Ως τομή στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την οργάνωση του κράτους χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, την εξαγγελία του από βήματος ΔΕΘ σχετικά με τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από το 2021. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον απόηχο της σχετικής αναφοράς που πραγματοποίησε στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, ανέπτυξε τη “γαλάζια” πρόταση στους εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Στο τετ α τετ που έλαβε χώρα στην οδό Πειραιώς, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία σημαντική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, αναδεικνύοντας, παράλληλα, το καίριο κλειδί, που σχετίζεται με την ενδυνάμωση της αυτονομίας, της ανταποδοτικότητας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

“Έχω ακούσει αρκετή κριτική ότι η πρότασή μας έχει ζητήματα συνταγματικότητας… Η μεταρρύθμιση κάνει για πρώτη φορά πράξη την επιταγή αυτού του άρθρου του Συντάγματος που είχε μείνει ουσιαστικά χωρίς περιεχόμενο. Είναι εμβληματική μεταρρύθμιση στο πλαίσιο της αποκέντρωσης και προφανώς για να πετύχει χρειαζόμαστε την Τοπική Αυτοδιοίκηση αρωγό, τόσο στη μεταβατική περίοδο, όσο και στη συνέχεια”, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που επέκρινε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων για συστηματική εργαλειοποίηση των ΟΤΑ, προσδοκώντας άλλα οφέλη.

Εμβληματική μεταρρύθμιση

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση προς το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η “γαλάζια” παράταξη πιστεύει σε μία νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κεντρικού κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία στηρίζεται στη βαθιά πεποίθηση του ίδιου πως το αποκεντρωμένο κράτος λειτουργεί καλύτερα από το συγκεντρωτικό κράτος.

“Θέλουμε πάνω από όλα να βοηθήσουμε την αυτοδιοίκηση να βοηθήσει τον εαυτό της. Στο πλαίσιο αυτό, και έχοντας  επεξεργαστεί μαζί με τους συνεργάτες μου, τους αρμόδιους τομεάρχες, το νομικό μας επιτελείο, τη γραμματεία αυτοδιοίκησης, τη γραμματεία προγράμματος, τις προτάσεις μας για την αυτοδιοίκηση, είχα την χαρά να εξαγγείλω στη 83η ΔΕΘ μια πάρα πολύ σημαντική, κατά την άποψη μας, μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία. Μία τομή στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την οργάνωση του κράτους. Μία τομή η οποία πιστεύω ότι κάνει πράξη ένα χρόνιο αίτημα  της αυτοδιοίκησης: να μπορεί να διαχειρίζεται η ίδια τα του οίκου της, έχοντας τη δυνατότητα να μπορεί η ίδια να καθορίζει, να επιβάλλει, και στη συνέχεια να διαθέτει φόρους τους οποίους θα μπορεί η ίδια να εισπράττει”, είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την πρόταση της οδού Πειραιώς ως απόλυτα συγκεκριμένη. “Το 2021, 200 χρόνια μετά την Ελληνική επανάσταση, μια εμβληματική ημερομηνία για τη χώρα, να μπορούμε να μεταφέρουμε την αρμοδιότητα για τον φόρο ακίνητης περιουσίας -αυτό το οποίο  αποκαλούμε σήμερα ΕΝΦΙΑ- από το κεντρικό κράτος στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ώστε να μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να καθορίζει -ενδεχομένως μέσα σε ένα πλαίσιο το οποίο μπορούμε να καθορίσουμε και να συζητήσουμε- το ύψος της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας και στη συνέχεια να μπορεί, προφανώς με τη βοήθεια του κράτους να εισπράττει αυτούς τους φόρους και να τους διαθέτει αποδίδοντας πάντα τελικό λογαριασμό στους ίδιους τους δημότες. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μια τέτοια πρωτοβουλία ενδυναμώνει την αυτονομία, την ανταποδοτικότητα, τη διαφάνεια, και τη λογοδοσία. Ο πολίτης μπορεί να αντιλαμβάνεται πολύ καλύτερα πού πηγαίνουν τα χρήματα τα οποία ο ίδιος πληρώνει και ο αιρετός, βέβαια, λογοδοτεί και για τα έσοδα αλλά και για τις δαπάνες. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι με αυτόν τον τρόπο ενδυναμώνεται η ίδια η πρόσβαση των πολιτών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Βελτιώνεται και η ίδια η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών”, ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως σημείωσε, ο πολίτης θα γνωρίζει πολύ καλά ότι εάν ο δήμαρχος επιλέξει να αυξήσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, θα έχει περισσότερες απαιτήσεις από αυτόν στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Από την άλλη, εάν επιλέξει να μειώσει το φόρο ακίνητης περιουσίας, θα πρέπει να είναι σίγουρος πως μπορεί να τα βγάζει πέρα, μέσα στο πλαίσιο ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Κυρίως, χωρίς να υπονομεύονται οι παρεχόμενες προς τους δημότες υπηρεσίες.

“Ενδυναμώνουμε και την ίδια τη δημοσιονομική αλληλεγγύη μεταξύ των δήμων. Διότι είναι ξεκάθαρο ότι στα πρώτα χρόνια λειτουργίας τουλάχιστον αυτού του θεσμού θα πρέπει να υπάρχει ένας εξισορροπιστικός μηχανισμός ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς τους οποίους μπορούμε να αποκαλούμε ενδεχομένως φτωχότερους δήμους, αυτούς δηλαδή που σήμερα τα συνολικά έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ υπολείπονται των εσόδων που εισπράττουν οι δήμοι από τον τακτικό προϋπολογισμό, να μην υπολείπονται και να μην έχουν κάποιο κενό το οποίο θα οδηγήσει στη συνέχεια στην υποβάθμιση των υπηρεσιών τους”, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, έκανε λόγο για μία μεταρρύθμιση εμβληματική.

Ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε να δημιουργηθεί συγκεκριμένη ομάδα εργασίας, που θα επεξεργαστεί τη “γαλάζια” πρόταση. “Να βάλουμε κάτω τα δημοσιονομικά, να δούμε με ποιον τρόπο θα λειτουργήσει ο μεταβατικός αυτός μηχανισμός δεδομένα, έτσι όπως τον αντιλαμβανόμαστε για να μπορούμε να καταλήξουμε στη μέγιστη δυνατή σύνθεση. Σκοπός μας δεν είναι να αιφνιδιάσουμε κανέναν. Έχουμε δρομολογήσει, πιστεύω, ένα πλαίσιο ειλικρινούς διαλόγου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το έχουμε αποδείξει αυτό έμπρακτα”, είπε. “Εάν δεν τολμήσουμε κάποια στιγμή να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η οργάνωση του κράτους με μεγάλες, τολμηρές και εμβληματικές πρωτοβουλίες, θα γυρίσουμε ενδεχομένως σε δέκα χρόνια και θα αναρωτιόμαστε πάλι γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας είναι τόσο αδύναμη, γιατί διαχειρίζεται τόσο λίγους πόρους και γιατί τελικά το κράτος μας παραμένει ένα κράτος υδροκέφαλο, υπερσυγκεντρωτικό, που δε βρίσκεται κοντά στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των πολιτών”, πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

πηγή capital.gr/politiki

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ