Ειδήσεις

Ξεκινά Γολγοθάς από πληρωμές για τους φορολογούμενους – 6 δισ. έως τον Ιανουάριο

Ο εφιάλτης στον δρόμο των φόρων επιστρέφει την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς ο Ιούλιος κλείνει με ένα λογαριασμό σχεδόν 3 δισ. ευρώ για περίπου 3 εκατ. φορολογούμενους.

Τη Δευτέρα 29 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και μετά από δύο ημέρες, την Τετάρτη 31η Ιουλίου, θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Από τα 5.574.500 δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα, σε σύνολο 6,2 εκατ., προκύπτει ότι ένας στους τρεις πληρώνει φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2018, ο οποίος κατά μέσο όρο αγγίζει τα 1.000 ευρώ.

Οσον αφορά στις περίπου 600.000 φορολογούμενους που δεν έχουν υποβάλει ακόμα τη δήλωσή τους, θα πρέπει να σπεύσουν να το πράξουν μέχρι τη Δευτέρα, γιατί τους περιμένει πρόστιμο από 100 έως 500 ευρώ λόγω εκπρόθεσμης υποβολής.

Μαζί με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, πάνω από 1 εκατ. επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να καταβάλουν μέχρι την τελευταία ημέρα του Ιουλίου τον ΦΠΑ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Θα είναι το πρώτο μεγάλο κρας τεστ για τα έσοδα του προϋπολογισμού, καθώς στις εισπράξεις του ΦΠΑ θα αποτυπωθεί η μείωση των συντελεστών στην εστίαση και τα τυποποιημένα τρόφιμα που ισχύει από τις 20 Μαΐου.

Ο Γολγοθάς των φόρων ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα για τα νοικοκυριά τα οποία μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020 θα είναι κάθε μήνα με το χέρι στην τσέπη, για να εξοφλούν τα ραβασάκια που θα έρχονται το ένα μετά το άλλο.

Μετά τη λυπητερή του φόρου εισοδήματος, στα τέλη Αυγούστου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ, το οποίο θα είναι φέτος ελαφρύτερο κατά 10% έως 30%. Η νέα διάταξη με τις μειώσεις στον φετινό ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνεται στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που κατατίθεται αύριο στη Βουλή.

Από την ερχόμενη Τετάρτη μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν πάνω από 6 δισ. ευρώ για:

1. Φόρο εισοδήματος: Στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται όχι ένας άλλα μέχρι και πέντε διαφορετικοί φόροι: ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, το τέλος επιτηδεύματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η προκαταβολή φόρου. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη μέχρι 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 29 Νοεμβρίου. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να σπάσουν σε περισσότερες δόσεις την πληρωμή του φόρου, είτε χρησιμοποιώντας την πιστωτική τους κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις είτε με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων της εφορίας, στην οποία το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει αλλαγές.

2. ΕΝΦΙΑ ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Ο φόρος που θα δουν στα εκκαθαριστικά σημειώματα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι μειωμένος κατά 22% μεσοσταθμικά ή κατά 465 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Και ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2020.

3. Τέλη κυκλοφορίας του 2020 συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

πηγή euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου