ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Καταδίκη γνωστού επιχειρηματία για διακεκριμένη ρευματοκλοπή

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
αυξήσεις ρεύμα

Ενώ­πιον του Τρι­με­λούς Εφε­τεί­ου Δω­δε­κα­νή­σου επί κα­κουρ­γη­μά­των ανα­βί­ω­σε χθες υπό­θε­ση με κα­τη­γο­ρού­με­νο για δια­κε­κρι­μέ­νη κλοπή ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας γνω­στό επι­χει­ρη­μα­τία που είχε κα­τα­δι­κα­στεί πρω­το­δί­κως σε ποινή φυ­λά­κι­σης 4 ετών.

Το δευ­τε­ρο­βάθ­μιο δι­κα­στή­ριο μεί­ω­σε την πρω­τό­δι­κη ποινή του κατά ένα έτος και την ανέ­στει­λε επί 3ετία.

Ο επι­χει­ρη­μα­τί­ας είχε προ­σφύ­γει ενώ­πιον του Μο­νο­με­λούς Πρω­το­δι­κεί­ου Ρόδου με τη δια­δι­κα­σία των ασφα­λι­στι­κών μέ­τρων και δια­μαρ­τυ­ρή­θη­κε για το γε­γο­νός ότι του κα­τα­λο­γί­ζε­ται ρευ­μα­το­κλο­πή, αι­τού­με­νος την μη δια­κο­πή της ηλε­κτρο­δό­τη­σης της επι­χεί­ρη­σής του. Η αί­τη­σή του απορ­ρί­φθη­κε. Η επι­χεί­ρη­σή του ξε­κί­νη­σε τη λει­τουρ­γία της το έτος 2005 με πολύ πε­ριο­ρι­σμέ­νο εύρος ερ­γα­σιών και μέχρι σή­με­ρα έχει κα­τα­φέ­ρει να απο­κτή­σει καλή φήμη και να εδραιω­θεί στο νησί της Ρόδου.

Στις αρχές Απρι­λί­ου 2016 ο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. του κοι­νο­ποί­η­σε δυο έγ­γρα­φά του, με τα οποία τον ενη­μέ­ρω­νε ότι στις 18-2-2016 έγινε έλεγ­χος στον με­τρη­τή κα­τα­νά­λω­σης ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας της επι­χεί­ρη­σης και ότι δια­πι­στώ­θη­καν πα­ρεμ­βά­σεις σε αυτόν, και συ­γκε­κρι­μέ­να ότι ήταν κομ­μέ­νο το σύρμα σφρα­γί­δας του κα­λύμ­μα­τος ακρο­δε­κτών του με­τρη­τή και επί­σης ήταν ανοι­κτά τα λα­μά­κια της Α΄ και Β΄ φάσης των πη­νί­ων τάσης, με απο­τέ­λε­σμα να μην κα­τα­γρά­φε­ται η κα­τα­να­λω­θεί­σα ενέρ­γεια και ότι η κλα­πεί­σα ηλε­κτρι­κή ενέρ­γεια ανέρ­χε­ται στο ποσό των 53.481,41 ευρώ (συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του Φ.Π.Α.).

Ακο­λού­θως (αρχές Απρι­λί­ου 2016) του κοι­νο­ποι­ή­θη­κε έγ­γρα­φο της Δ.Ε.Η., με το οποίο τον ενη­μέ­ρω­νε ότι η επι­βά­ρυν­σή του ανερ­χό­ταν στο ποσό των 369.436 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. και ότι το ποσό αυτό εν­σω­μα­τώ­θη­κε στον λο­γα­ρια­σμό που εκ­δό­θη­κε τον Μάρ­τιο του 2016.

Στις 12-4-2016 απροει­δο­ποί­η­τα ο ΔΕΔ­ΔΗΕ διέ­κο­ψε την πα­ρο­χή ρεύ­μα­τος στην επι­χεί­ρη­σή του, αφή­νο­ντας έκ­θε­τα όλα τα προ­ϊ­ό­ντα που εμπο­ρεύ­ε­ται με απο­τέ­λε­σμα να κα­τα­στρα­φεί τε­ρά­στιο μέρος αυτών.

Η επι­χεί­ρη­ση κιν­δύ­νευ­σε να δια­κό­ψει τη λει­τουρ­γία της και να μη­δε­νι­στούν τα έσοδά της, την ίδια στιγ­μή που τα έξοδά της συ­νέ­χι­ζαν να αυ­ξά­νο­νται και να συσ­σω­ρεύ­ο­νται.

Ο ΔΕΔ­ΔΗΕ εξέ­θε­σε ότι τη 18η Φε­βρουα­ρί­ου 2016 δύο τε­χνί­τες του, εκτε­λώ­ντας εντε­ταλ­μέ­νη ερ­γα­σία ελέγ­χου πα­ρο­χών κα­τα­να­λω­τών, των οποί­ων οι πα­ρο­χές ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος πα­ρου­σί­α­ζαν σο­βα­ρές απο­κλί­σεις στις κα­τα­να­λώ­σεις, δια­πί­στω­σαν, πως το ρολόι της πα­ρο­χής του κα­τη­γο­ρού­με­νου, όπου λει­τουρ­γεί η επι­χεί­ρη­ση του, είχε πα­ρα­βια­σθεί και είχε γίνει έντε­χνη πα­ρέμ­βα­ση στο εσω­τε­ρι­κό του, προ­φα­νώς από εξει­δι­κευ­μέ­νο ηλε­κτρο­λό­γο, γνώ­στη της λει­τουρ­γί­ας των με­τρη­τών με­τρή­σε­ως της κα­τα­να­λώ­σε­ως του ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος.

Συ­γκε­κρι­μέ­να κατά τον έλεγ­χο δια­πι­στώ­θη­κε ότι: α) υπήρ­χε κομ­μέ­νο το σύρμα σφρα­γί­δος και μά­λι­στα πε­ρί­τε­χνα του κα­λύμ­μα­τος ακρο­δε­κτών του με­τρη­τή και β) ήσαν ανοι­κτά τα λα­μά­κια των πη­νί­ων τάσης, φορ­τία ανά φάση πε­ρί­που 78. Έγινε αντι­κα­τά­στα­ση του κι­βω­τί­ου δο­κι­μών και σφρά­γι­ση, ενώ το­πο­θε­τή­θη­κε νέα σφρα­γί­δα δο­κι­μών.

Για τον λόγο αυτόν, συ­ντά­χθη­κε και απε­στά­λη επι­στο­λή, με την οποία γνω­στο­ποι­ή­θη­κε στον κα­τη­γο­ρού­με­νο εγ­γρά­φως τόσο το πα­ρα­πά­νω γε­γο­νός, όσο και το ό,τι δεν δια­κό­πη­κε η πα­ρο­χή ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος.

Ταυ­τό­χρο­να, με άλλη επι­στο­λή, η οποία επί­σης κοι­νο­ποι­ή­θη­κε στον κα­τη­γο­ρού­με­νο, του γνω­στο­ποι­ή­θη­κε το πα­ρα­πά­νω πε­ρι­στα­τι­κό καθώς και η διάρ­κεια και το μέ­γε­θος της δια­φυ­γού­σας ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας, λόγω της πα­ρεμ­βά­σε­ως και της ρευ­μα­το­κλο­πής για το χρο­νι­κό διά­στη­μα από 28/8/2008 έως και 18/2/2016, ανερ­χο­μέ­νης σε 298.225 ΩΧΒ, το οποίο αντι­στοι­χεί σε ποσό 369.436 ευρώ, η αξία για τις ανα­λο­γού­σες στην μη κα­τα­γρα­φεί­σα κα­τα­νά­λω­ση ενέρ­γειας χρε­ώ­σεις χρή­σης δι­κτύ­ου δι­καιού­χος των οποί­ων είναι ο ΔΕΔ­ΔΗΕ, καθώς και ο κα­τα­λο­γι­σμός της απο­λο­γι­στι­κής χρε­ώ­σε­ως για τις ερ­γα­σί­ες, για την αντι­με­τώ­πι­ση της πα­ρα­πά­νω πα­ρα­βά­σε­ως, ανερ­χο­μέ­νης στο ποσό των € 545,04 συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου ΦΠΑ 23%.

Μετά από τα πα­ρα­πά­νω, ο εγκα­λού­με­νος με επι­στο­λή της ΔΕΗ ΑΕ ενη­με­ρώ­θη­κε για την εν­σω­μά­τω­ση του ως άνω ποσού, πλέον ΦΠΑ στον λο­γα­ρια­σμό, στον οποίο και συ­μπε­ρι­λή­φθη­κε το προη­γού­με­νο οφει­λό­με­νο υπό­λοι­πο, με απο­τέ­λε­σμα η οφει­λή να ανέρ­χε­ται στο συ­νο­λι­κό ποσό των 425.230 ευρώ.

Ως συ­νή­γο­ροι υπε­ρά­σπι­σής του πα­ρέ­στη­σαν οι κ.κ. Φ. Ρω­μαί­ος και Στ. Κιουρ­τζής, ενώ η ΔΕΗ και ο ΔΕΔ­ΔΗΕ εκ­προ­σω­πή­θη­καν από τον κ. Γ. Μαυ­ρο­μά­τη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.