ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δήλωση του Συμβουλίου της Ευρώπης για άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Βρυξέλλες

Στο πλαίσιο των πρω­το­βου­λιών για την άμεση απε­λευ­θέ­ρωση των δύο Ελλήνων στρα­τιω­τι­κών που κρα­τού­νται στην Τουρκία, η ελλη­νική αντι­προ­σω­πεία στην Κοι­νο­βου­λευ­τική Συνέ­λευση του Συμ­βου­λίου της Ευρώπης (PACE), κατά τη διάρ­κεια των εργα­σιών της εαρινής συνόδου, στο Στρα­σβούργο κυκλο­φό­ρησε γραπτή δήλωση, με την οποία ζητεί­ται να απε­λευ­θε­ρω­θούν άμεσα οι δύο Έλληνες στρα­τιω­τι­κοί και να τηρη­θούν τα ανθρώ­πινα δικαιώ­ματα και το κράτος δικαίου.

Η πρω­το­βου­λία, την οποία υπο­γρά­φει σύσσωμη η ελλη­νική αντι­προ­σω­πεία (Αννέτα Καβ­βα­δία, Τασία Χρι­στο­δου­λο­πού­λου, Σία Ανα­γνω­στο­πού­λου, Γιώργος Ψυχο­γιός, Νίνα Κασι­μάτη, Ντόρα Μπα­κο­γιάννη, Βαγ­γέ­λης Μεϊ­μα­ρά­κης, Κώστας Τζα­βά­ρας, Μιλ­τιά­δης Βαρ­βι­τσιώ­της, Βαγ­γέ­λης Βενι­ζέ­λος, Λιάνα Κανέλλη, Δημή­τρης Καμ­μέ­νος και Γιώργος Μαυ­ρω­τάς), έχει δια­κομ­μα­τικό χαρα­κτήρα και την υπο­γρά­φει μεγάλος αριθμός βου­λευ­τών από τα κράτη μέλη του Συμ­βου­λίου της Ευρώπης, από όλες τις πολι­τι­κές ομάδες.

«Η συνε­χι­ζό­μενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρα­τιω­τι­κών -Άγγελου Μητρε­τώδη και Δημήτρη Κουκλατζή- στις τουρ­κι­κές φυλακές, εκτός από την προφανή ανθρω­πι­στική της διά­σταση, έχει και σημα­ντι­κές πτυχές που άπτο­νται των ανθρώ­πι­νων δικαιω­μά­των και των εγγυ­ή­σεων του κράτους δικαίου. Για αυτόν τον λόγο, και θεω­ρώ­ντας ότι πρό­κει­ται για ζήτημα που οφείλει να πάρει ευρω­παϊκή και διεθνή διά­σταση, πήραμε –ως ελλη­νική αντιπροσωπεία- την πρω­το­βου­λία να προ­ω­θή­σουμε ένα κείμενο γραπτής δήλωσης στους βουλευτές-μέλη της Κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Συνέ­λευ­σης του Συμ­βου­λίου της Ευρώπης, με στόχο τη συλλογή όσο το δυνατόν ευρύ­τε­ρης υπο­στή­ρι­ξης από όλο το φάσμα των πολι­τι­κών ομάδων που εκπρο­σω­πού­νται εδώ» δήλωσε η επι­κε­φα­λής της ελλη­νι­κής αντι­προ­σω­πείας, βου­λευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καβ­βα­δία.

Με το κείμενο αυτό, όπως επι­σή­μανε η κ. Καβ­βα­δία, τα μέλη της Συνέ­λευ­σης, υπεν­θυ­μί­ζουν στην Τουρκία την υπο­χρέ­ωσή της να σέβεται και να τηρεί το διεθνές και ευρω­παϊκό δίκαιο προ­στα­σίας των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των και του κράτους δικαίου, ιδίως την Ευρω­παϊκή Σύμβαση Δικαιω­μά­των του Ανθρώ­που και την καλούν «να ολο­κλη­ρώ­σει τάχιστα και χωρίς καθυ­στέ­ρηση όλες τις δικα­στι­κές δια­δι­κα­σίες και να προ­χω­ρή­σει άμεσα στην απο­φυ­λά­κιση και την επι­στροφή των δύο Ελλήνων στρα­τιω­τι­κών στην Ελλάδα, σεβό­μενη πλήρως τα δικο­νο­μικά τους δικαιώ­ματα».

Επίσης, καλού­νται όλα τα κράτη- μέλη του Συμ­βου­λίου να σταθούν αλλη­λέγ­γυα με την Ελλάδα στο ζήτημα αυτό. «Πράγ­ματι, το Συμ­βού­λιο της Ευρώπης -στο οποίο η Τουρκία είναι μέλος, σε αντί­θεση με την ΕΕ- είναι ο κατε­ξο­χήν ευρω­παϊ­κός οργα­νι­σμός επι­φορ­τι­σμέ­νος με την παρα­κο­λού­θηση της τήρησης των υπο­χρε­ώ­σεων των ευρω­παϊ­κών κρατών σε αυτά ακριβώς τα πεδία» τονίζει η Ελλη­νίδα βου­λευ­τής και κατα­λή­γει:

«Πιστεύ­ουμε ότι η πρω­το­βου­λία αυτή θα δώσει ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία και θα ενι­σχύ­σει τις προ­σπά­θειες της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης για την απε­λευ­θέ­ρωση των δύο Ελλήνων στρα­τιω­τι­κών. Ευελ­πι­στούμε και εργα­ζό­μα­στε για την τάχιστη δυνατή ευόδωση αυτών των προ­σπα­θειών και για την επι­στροφή τους στην Ελλάδα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.