Ειδήσεις

Χάνουν τις επιστροφές φόρων και τις δόσεις ΕΝΦΙΑ χιλιάδες φορολογούμενοι

Αυτόματοι συμψηφισμοί αντί επιστροφές φόρων. Πώς το δημόσιο «πατσίζει» φόρους που προεισέπραξε …προεισπράττοντας και τους επόμενους!

Με μαζικά email η εφορία ενημερώνει χιλιάδες φορολογουμένους ότι οι επιστροφές φόρου τις οποίες ανέμεναν έγιναν καπνός. Αντί να εισπράξουν σε «ρευστό» τους επιπλέον φόρους τους οποίους προκατέβαλαν κατά τη διάρκεια του 2018 (μέσω παρακράτησης ή προκαταβολής φόρου για το 2019 κλπ) η ΑΑΔΕ τους ενημερώνει ότι τα λεφτά αυτά δεν θα τα δουν ποτέ.

Το «κτύπημα» αφορά κυρίως ιδιοκτήτες ακινήτων. Και είναι «διπλό» γιατί:

-η εφορία συμψήφισε τα ποσά των επιστροφών τα οποία ανέμεναν, με οφειλές ΕΝΦΙΑ. Συνεπώς δεν θα δουν το χρώμα του χρήματος οι δικαιούχοι

-με τον συμψηφισμό που έγινε, η εφορία δεν «έσβησε» απλώς κάποιας οφειλές ΕΝΦΙΑ που είχαν μείνει απλήρωτες από τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Εξόφλησε προκαταβολικά (δηλαδή προεισέπραξε) αντί σε δόσεις τον ΕΝΦΙΑ που οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν επιστροφές φόρων, θα ξεκινούσαν να πληρώνουν από την ερχόμενη Δευτέρα και έως τα τέλη Ιανουαρίου. Τους στέρησε δηλαδή το «τράτο» των 5 μηνών που έχουν όλοι οι άλλοι ιδιοκτήτες ακινήτων για να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2019.

Από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου για 785.364 φορολογούμενους με το επιστρεφόμενο ποσό να ανέρχεται σε 364,381 εκατ. ευρώ. Στα μέσα Ιουλίου η ΑΑΔΕ εξέδωσε την πρώτη εντολή πληρωμής μέσω τραπεζών για δικαιούχους επιστροφής φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2017. Η εντολή πληρωμής αφορούσε 270.000 φορολογούμενους που εισέπραξαν επιστροφές ύψους 80,9 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 500.000 φορολογούμενοι που δεν έχουν λάβει ακόμη επιστροφή φόρου 280 εκατ. ευρώ είναι πιθανόν να μην την δουν ποτέ γιατί θα συμψηφιστεί με τον νέο ΕΝΦΙΑ.

Μόνο όσοι είναι τυχεροί και η επιστροφή φόρου που δικαιούνται είναι μεγαλύτερη από την οφειλή του ΕΝΦΙΑ θα λάβουν τη διαφορά. Στις περιπτώσεις που η επιστροφή είναι μικρότερη από τον ΕΝΦΙΑ, το υπόλοιπο του φόρου ακινήτων θα εμφανίζεται στην «ταυτότητα οφειλής» του φορολογούμενου που υπάρχει στον προσωπικό του λογαριασμό.

Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, που έγινε με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων βεβαίωσε φόρο ύψους 3,093 δισ. ευρώ με τις καθαρές εισπράξεις για το δημόσιο να υπολογίζονται σε 2,65 δις. ευρώ. Το ποσό αυτό θα κληθούν να πληρώσουν 7.368.472 ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά και νομικά πρόσωπα) είτε εφάπαξ είτε σε πέντε μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο (έως το τέλος του μήνα).

Το μήνυμα

Από την Κυριακή ήδη κάποιοι διαπίστωσαν ότι πχ οι 2 πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ είχαν εξοφληθεί χωρίς να το γνωρίζουν. Στη συνέχεια άρχισαν να αποστέλλονται και email όπως αυτό:

«ΘΕΜΑ: Αυτόματος Συμψηφισμός Χρέους

Σας γνωρίζουμε ότι διενεργήθηκε αυτόματος συμψηφισμός χρεών σας (μη ρυθμισμένων) με ποσά επιστροφής Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ετών 2015- 2019 ή/και με ποσά πληρωμής που έχετε πραγματοποιήσει σε τράπεζα και ήταν σε εκκρεμότητα στη ΔΟΥ σας. Παρακαλείσθε όπως ενημερωθείτε για το νέο μειωμένο ποσό της οφειλής σας από την Προσωποποιημένη Πληροφόρηση/Στοιχεία Οφειλών Eκτός Ρύθμισης και Πληρωμή στο TAXISnet (www.aade.gr)».

Και ενώ από την διατύπωση αυτή κανείς νομίζει ότι, μιλώντας για χρέη, οι συμψηφισμοί αφορούν τους ασυνεπείς ή μπαταχτσήδες κλπ, αφορά τελικά και «μη ληξιπρόθεσμες οφειλές», δηλαδή φόρους που έχουν βεβαιωθεί αλλά δεν έχει λήξει ακόμα η διορία τους να πληρωθούν.

Αν δεν έχουν ρυθμιστεί προκαταβολικά (αφού πλέον παρέχεται η δυνατότητα να τα βάλουν αμέσως σε ρύθμιση όσοι διαβλέπουν ότι δεν μπορούν να τα πληρώσουν στην ώρα τους) τότε εμφανίζονται στην ενότητα «Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης» , όπως λέει το email.

Για του λόγου το αληθές, σε ιδιοκτήτη που δεν δικαιούται επιστροφής φόρου εισοδήματος και δεν έγινε συμψηφισμός, εμφανίζεται σαν οφειλή εκτός ρύθμισης η πληρωμή ΕΝΦΙΑ 55 ευρώ σε 5 δόσεις των 11 ευρώ το μήνα.

Αντιθέτως όμως, για 967 χιλιάδες φορολογούμενους που προέκυψε επιστροφή φόρου, αν είχαν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, το δημόσιο παρακράτησε απευθείας τον ΕΝΦΙΑ. Αν ο ΕΝΦΙΑ ήταν μικρότερος από την επιστροφή που δικαιούνται, τότε θα λάβουν «τα ρέστα» που απέμειναν. Αν όμως η επιστροφή ήταν μικρότερη από τον ΕΝΦΙΑ, τότε η οφειλή μειώνεται και οι δόσεις αλλάζουν, περιορίζονται ή εκμηδενίζονται.

Αυτό προβλέπεται φυσικά από την πάγια φορολογική νομοθεσία, γιατί εξυπηρετεί πολλαπλά το δημόσιο. Εμφανίζει (και εξασφαλίζει) άμεση είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, ενώ την ίδια ώρα και το Κράτος εμφανίζεται να…αποπληρώνει τα χρέη του! Ουσιαστικά όμως «πατσίζει» τους φόρους εισοδήματος που εισέπραξε προκαταβολικά πέρυσι, εισπράττοντας προκαταβολικά «μια και έξω» τον ΕΝΦΙΑ του 2019.

Φυσικά πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων δέχονται ασμένως τους αυτόματους συμψηφισμούς, για να ξεμπερδεύουν από την εφορία. Μάλιστα πολλοί είναι και εκείνοι που κάνουν αίτηση για συμψηφισμό, οπότε βολεύονται αν αυτό γίνεται αυτομάτως.

Και απ΄την άλλη όμως, πολλοί έχουν ανάγκη σήμερα την ρευστότητα που είχαν προσφέρει προκαταβολικά στο δημόσιο, αλλά το δημόσιο τούς την στερεί, μαζί μάλιστα και με την ταμειακή διευκόλυνση να πληρώνουν σε βάθος πενταμήνου την συνολική οφειλή τους.

Στερεί συνεπώς και την ρευστότητα που θα πήγαινε στην αγορά ή σε άλλες ανάγκες πληρωμών ή χρεών όπως σε τράπεζες, ασφαλιστικά Ταμεία, εργαζομένους, προμηθευτές κλπ. Αγνοεί δηλαδή η εφορία, πως οι φορολογουμένοι δεν χρωστάνε μόνον στο Κράτος, αλλά έχουν κι άλλες υποχρεώσεις που πρέπει να εξυπηρετήσουν.

πηγή newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου