Γράφει ο
Νεκτάριος Καλογήρου

«Κάθε τι, αν το καλέσεις, υπάρχει πιθανότητα να έρθει». Το κάλεσμα θα γίνει από μια πλειάδα καλλιτεχνών, που θα λειτουργήσουν μεν ως σύνολο, όμως οι επιθυμίες που θα εξωτερικεύσουν θα αφορούν τα “θέλω” τους ξεχωριστά.
Ο λόγος για τη φετινή, τρίτη κατά σειρά, περιηγητική έκθεση της καλλιτεχνικής ομάδας “nature of art”, που θα γίνει στο πάρκο Ροδίνι κατά το πρώτο δεκαήμερο του προσεχούς Σεπτεμβρίου. Σε αυτή θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 30 καλλιτέχνες (εικαστικοί, μουσικοί, performers) και όλοι τους θα κληθούν να δημιουργήσουν έχοντας κατά νου τον γενικό τίτλο “ο χορός της βροχής”.
“Ο τίτλος εμπεριέχει ένα συμβολισμό” εξηγεί στη “δημοκρατική” η καλλιτέχνις και επικεφαλής της ομάδας “nature of art” κα. Ευαγγελία Βατσάκη. «Ανέκαθεν ο χορός της βροχής αποτελούσε ένα έντονο τελετουργικό όπου οι συμμετέχοντες εκδήλωναν την επιθυμία τους για βροχή, να κατεβεί το νερό στη γη, να ποτίσει καλλιέργειες, να κάνει γόνιμα τα χωράφια και να βοηθήσει τη ζωή’ τη δική τους και των άλλων. Έτσι, προσεγγίζουμε το θέμα μας με την έννοια του “χορού – κάλεσμα”».
Το πάρκο Ροδίνι είναι το ιδανικό σημείο. Εκεί, συναντιώνται μια σειρά από στοιχεία που μεταξύ τους αλληλεπιδρούν ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες για μια καλλιτεχνική τελετουργία. Το νερό που ρέει άφθονο, το ολοζώντανο πράσινο, τα 2400 χρόνια ιστορίας που έχουν συσσωρεύσει στο χώρο μνήμες που κι εκείνες με τη σειρά τους αναζητούν ευαίσθητους αισθητήρες για να επαναπραγματωθούν.
Το Ροδίνι, οι
καλλιτέχνες, το γκιζάνι
και οι πεταλούδες
Είναι η τρίτη χρονιά που οι καλλιτέχνες αγκαλιάζουν το αρχαιότερο αστικό πάρκο της Ελλάδας. Την πρώτη φορά, όταν η εικόνα του εμφάνιζε το μέγιστο βαθμό φθοράς, η ομάδα “nature of art” φρόντισε το Ροδίνι με ειλικρινές ενδιαφέρον. Με εθελοντική εργασία το καθάρισαν σε πολλά σημεία και με τη βοήθεια της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου απομάκρυναν τόνους σκουπιδιών, σάπιων δέντρων και φερτών υλικών. Το ίδιο έγινε και πέρυσι, λίγο πριν την εκκίνηση της εργολαβίας για το γενικό καθαρισμό και την αποκατάσταση των υποδομών του.
Φέτος όλα είναι διαφορετικά. Το ρέμα έχει καθαριστεί και γέμισε χελώνες, το παρόχθιο τείχος αναστηλώθηκε, αποκαλύφθηκαν καινούρια μονοπάτια και αναδείχθηκαν μικροί ταμιευτήρες νερού, που είναι γεμάτοι από το εξαιρετικά σπάνιο ψαράκι της Ρόδου «Γκιζάνι». Κοντά του, εμφανίσθηκαν εκατοντάδες πεταλούδες, όμοιες με εκείνες που υπάρχουν στην ομώνυμη κοιλάδα του νησιού. Ισως στο μέλλον οι πεταλούδες αυτές να πολλαπλασιαστούν και να δημιουργηθεί στην καρδιά της πόλης ένα καινούριο θαύμα. Η φύση στο Ροδίνι βρήκε τον τρόπο να ισορροπήσει και οι καλλιτέχνες, με τη φροντίδα και την αύρα τους βοήθησαν σε αυτό.
Την προσεχή Κυριακή 28 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στο πάρκο ξενάγηση όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την ιστορία που συνοδεύει τον σπουδαίο αυτό χώρο. Η συγκέντρωση των ενδιαφερόμενων θα γίνει στις 17.30’ και οι επαγγελματίες ξεναγοί θα είναι εκείνοι που θα αναλάβουν το ταξίδι στο χρόνο.
Εκφραση και επιθυμίες
με φόντο τη μέρα και
τη νύχτα
Με την “επιθυμία” να συνοδεύει κάθε δημιουργία, η φετινή περιηγητική έκθεση θα περιλαμβάνει μια ολόκληρη σειρά από καινοτομίες. «Θέλουμε οι καλλιτέχνες, μέσα από το έργο τους να κάνουν το δικό τους κάλεσμα» περιγράφει η Ευαγγελία Βατσάκη και μιλά με πάθος για όλα εκείνα που προετοιμάζονται. «Η μέρα, αλλά και η νύχτα θα συνοδεύουν τη δράση μας. Την ημέρα τα έργα όλα έχουν μια εικόνα, μια προοπτική, ένα μήνυμα που μεταδίδει ο καλλιτέχνης και αυτό μεταλλάσσεται ανάλογα με το θεατή, ή τον ακροατή αν το έργο είναι ηχητικό. Τη νύχτα όμως όλα αλλάζουν. Θέλουμε να δώσουμε στον επισκέπτη τη δυνατότητα να επισκεφθεί το χώρο μέσα στην απόλυτη σιωπή. Έτσι, έχοντας ανοικτές όλες του τις αισθήσεις, σωματικές και ψυχικές, να περιηγηθεί στο χώρο και να τον ξαναδιαβάσει».
Η απόλυτη σιωπή είναι μια πρόκληση. Το κάθε πρόσωπο έχοντας ως μόνη συντροφιά το ψυχισμό του, περιηγείται σε μια σειρά από έργα που ποτίστηκαν από την επιθυμία του καλλιτέχνη. Στο ημίφως που θα επικρατεί, οι επιθυμίες μπορούν να περιπλακούν, να αποκτήσουν την εικόνα του πλοχμού που τα δυο του πλοκάμια καταλήγουν από τη μια στο δημιουργό και από την άλλη στον δέκτη. Έτσι όλοι, ως αβοήθητα παιδιά, επιστρέφουν στον εαυτό τους, πιστεύουν σε αυτόν και κοινωνούν από την αφύπνιση που είναι πιο σημαντική από κάθε άλλη δύναμη.
Κάντε εγκαίρως
κράτηση θέσης
Η επιλογή της θέσης όπου θα στηθεί το έργο είναι σημαντική. Η “nature of art” έχει καθορίσει περισσότερες από 40 θέσεις, κυρίως κατά μήκος του ρέματος του Ροδινιού. Οι καλλιτέχνες που θέλουν να συμμετάσχουν θα πρέπει να συμπληρώσουν την ειδική φόρμα που υπάρχει αναρτημένη στον ιστοχώρο “nature of art.gr” και ακολούθως να επιλέξουν τη θέση που επιθυμούν.
Οι αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Ιουλίου. Ενδεχομένως να δοθεί μια μικρή, ολιγοήμερη παράταση για εκείνους που ακόμα αναζητούν την ιδέα του έργου τους. Ωστόσο, οι καλλιτέχνες εκείνοι που νιώθουν ότι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν με τη δημιουργία τους, είναι καλό να υποβάλουν αμέσως τη συμμετοχή τους και να επιλέξουν την καταλληλότερη θέση γι’ αυτήν. Από τη στιγμή που μία θέση έχει δεσμευτεί, τότε αφαιρείται από τις επιλογές των υπολοίπων καλλιτεχνών.
Σημειώνεται ότι η συμμετοχή των καλλιτεχνών στις δράσεις που γίνονται από την “nature of art” στο Ροδίνι ήταν και είναι δωρεάν.
Για φέτος αναμένεται ξανά η συμμετοχή καλλιτεχνών από το εξωτερικό. Η μετακίνησή τους θα γίνει με δικά τους έξοδα, η δε διαμονή τους θα γίνει στα σπίτια των Ρόδιων καλλιτεχνών.

Κάθε χορηγία ή βοήθεια
είναι πολύτιμη
Η όλη δράση οργανώνεται από τη “nature of art” που αποτελεί μια ομάδα ανθρώπων με πάθος για την καλλιτεχνία και χωρίς καμία απολύτως σκέψη για οικονομικές απολαβές. Όλα τα έργα, οι εργασίες για τη βελτίωση των χώρων, οι μετακινήσεις, τα έξοδα δημιουργίας υλικού προβολής, τα πάντα πληρώνονται από τα συγκεκριμένα, λίγα πρόσωπα. Ο κάθε επιχειρηματίας που επιθυμεί να συνεισφέρει μπορεί να το κάνει στέλνοντας ένα μήνυμα στη σελίδα “natureofart.gr” (ή εναλλακτικά με ένα μήνυμα στη ‘δημοκρατική’ που αποτελεί και χορηγό επικοινωνίας της δράσης). Κάθε χορηγία είναι πολύτιμη και στο σύνολό της θα αξιοποιηθεί για να προστεθεί μια ακόμα ατραξιόν στην τουριστική Ρόδο.
Το πάθος θεωρείται πως είναι η τριβή μεταξύ της ψυχής και του έξω κόσμου. Η περιηγητική έκθεση “Ο χορός της βροχής” είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για όλους να νιώσουν αυτή την τριβή και γιατί όχι να φτάσουν μέχρι το Ροδίνι έχοντας αφυπνίσει τόσο το πάθος, όσο και τις ανθρώπινες επιθυμίες τους.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ