Ειδήσεις

Δήλωση του κ. Δ. Γάκη για τη συζήτηση που αφορά στις πανεπιστημιακές σπουδές Τουρισμού στη Ρόδο

«Σε ορθή κατεύθυνση, με πολλούς αποδέκτες αλλά και με πολλές αστοχίες, κινείται η πρόταση του βουλευτή της ΝΔ Μάνου Κόνσολα για την ανάπτυξη πανεπιστημιακών σπουδών Τουρισμού στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο.
Οφείλουμε εντούτοις να σημειώσουμε έγκαιρα τις αστοχίες ώστε να μην ακυρωθεί εν τη γενέσει η θετική προσδοκία που καλλιεργείται στην κοινωνία της Ρόδου από την πρόκληση άκαιρων συγκρούσεων με άλλες τοπικές κοινωνίες του Αιγαίου, ούτε από τη θεσμική περιφρόνηση που επιδεικνύει ο βουλευτής της Ν.Δ. στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στην οποία εξάλλου ανήκει. Παρόμοιες εξαγγελίες είχαν γίνει και στο παρελθόν για την ίδρυση ιατρικής σχολής.
Οι επικίνδυνες αυτές αστοχίες δεν είναι τυχαίες, αποτελούν τη φύση του παλαιοκομματισμού. Πριν λίγο καιρό οι μνημονιακοί βουλευτές στήριζαν το «σχέδιο Αθηνά» για να βάλουν δήθεν τέλος στο πελατειακό σύστημα «κάθε πόλη και ΑΕΙ, κάθε χωριό και ΤΕΙ» που τα δικά τους κόμματα έστησαν τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Μοναδικό αποτέλεσμα ήταν η αποδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και η συρρίκνωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που με τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων, τις απολύσεις συμβασιούχων εκπαιδευτικών και τώρα με τις μεταγραφές έχει οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο. Τώρα πολιτεύονται ωσάν να μη συμβαίνει τίποτα. Ένα νέο τοπικό success story!
Ο υπουργός κ. Λοβέρδος, κάνοντας σκουπίδια το Σύνταγμα αλλά και το «Σχέδιο ΑΘΗΝΑ» εξήγγειλε μόνος του την ίδρυση Τμημάτων Τουρισμού που θα δέχονται μόνο ξένους φοιτητές. Γνώριζε, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, άνοιξε όμως την όρεξη για εγκατάσταση με κρατική επιχορήγηση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη Ρόδο για ξένους φοιτητές. Δηλαδή να πληρώνει το ελληνικό δημόσιο και η τοπική αυτοδιοίκηση για να σπουδάζουν μόνο ξένοι, οι οποίοι θα πληρώνουν στον ιδιώτη δίδακτρα και θα κάνουν δωρεάν πρακτική άσκηση στα μεγάλα ξενοδοχεία. Αυτό δεν είναι ανάπτυξη και σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την εκπαίδευση και την έρευνα, είναι καθαρή υπανάπτυξη τύπου «Μπανανίας».
Είναι αναμφισβήτητα θετικό, ότι ο κ. Κόνσολας επαναφέρει μέσα στο συνταγματικό πλαίσιο, δηλαδή μέσα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου την προοπτική ανάπτυξης Τμήματος Τουρισμού και μάλιστα, το περιλαμβάνει στο πλαίσιο των σύγχρονων και εφαρμοσμένων κατευθύνσεων των ανθρωπιστικών επιστημών που έχει σχεδιάσει από χρόνια η Σχολή της Ρόδου. Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος να εμφανίζεται αυτή η προοπτική ως αντίθετη κι εχθρική με την ήδη εγκεκριμένη απόφαση του Πανεπιστημίου Αιγαίου για ίδρυση διεθνούς Μεταπτυχιακού Τμήματος Τουρισμού στη Ρόδο και με την ίδρυση προπτυχιακού Τμήματος Τουρισμού στη Χίο. Αντίθετα θα πρέπει να συνδέει τις κατευθύνσεις και να συμπληρώνει τις σπουδές.
Η ανάγκη πολύπλευρων και πολυδιάστατων πανεπιστημιακών σπουδών τουρισμού δεν πρέπει να χωρίζει τα νησιά, ούτε να αντιδιαστέλλει την ακαδημαϊκή κοινότητα από τη νησιωτική επιχειρηματικότητα. Αντίθετα, οφείλουμε επιτέλους σε αυτόν τον τόπο ένα σχεδιασμό ανάπτυξης για το Αιγαίο με συνοχή, με συνέργειες και με στρατηγική στόχευση που ενώνει και δεν χωρίζει τα νησιά και τους θεσμούς. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θεωρείται ως δομή ένα πρότυπο γεωγραφικής συνοχής σε πολυνησιωτικό περιβάλλον.
Η συνεργασία των υφιστάμενων δομών μεταλυκειακής τουριστικής εκπαίδευσης, της ΑΣΤΕΡ και του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η συνέργεια με τους αυτοδιοικητικούς φορείς, τις επιχειρηματικές ενώσεις και τις συλλογικότητες των εργαζομένων στον τουρισμό με την ευρύτερη πολιτισμική διάσταση, είναι αναγκαίος όρος για αποτελεσματικές πρωτοβουλίες ανάπτυξης.
Στην επεξεργασία αυτής της προοπτικής, μακριά από εθνικιστικούς τοπικισμούς, προσωπικές πολιτικές σκοπιμότητες και παλαιοκομματικές πρακτικές, καλούμε όλους τους φορείς να συνεργαστούμε. Εμείς στρατευόμαστε στην συλλογική προσπάθεια. Μόνο έτσι θα είμαστε αποτελεσματικοί.»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου