Τοπικές Ειδήσεις

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών θα αποφανθεί για την προσωρινή κράτηση ή μη του λιμενικού και του Αλβανού

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε χθες, μετά την απολογία του, με ομόφωνη απόφαση της τακτικής Ανακρίτριας και της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου ένας 38χρονος υπήκοος Παλαιστίνης, που ενεπλάκη σε υπόθεση διακίνησης μεταναστών στο νησί της Ρόδου.
Ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και του κατ’ οίκον περιορισμού, αφέθηκαν μέχρι να αποφανθεί για την προσωρινή τους κράτηση ή μη το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου ένας 38χρονος λιμενικός, που υπηρετεί στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, κι ένας 27χρονος Αλβανός συγκατηγορούμενοι του πρώτου, καθώς υπήρξε διαφωνία μεταξύ της Ανακρίτριας και της Εισαγγελέως.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», εις βάρος των ανωτέρω, αλλά κι ενός ακόμη υπηκόου Παλαιστίνης, που φέρεται ως αρχηγός και διαφεύγει της σύλληψης, ασκήθηκαν διώξεις για:
-Συγκρότηση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
-Μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα υπηκόων τρίτων χωρών κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.
-Παραλαβή από τα σημεία εισόδου και προώθηση στο εσωτερικό της χώρας πολιτών τρίτων χωρών που δεν είχαν δικαίωμα εισόδου κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση από περισσότερα άτομα που ενεργούν από κοινού και εκ κερδοσκοπίας.
-Διευκόλυνση μεταφοράς κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση εκ κερδοσκοπίας και εξ’ επαγγέλματος, για εξασφάλιση καταλύματος.
-Κατάχρηση εξουσίας κατ’ εξακολούθηση.
-Δωροληψία κατ’ εξακολούθηση.
-Απόκρυψη κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση εκ κερδοσκοπίας.
-Αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος κατ’ εξακολούθηση.
-Ηθική αυτουργία στις πράξεις αυτές.
Οι ανωτέρω συνελήφθησαν το βράδυ της Τρίτης από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου.
Ο λιμενικός, αρχικελευστής στον βαθμό, αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή τα όσα του αποδίδονται ενώ υπέρ αυτού κατέθεσαν στο πλαίσιο της ανάκρισης στελέχη του λιμενικού σώματος από τη Ρόδο συμπεριλαμβανομένων του Λιμενάρχη και του Υπολιμενάρχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου.
Υποστήριξε χθες απολογούμενος ότι η εμπλοκή του στηρίζεται στην κατάθεση του συγκατηγορούμενου του Παλαιστίνιου ο οποίος υπήρξε πληροφοριοδότης της υπηρεσίας.
Ο Παλαιστίνιος, όπως είπε, τον αναζητούσε επίμονα και παρουσία ενός συναδέλφου του προθυμοποιήθηκε να συνεργαστεί με το λιμενικό ως πληροφοριοδότης με αντάλλαγμα το παλαιστινιακό του διαβατήριο, που νόμιζε ότι είχαν εκείνοι. Υποστήριξε ότι παρείχε πληροφορίες για αφίξεις λέμβων με μετανάστες από ένα κύκλωμα που δρούσε σε κατάλυμα της Ρόδου και με τις πληροφορίες που έδωσε απετράπησαν εκατοντάδες αφίξεις μεταναστών. Για τις πληροφορίες που έδινε ενήμεροι ήταν και οι προϊστάμενοι του, όπως είπε.
Τα ραντεβού μαζί του εγίνοντο μέσω της εφαρμογής what’ s up, ενώ, όπως λέει, παρόντες ήταν κι άλλοι συνάδελφοι του.
Ισχυρίστηκε, ότι ο Παλαιστίνιος αποκρύπτει τη συνάντησή τους με τους συναδέλφους του στα μέσα Απριλίου 2021, αλλά και την όλη συνεργασία που υπήρχε, πάντα υπό την έγκριση της υπηρεσίας του, αλλά και την παρουσία συναδέλφων του. Αποκρύπτει, όπως είπε, ότι τον γνώριζε, αναφέροντας δήθεν ότι δεν γνώριζε ότι ήταν λιμενικός, αλλά αστυνομικός καθώς και ότι δήθεν τον έλεγαν Νίκο.
Διατείνεται ακόμη ότι ήταν εκείνος που τον συνέλαβε σε εκτέλεση εντάλματος και τον κατηγόρησε ότι δήθεν του είχε χτυπήσει το πόδι.
Χαρακτηρίζει ψευδή τον ισχυρισμό του Παλαιστίνιου ότι δήθεν τον γνώρισε προ 15ημέρου, ως συστημένο από τον αρχηγό της οργάνωσης και μάλιστα ως Νίκο.
Υποστήριξε ακόμη πως από την αξιοποίηση πληροφοριών που συνέλεξε από τον συγκατηγορούμενό του έχει αποτραπεί η είσοδος εκατοντάδων παράνομων μεταναστών, αλλά και η σύλληψη διακινητών και εξάρθρωση κυκλωμάτων διακίνησης αυτών.
Αναφέρθηκε εξάλλου στην πορεία του στο λιμενικό σώμα τονίζοντας ότι συνέλαβε τους δολοφόνους της Τοπαλούδη (υπογράφοντας μάλιστα και τις εκθέσεις σύλληψης). Στην υπόθεση εργαζόταν αδιάκοπα, όπως είπε, πάνω από μία εβδομάδα.
Τόνισε ότι δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και δεν θα έθετε ποτέ σε κίνδυνο την καριέρα του αλλά και την οικογένειά του για οποιοδήποτε ποσό, πολλώ δε μάλλον για 450€, που διατείνεται ότι του έδωσε τάχα ο συγκατηγορούμενός του.
Σύμφωνα με την δικογραφία, που σχημάτισαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, ο Παλαιστίνιος, που διαφεύγει της σύλληψης, ως αρχηγός φέρεται να συνεννοείται με τα άλλα μέλη της οργάνωσης, όταν αποβιβάζονται μετανάστες από την Τουρκία σε απομακρυσμένες παραλίες της Ρόδου προκειμένου να μεταβούν αυτοκίνητα για την παραλαβή τους και στην συνέχεια για την μεταφορά τους σε καταλύματα στο κέντρο της Ρόδου.
Κατόπιν, σε συνεννόηση με τα μέλη προμηθεύει με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα τους μετανάστες προκειμένου με την χρήση αυτών να ταξιδέψουν σε διαφόρους ταξιδιωτικούς προορισμούς.
Το βασικό μέλος, ο πρώτος κατηγορούμενος, σε συνεννόηση με τον αρχηγό φροντίζει, στην εύρεση προσωρινών καταλυμάτων. Κατόπιν μεταβαίνει στην Αθήνα και παραλαμβάνει πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία στην συνέχεια παραδίδει στους μετανάστες. Εκτός της αμοιβής του για την εύρεση καταλύματος εισπράττει από τον αρχηγό το χρηματικό ποσό των 50 ευρώ για κάθε μετανάστη που καταφέρνει να ταξιδέψει. Ακόμη εισπράττει χρήματα και τα παραδίδει και σε άλλα μέλη της οργάνωσης.
Στον τρίτο κατηγορούμενο αποδίδεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας ότι χρησιμοποιώντας τις γνώσεις της δουλειάς του, ως λιμενικός, συνοδεύει – παρακολουθεί διακριτικά την μεταφορά των μεταναστών από τις παραλίες στα καταλύματα και φροντίζει για την αποφυγή των ελέγχων από τις αρχές.
Για κάθε μετανάστη φέρεται να λαμβάνει το χρηματικό ποσό των 50 ευρώ.
Ο Αλβανός φέρεται ως ο οδηγός οχήματος στην μεταφορά των μεταναστών. Τα υπόλοιπα μέλη φροντίζουν για την έκδοση των πλαστών εγγράφων καθώς και για όλες τις άλλες εκκρεμότητες της εγκληματικής οργάνωσης.
Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Μιχάλης και Μάνος Τεχνίτης, Ακης Δημητριάδης και Μαρία Κρικοπούλου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου