Ειδήσεις

Με ελληνική σφραγίδα το πρώτο τεστ που ανιχνεύει ποτά-μπόμπες

Το πρώτο -παγκοσμίως- τεστ που ανιχνεύει σε δευτερόλεπτα εάν ένα ποτό είναι «μπόμπα» έχει ελληνική σφραγίδα και το δημιούργησε ένας νέος επιστήμονας, ο Ραφαήλ Κουρμουλάκης, χημικός – μηχανικός, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο χημικός μηχανικός -που δεν θέλει να μεταναστεύσει στο εξωτερικό- δημιούργησε ένα στιγμιαίο τεστ, το οποίο ανιχνεύει με χρωματική ένδειξη το ποτό-μπόμπα. Αφορμή γι’ αυτό ήταν η δική του τραυματική εμπειρία από τότε που ήταν φοιτητής, όταν του σέρβιραν νοθευμένο ποτό και τον έστειλαν στο νοσοκομείο με ίλιγγο και θαμπή όραση.

Σήμερα ο επιστήμονας έχει κολλήσει στα σκουριασμένα γρανάζια της γραφειοκρατίας, καθότι τα υπουργεία Οικονομίας, Τουρισμού και Υγείας, ο ΕΟΦ και το Γενικό Χημείο του Κράτους, στα οποία έχει απευθυνθεί, τον έχουν κάνει «μπαλάκι», καθώς δηλώνουν αναρμόδιοι να δώσουν άδεια εμπορικής εκμετάλλευσης. Μέχρι στο Μαξίμου έφτασε, αλλά δυστυχώς οι υπεύθυνοι έκλεισαν την πόρτα σε μια επένδυση που μπορεί να φέρει πάνω από 100.000.000 ευρώ στο κράτος από τη φοροδιαφυγή στα αλκοολούχα.

Ποτό-μπόμπα είναι το ποτό με επίπεδα μεθανόλης άνω του μέγιστου ορίου 0,4% της Ε.Ε., πολύ επικίνδυνο για την υγεία καθώς προκαλεί τύφλωση, παράλυση, κώμα κ.λπ., και παρανόμως στερούμενο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

«Το τεστ, όταν αποκτήσει την τελική μορφή του και θα πωλείται στα φαρμακεία 3 ευρώ, θα έχει το μέγεθος ενός πακέτου τσιγάρων, όπου θα εγχύουμε λίγες σταγόνες στον αντιδραστήρα και θα διαβάζουμε αμέσως το χρώμα. Οταν η μεθανόλη ξεπερνά το όριο, ο ανιχνευτής θα αποχρωματίζεται» λέει στη «δημοκρατία» ο Ραφαήλ Κουρμουλάκης (cleardrinkcreator@gmail.com) και συνεχίζει: «Ετσι με λίγες σταγόνες ο χρήστης θα ξέρει εάν το ποτό είναι μπόμπα ή όχι». Το τεστ έχει κατατεθεί ως εφεύρεση στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Ρίτα Μελά

πηγή dimokratianews.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου