Ρεπορτάζ

Ακυρώθηκε γονική παροχή γνωστού επιχειρηματία στα παιδιά του ως καταδολιευτική

Με την υπ’ αρίθμ. 39/2020 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου έγινε μερικώς δεκτή αγωγή που άσκησε η Alpha Bank κατά τριών μελών γνωστής οικογένειας της Ρόδου και διατάχθηκε η διάρρηξη ως καταδολιευτικών απαλλοτριωτικής δικαιοπραξίας και συγκεκριμένα μεταβίβαση παραχώρηση και παράδοση λόγω γονικής παροχής εμπράγματα δικαιώματα επί σημαντικής αξίας ακινήτων στο νησί.
Πιο συγκεκριμένα η τράπεζα, εκπροσωπούμενη από τον δικηγόρο κ. Γιώργο Μαυρομάτη, εστράφη κατά ενός επιχειρηματία και των δύο παιδιών του.
Η τράπεζα εξέθεσε ότι έχει απαίτηση έναντι των αντιδίκων της ύψους 256.488,29 ευρώ από το έτος 2014 και στην πορεία διαπίστωσε ότι ο πρώτος εγγυητής και ομόρρυθμος εταίρος της οφειλέτιδάς ομορρύθμου εταιρείας είχε στην πλήρη κυριότητά του τα εξής ακίνητα:
– Μία μονόροφη λιθόκτιστη οικία, καλυμμένης επιφανείας 98 τ.μ..
– Το ½ εξ΄ αδιαιρέτου μίας Ισογείου οικοδομής επιφάνειας 107,39 τ.μ..

– Αγρό εκτάσεως 500,00 Μ2.
– Αγρό εκτάσεως 470,00 Μ2.
– Αγρό εκτάσεως 2.370,00 Μ2.
– Αγρό εκτάσεως 1.600,00 Μ2.
– Αγρό εκτάσεως 1.560,00 Μ2.
– Αγρό εκτάσεως 1.710,00 Μ2.
-Αγρό εκτάσεως 2.550,00 Μ2.
– Αγρό εκτάσεως 4.280,00 Μ2.
– Ποσοστό ½ εξ αδιαιρέτου ενός αγρού εκτάσεως 880,00 Μ2.
-Ποσοστό 1/10 εξ αδιαιρέτου ενός αγρού εκτάσεως 78.400,00 Μ2.
Δυνάμει συμβολαίου γονικής παροχής το οποίο καταρτίσθηκε 22 ημέρες μετά την επίδοση διαταγής πληρωμής στην ομόρρυθμη εταιρεία της οποίας ομόρρυθμος εταίρος τυγχάνει ο πρώτος εναγόμενος και 7 ημέρες μετά την επίδοση της στον πρώτο εναγόμενο, ο πρώτος και εγγυητής της συμβάσεως μεταβίβασε, παραχώρησε και παρέδωσε λόγω γονικής παροχής εις τους δεύτερο και τρίτη των εναγομένων τα ως άνω αναφερόμενα ακίνητα, έως τότε ιδιοκτησίας του κατά πλήρη κυριότητα.
Η τράπεζα ισχυρίστηκε ότι η ως άνω σύμβαση γονικής παροχής (δωρεάς) τυγχάνει απαλλοτριωτική – καταδολιευτική δικαιοπραξία, στην οποία προέβη με σκοπό να αποτρέψει την εγγραφή επί των ακινήτων εμπραγμάτων βαρών ή την επιβολή πράξεων αναγκαστικής εκτελέσεως.
Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αγωγή και απέρριψε το αίτημα της τράπεζας να κηρυχθεί η απόφαση προσωρινά εκτελεστή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου