Ειδήσεις

“Και η αντιπολίτευση έχει ψηφίσει την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών τον Αύγουστο του 2015”

“Στο mail Χαρδούβελη, αναφερόταν ότι οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ των νησιών είναι ένα μεταβατικό καθεστώς που δεν μπορεί να συνεχιστεί και η αντιπολίτευση έχει ψηφίσει την κατάργηση τους στον 4336 τον Αύγουστο του 2015”

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Μέγκα, με τους Γιώργο Οικονομέα και Δημήτρη Καμπουράκη, ήταν σήμερα (25/05/16) προσκεκλημένος ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου τοποθετήθηκε για την ρήτρα νησιωτικότητας και ανέλυσε τις πολιτικές υπέρ των νησιών που έχουν ψηφιστεί από αυτή την κυβέρνηση και όσες είναι στο πρόγραμμα να νομοθετηθούν. Ακόμη, ο Νεκτάριος Σαντορινιός στάθηκε στα σημαντικά αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup και στα βήματα για αντιμετώπιση ενός μη βιώσιμου χρέους, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Για την νησιωτικότητα

«Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ- που ψήφισε και η Ν.Δ. στον 4336 τον Αύγουστο του 2015- πλήττουν την νησιωτικότητα. Όμως, σχεδόν το σύνολο της νομοθεσίας που είχε ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια- υπό το πρίσμα του άρθρου 101 του Συντάγματος- είναι αντισυνταγματικό. Το άρθρο 101 προβλέπει ιδιαίτερες μέριμνες, από τον νομοθέτη, για τα νησιά και τις άγονες περιοχές. Μέριμνες που τα προηγούμενα χρόνια, είχαν περιοριστεί μόνο στους ειδικούς συντελεστές ΦΠΑ. Και μάλιστα στο μάιλ Χαρδούβελη, στη σελίδα 27, σημείο 5, αναφερόταν στους ειδικούς συντελεστές ΦΠΑ των νησιών, λέγοντας ότι είναι ένα μεταβατικό καθεστώς που δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Θεωρώ ότι χρειάζονται ουσιαστικές πολιτικές που θα ευνοούν τα νησιά.  Τα περισσότερα νομοθετήματα που έχουν ψηφιστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, περιλαμβάνουν αυτή την ρήτρα όπως ο πολλαπλασιασμός των μορίων για τους γιατρούς που υπηρετούν στα μικρά νησιά ή η πρόνοια για τους στρατεύσιμους επιστήμονες να μπορούν να κάνουν μέρος της πρακτικής στον τόπο που υπηρετούν. Μέσα στο επόμενο διάστημα, με πρωτοβουλία του Υπ. Οικονομικών, θα έρθει νομοθετική ρύθμιση σχετικά με φορολογικές απαλλαγές, ως ισοδύναμα, για τους νησιώτες».

Για τα αποτελέσματα του Eurogroup

«Από το χθεσινό Eurogroup έχουμε νίκη σε δυο βασικά ζητήματα. Τελειώνει η αξιολόγηση αυτή που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν κατάφερε να κλείσει και από τον Ιούλιο του 2014 δεν είχαμε πρόγραμμα. Αυτές οι αλήθειες πρέπει να λέγονται, για να μην ξεχνάμε τι είχε γίνει. Δεύτερο ζήτημα που καταφέραμε είναι ότι ενώ η δόση προβλεπόταν να είναι 5,7δις για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για αποπληρωμή χρεών του Ελληνικού Δημοσίου προς τους δανειστές, τώρα η δόση γίνεται 10,3δις- σπασμένη 7,5 και 3,8δις. Το επιπλέον ποσό θα πάει στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Άρα αφαιρουμένων των 4,4δις που πρέπει να πληρώσουμε προς τους δανειστές, μένουν 3,1δις για τις ληξιπρόθεσμες που θα ξεκινήσουν να πληρώνονται από τον Ιούνιο».

«Σε σχέση με το χρέος, περιμέναμε δεσμεύσεις σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρόνο. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ήδη στην πρώτη απόφαση του Eurogroup έγινε αναφορά για ανάγκη καλύτερης διαχείρισης του προφίλ χρέους, ενώ με την χθεσινή απόφαση, αυτή η διαδικασία προσδιορίζεται να γίνει από φέτος μέχρι και το 2018. Αυτό κατορθώνεται μέσω της ρύθμισης που αναφέρεται στην χθεσινή ανακοίνωση, ότι ο ESM (ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) θα εγγυηθεί τα χαμηλά επιτόκια για αυτό το χρονικό διάστημα και τον καλύτερο τρόπο αποπληρωμής των δόσεων αυτού του διαστήματος. Για το υπόλοιπο διάστημα αναφέρεται στην απόφαση ότι θα υπάρξει επιστροφή από τα 20δις από τα κέρδη από την αγορά ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης. Παράλληλα υπάρχει δέσμευση από το ΔΝΤ, μέχρι τέλους του έτους να ξανακάνει έλεγχο βιωσιμότητας του χρέους και να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την αναδιάρθρωσή του».

«Τέλος, είναι γεγονός ότι το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο. Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι πια ανασταλτικός παράγοντας για τους επενδυτές, γιατί γνωρίζουν ότι μετά τις αποφάσεις στο Eurogroup έχει στρωθεί ένας οδικός χάρτης για να καταστεί βιώσιμο. Πολύ σύντομα θα έχουμε επενδύσεις οι οποίες θα είναι ουσιαστικές και θα γίνουν με βάση τους νόμους αυτού του κράτους, μια παράμετρος πολύ σημαντική.

Αυτές τις εκτιμήσεις πιστεύω ότι συμμερίζονται και οι αγορές και νομίζω ότι θα έχουμε θετικά μηνύματα από αυτές, καταδεικνύοντας ότι η Ελλάδα έχει αποκτήσει οικονομική σταθερότητα. Και εννοείται ότι αυτά που περιγράφω δεν έχουν σχέση με την έξοδο- παρωδία της Ελλάδας στις αγορές που συμπλήρωνε το «success story» της Ν.Δ.

Σε αυτό το σημείο θέλω να πω ότι δεν είναι η ίδια διαχείριση του ζητήματος του χρέους από μας και την Ν.Δ. Η Ν.Δ. το 2012 είχε πάρει μια ευχή για αντιμετώπισή του ενώ εμείς καταφέραμε την εξομάλυνση του προφίλ του χρέους που μειώνει την καθαρή του αξία».

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου