό και να επιτυγχάνεται μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και καλύτερος προγραμματισμός.

– Εκπτώσεις και κίνητρα μετακίνησης για τους μονίμους κατοίκους των νησιών μας , ειδικότερα τον ακριτικών και απομακρυσμένων νησιών μας.

Η υπόθεση των ακτοπλοϊκών μεταφορών απαιτεί συνεργασία και συνεννόηση. Η θάλασσα δεν μας χωρίζει: Τα καράβια μάς ενώνουν μεταφέροντας ανθρώπους, αγαθά, αξίες και πολιτισμό.»

Χαράλαμπος ΚόκκινοςΑντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου