ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ΠΑΜΕ Υγείας Ρόδου για την αντιπαράθεση με επίκεντρο το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου

news room 4 λεπτά ανάγνωση
Νοσοκομείο Ρόδου 2

Τις τελευ­ταίες μέρες στο Ροδιακό τύπο διε­ξά­γε­ται μια αντι­πα­ρά­θεση ανάμεσα στην διοι­κή­τρια του Γενικού Νοσο­κο­μείου Ρόδου, την πλειο­ψη­φία του Δ.Σ. του συλ­λό­γου εργα­ζο­μέ­νων του ΓΝΡ, του προ­έ­δρου της ΠΟΕΔΗΝ και πολι­τευ­τές της ΝΔ (πολύ πιθανό να πάρουν σειρά και του ΣΥΡΙΖΑ), που ουδεμία σχέση έχει με τα πραγ­μα­τικά προ­βλή­ματα του νοσο­κο­μείου, των εργα­ζο­μέ­νων του και του ροδια­κού λαού.

Τα προ­βλή­ματα και η τραγική κατά­σταση που βρί­σκε­ται το Νοσο­κο­μείο Ρόδου, λόγω της υπο­στε­λέ­χω­σης, της υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης και της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης της υγείας είναι γνωστά εδώ και χρόνια στη τοπική κοι­νω­νία.

Ολοένα και ενι­σχύ­ε­ται ο επι­χει­ρη­μα­τι­κός του χαρα­κτή­ρας, στέλ­νο­ντας όλο και πιο συχνά τους ασθε­νείς στο ταμείο του νοσο­κο­μείου. Ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του νοσο­κο­μείου όλο και περισ­σό­τερο καλύ­πτε­ται από δικά του έσοδα, ενώ το κράτος συνέ­χεια μειώνει την χρη­μα­το­δό­τηση εξοι­κο­νο­μώ­ντας κεφά­λαιο για την στήριξη «της επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας και της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας της ελλη­νι­κής οικο­νο­μίας» όπως χαρα­κτη­ρι­στικά επα­να­λαμ­βά­νουν συνεχώς, αστοί πολι­τι­κοί,δημο­σιο­γρά­φοι, οικο­νο­μο­λό­γοι όλων των αστικών κομ­μά­των συν τους φασί­στες της χρυσής αυγής, εννο­ώ­ντας τζάμπα κεφά­λαια για τα μονο­πώ­λια που θέλουν να επεν­δύ­σουν στη χώρα μας.

Αυτό στην πράξη μετα­φρά­ζε­ται σε αδυ­να­μία του νοσο­κο­μείου της Ρόδου να καλύψει τις ανάγκες του λαού της, σε ποιο­τι­κές, δωρεάν παροχές υγείας, αφού η εξοι­κο­νό­μηση πόρων για το νοσο­κο­μείο, σημαί­νει ελλεί­ψεις σε προ­σω­πικό και υλι­κο­τε­χνι­κές υπο­δο­μές. Δεν πάει πολύς καιρός που το νοσο­κο­μείο υπο­χρε­ώ­θηκε ναδια­κο­μί­σειένα σοβαρά τραυ­μα­τι­σμένο νέοστο Ηρά­κλειο, ελλεί­ψει κρε­βα­τιού στη ΜΕΘ. Την ίδια στιγμή ο εργα­σια­κός βίος των εργα­ζο­μέ­νων του ΓΝΡ γίνεται αφό­ρη­τος, αφού ανα­γκά­ζο­νται πολλές φορές να εργά­ζο­νται αστα­μά­τητα για βδο­μά­δες χωρίς να τους δίνο­νται τα ρεπό που δικαιού­νται και είναι απα­ραί­τητα για την ανα­πλή­ρωση της εργα­τι­κής τους δύναμης, ενώ η ένταση της εργα­σίας διπλα­σιά­ζε­ται, αφού σε κάθε δύο πόστα αντι­στοι­χεί ένας εργα­ζό­με­νος.

Σε αυτά τα πλαίσια λει­τουρ­γίας του νοσο­κο­μείου, όπως και σε όλο το σύστημα υγείας της χώρας, αφού η κυβέρ­νηση δεν μπορεί να λύσει τα ουσια­στικά προ­βλή­ματα, προ­σπα­θεί να στρέψει την προσοχή μας σε έναν ανούσιο καβγά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για το ποιος είναι πιο διε­φθαρ­μέ­νος και ποιος θα φέρει την κάθαρση.

Μια τέτοια αντι­πα­ρά­θεση εξε­λίσ­σε­ται τον τελευ­ταίο καιρό και στο νοσο­κο­μείο μας, με τη διοί­κηση του νοσο­κο­μείου να σηκώνει τη σημαία της κάθαρ­σης από τη μια και από την άλλη συν­δι­κα­λι­στές της πλειο­ψη­φίας του ΔΣ του συλ­λό­γου εργα­ζο­μέ­νων, τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ και στελέχη της ΝΔ να κατη­γο­ρούν τη διοι­κή­τρια για διώξεις που έχουν να κάνουν με την απο­μά­κρυνση συνα­δέλ­φων από στε­λε­χι­κές θέσεις του νοσο­κο­μείου,λόγω δια­φο­ρε­τι­κής κομ­μα­τι­κής τοπο­θέ­τη­σης.

Η πλειο­ψη­φία του ΔΣ του συλ­λό­γου από τη μέρα που εκλέ­χθη­κε­δεν έχει βγάλει ούτε μισή ανα­κοί­νωση για τα προ­βλή­ματα των εργα­ζο­μέ­νων, τις ελλεί­ψεις και την ίδια τη λει­τουρ­γία του νοσο­κο­μείου. Έχει βάλει το σύλλογο στο γύψο, το ΔΣ δεν συνε­δριά­ζει ποτέ και για γενικές συνε­λεύ­σεις ούτε λόγος. Δεν έχει κάνει το παρα­μι­κρό για να οργα­νώ­σει την πάλη των εργα­ζο­μέ­νων ενάντια στα μέτρα που παίρ­νο­νται σωρηδόν το τελευ­ταίο διά­στημα. Αυτά μέχρι τη μέρα που θίχτη­καν συγκε­κρι­μένα άτομα που στε­λε­χώ­νουν υψηλές διοι­κη­τι­κές θέσεις του νοσο­κο­μείου. Οπότε με ανα­κοι­νώ­σεις κάνει λόγο γα τρο­μο­κρα­τι­κές μετα­κι­νή­σεις, εκφο­βι­σμό, μηνύ­σεις κλπ. Και παρε­μπι­πτό­ντως ανα­φέ­ρει και τα προ­βλή­ματα του νοσο­κο­μείου.

Το ΠΑΜΕ Υγείας Ρόδου καλεί τους εργα­ζό­με­νους να μην εγκλω­βι­στούν σε τέτοιου είδου­ςα­ντι­πα­ρα­θέ­σεις.Να προ­σπε­ρά­σουν την πλειο­ψη­φία του ΔΣ του συλ­λό­γου και να οργα­νώ­σουν πλάι με τους υπό­λοι­πους εργα­ζό­με­νους του νησιού την πάλη τους για τα μεγάλα προ­βλή­ματα που αφορούν τα εργα­σιακά μας, αλλά και τα καθη­με­ρινά μας προ­βλή­ματα. Καλούμε τους εργα­ζό­με­νους να παλέ­ψουν κόντρα στην κύρια αιτία που γεννά όχι μόνο την δια­φθορά αλλά και τηνό­μιμη εκμε­τάλ­λευση των εργα­ζο­μέ­νων, την φτώχια και την εξα­θλί­ωση. Και δεν είναι άλλη αυτή η αιτία , παρά η ανάγκη του μεγάλου κεφα­λαίου συνεχώς να αυξάνει τα κέρδη του, στα πλαίσια του σκληρού και αδυ­σώ­πη­του αντα­γω­νι­σμού που υπάρχει ανάμεσα στα μονο­πώ­λια για το ποιο από αυτά θα κυριαρ­χή­σει.

Η δια­φθορά και η σημε­ρινή άθλια κατά­σταση για εργα­ζό­με­νους και ασθε­νείς δεν θα πάψει παρά μόνο όταν θα απο­βλη­θεί από το σύστημα υγείας το καπι­τα­λι­στικό κέρδος. Όσο η υγεία συνε­χί­ζει να είναι εμπό­ρευμα, τα μονο­πώ­λιαθα δια­γκω­νί­ζο­νται μεταξύ τους,το κράτος θα κάνει τον ατζέντη, ελέγ­χο­ντας τον μηχα­νι­σμό που διευ­κο­λύ­νει την διείσ­δυσή των επι­χει­ρή­σεων σε προ­μή­θειες, στη λει­τουρ­γία υπη­ρε­σιών των νοσο­κο­μείων (όπως γίνεται στα εργο­λα­βικά συνερ­γεία καθα­ριό­τη­τας, φύλαξης, τεχνική υπη­ρε­σία κλπ). Όσο η υγεία θα είναι εμπό­ρευμα τόσο οι εργα­ζό­με­νοι στον κλάδο θα βλέπουν συνεχώς το μισθό τους να συμπιέ­ζε­ται και την ένταση της δου­λειάς τους να αυξά­νε­ται, για να εξοι­κο­νο­μεί είτε το κράτος για τους μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τίες, είτε απευ­θείας οι επι­χει­ρη­μα­τίες μεγα­λύ­τερα κέρδη.Τρανό παρά­δειγμα ηEUROMEDICA, όπου οι εργα­ζό­με­νοι είναι απλή­ρω­τοι για μήνες και πλη­ρώ­νο­νται κάθε φορά με έναντι. Από την άλλη μεριά για το λαό της Ρόδου οι παροχές υγείας θα συνε­χί­ζουν να γίνο­νται είδος πολυ­τε­λείας και κάθε μέρα η κατά­σταση θα γίνεται χει­ρό­τερη με τις τρα­γι­κές ελλεί­ψεις να διο­γκώ­νο­νται στο όνομα της αγί­α­ςκα­πι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.ΜΑΖΙΚΕΣ ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Ρόδος 24/06/2017

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.