Εκκλησίες – Τζαμιά – Συναγωγή

 

Οι τρεις θρησκείες βρίσκουν την αρχιτεκτονική τους έκφραση στις μορφές των εκκλησιών, συναγωγών και τζαμιών. Στολίζουν το αστικό τοπίο της πόλης μας και συνεισφέρουν στη μοναδικότητα του χαρακτήρα της. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του μήνα, 27 και 28 Σεπτεμβρίου, στο ετήσιο ραντεβού μας με τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μπορείτε να επισκεφθείτε αρκετά απ’ αυτά τα κτίρια. Όπως πάντα, πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να επισκεφθείτε υπέροχα κτίρια που τα περισσότερα είναι συνήθως κλειστά για το ευρύ κοινό. Δεν πρέπει να χάσετε τη ξεχωριστή ευκαιρία να επισκεφθείτε την ίδια ημέρα εκκλησίες, τζαμιά και συναγωγή. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να εκτιμήσετε τις τρεις διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις που έχουν αρκετά κοινά σημεία.

 

Ρόδος, ένα παράδειγμα ειρήνης και ανεκτικότητας
Το θέμα αυτής της χρονιάς επιλέχθηκε επειδή αυτό αποτελεί ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου. Και η πόλη μας μεταδίδει ένα μήνυμα: ειρήνη και ανεκτικότητα για όλους. Πολλές πόλεις στη Μέση Ανατολή έχασαν, στο παρελθόν, τις μειονότητες τους και οι καθημερινές ειδήσεις μας φέρνουν αντιμέτωπους με τη θρησκευτική βία και με την εξαφάνιση ολόκληρων θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων. Επομένως, αξίζει να αντιληφθούμε ότι στη Ρόδο οι τρεις κοινότητες έχουν ζήσει και εργαστεί μαζί σε γενικές γραμμές με ειρήνη και ανεκτικότητα και έτσι συνεχίζουν να κάνουν. Και ενώ κάποιες άλλες πόλεις όπως η Σμύρνη, η Αλεξάνδρεια και η Κωνσταντινούπολη έχασαν αρκετά από την πολυπολιτισμικότητα τους η Ρόδος έχει κρατήσει τον εδώ και αιώνες κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της. Πράγμα που πρέπει να μας κάνει περήφανους και να αποτελέσει παράδειγμα για τους άλλους. 

Οι Ανοικτές Πόρτες / Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ρόδος 2014 διοργανώνονται από τη Rhodes International Culture & Heritage Society (RICHeS) χάρη στην υποστήριξη των:
Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού / Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ρόδου
Ισραηλιτικής Κοινότητας Ρόδου
Βακούφ Ρόδου
Χορηγών
Εθελοντών
Γενικών Αρχείων του Κράτους, Τμήμα Δωδεκανήσου
Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρόδου

Τα ιστορικά μνημεία που θα ανοίξουν τις πόρτες τους είναι:
Καστελλανία / Λότζια (ισόγειο). Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Ανοικτών Πορτών 2014 με έκθεση για τη Θεϊκή Κληρονομιά στη Ρόδο και παροχή πληροφοριών για την εκδήλωση. Το ιδανικό μέρος για να ξεκινήσετε την περιήγηση σας ή απλώς για να ξαποστάσετε κάτω από τις γοτθικές καμάρες της.
Καστελλανία / πρώτος όροφος. Έκθεση για τον Ταλαντούχο Γιατρό Hedenborg. Η επετειακή έκθεση των RICHeS. Αν δεν την έχετε επισκεφθεί ακόμα τότε έχετε μια πολύ καλή ευκαίρια. Μη χάσετε το υπέροχο ξύλινο ζωγραφιστό ταβάνι του 16ου αιώνα.
Εκκλησία και μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου. Ένα γνωστό μας μνημείο από προηγούμενες Ανοικτές Πόρτες. Θαυμάστε τη μοναδική αρχιτεκτονική του και τον ψηλό του τρούλο.
Εκκλησία και μοναστήρι του Αγ. Αυγουστίνου (γνωστή και ως Αγ. Νικολάος / Αγ. Βερνάρδος). Σε μια απομονωμένη γωνιά της παλιάς πόλης θα βρείτε την ήσυχη εκκλησία του Αγ. Αυγουστίνου που την ιπποτική περίοδο ήταν το κέντρο του μοναστηριού του σημαντικού Τάγματος του Αγ. Αυγουστίνου.
Εκκλησία της Αγ. Τριάδας. Για πολλούς η πιο αγαπημένη εκκλησία της παλιάς πόλης. Θαυμάστε την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, τις τοιχογραφίες της και τον εντυπωσιακό της μιναρέ, σημάδι από την εποχή που είχε μετατραπεί σε τζαμί με το όνομα Ντολαπλί Τζαμί.
Εκκλησία της Αγ. Αικατερίνης. Μια μικρή εκκλησία με ένα ξεχωριστό εσωτερικό. Μην τη χάσετε. Σύμφωνα με την παράδοση ήταν η πρώτη εκκλησία που μετατράπηκε σε τζαμί και/ή το μέρος που ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής προσευχήθηκε μετά την παράδοση της πόλης το 1522.
Τζαμί του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπόσημα της Ρόδου που κυριαρχεί με τη σιλουέτα του. Το περιθύρωμα της εισόδου του είναι από τα καλύτερα δείγματα αναγεννησιακής γλυπτικής στη Ρόδο και προέρχεται από ιπποτικό τάφο.
Τζαμί του Σουλτάνου Μουσταφά ΙΙΙ. Μη ξεγελαστείτε από την αυστηρή εξωτερική μορφή του. Στο εσωτερικό του θα βρείτε μια εντυπωσιακή μπαρόκ διακόσμηση του 18ου αιώνα.
Συναγωγή Kahal Shalom (“Ιερό Εκκλησίασμα της Ειρήνης”) και Μουσείο. Είναι η πιο παλιά (από το 1577) εν λειτουργία Συναγωγή στην Ελλάδα και το παρακείμενο μουσείο είναι από τους πιο δημοφιλείς πολιτιστικούς προορισμούς. Πρώτη φορά συμμετέχει στις Ανοικτές Πόρτες. Κατ΄εξαίρεση και ειδικά για τις Ανοικτές Πόρτες η Συναγωγή θα είναι ανοικτή και το Σάββατο (το εβραϊκό Sabbat- Σάββατο- είναι επίσημη αργία). Μπορείτε να ζητήσετε από το προσωπικό της Συναγωγής να σας ξεναγήσουν στο κτίριο. 

Όλα τα κτίρια θα είναι ανοικτά το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου και ώρες από 11:00 έως 18:00

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ