Τοπικές Ειδήσεις

Προς αναβολή η δίκη για τη φονική πλημμύρα του 2013

Προς αναβολή οδεύει εκ νέου η προγραμματισμένη για την 5η Απριλίου 2021 δίκη, με κατηγορούμενους για πλημμύρα από την οποίαν μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος σε άνθρωπο, με επέλευση θανάτου κατά συρροή και έκθεση, τον πρώην περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, τον πρώην δήμαρχο Ρόδου και πρώην αντιπεριφερειάρχη κ. Φώτη Χατζηδιάκο και τον πρώην δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά.
Η δίκη είχε αναβληθεί και την 6η Απριλίου 2020 λόγω των μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού και παρότι δεν είναι προβλέψιμο ακόμη ποια μέτρα θα ισχύουν στα δικαστήρια την 5η Απριλίου 2021, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει εμβολιαστεί το σύνολο των παραγόντων της δίκης και δεν συντρέχει κατεπείγον και κίνδυνος παραγραφής ώστε να υπάρξει διακινδύνευση.
Θυμίζουμε ότι πέραν των κατηγορουμένων και των συνηγόρων τους στην δίκη έχουν κληθεί και 27 μάρτυρες.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική» μάρτυρες στην υπόθεση είναι οι κ.κ. Δημήτριος
Αργυρόπουλος του Κωνσταντίνου, Βακίνα Πεζουβάνη του Στέργου, Ιωάννης Αργυρόπουλος του Γεωργίου, Σοφία Λαζαρίδου, χήρα Ιωάννη Κατσαρού, Δημήτριος Κατσαρός του Ιωάννη, ‏Ελένη Κατσαρού του Ιωάννη, Ευαγγελία Κατσαρού του Ιωάννη, Αντώνιος Μπαϊράμης του Ιωάννη, Ιωάννης Γκίζης του Ευαγγέλου, Παντελής Μιχαήλ του Ελευθερίου, Εμμανουήλ Γιακουμάκης του Ιωάννη, Μιλτιάδης Τσιριγωτάκης του Μιχαήλ, Βασιλική Αρμυριώτη του Δημητρίου, Σαράντης Σαράντης του Γεωργίου, Νικόλαος Φαρμακίδης του Βασιλείου, Ευθύμιος Καλαμάτας του Ιωάννη, Νικόλαος Βαλσαμής του Κυριάκου, Νικόλαος Κεφαλάκης του Παύλου, Παντελής Αντωνιάδης του Αντωνίου, Ηλίας Αργύρης του Βασιλείου, Θεοδόσιος Κολιάδης του Αντωνίου, Εμμανουήλ Διακομιχάλης του Μιχαήλ, Σταύρος Μοσχής του Σταματίου, Ιωάννης Λιαγούρης (πολιτικός μηχανικός), Αριστοτέλης Ηρακλείδης (πολιτικός μηχανικός), Γεώργιος Πουλάκης (πολιτικός μηχανικός) και Μετήν Ναλμπάντ (μηχανολόγος μηχανικός).
Θυμίζουμε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι χωρίς όρους μετά την απολογία τους.
Παρότι ανέπτυξαν με πολυσέλιδα απολογητικά υπομνήματα αλλά και με προφορικές τους καταθέσεις σοβαρό αντίλογο για τα αδικήματα, που τους απαγγέλθηκαν και συγκεκριμένα για την υπαιτιότητα, που τους αποδίδεται, για τις φονικές πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2013, οι ισχυρισμοί τους δεν έγιναν δεκτοί.
Σημειώνεται ότι οι τρεις πραγματογνωμοσύνες, που διενεργήθηκαν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχε έλλειψη μελέτης, σχεδιασμού και κατόπιν κατασκευής ικανών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, υλοποίηση λανθασμένων επιλογών, όπως π.χ. κατασκευή δρόμου στο πρωτεύον ή δευτερεύον οδικό δίκτυο, εγκαρσίως μέσα σε ρέματα, παντελής έλλειψη αστυνόμευσης για τις παρεμβάσεις τρίτων στα υδατορέματα και τέλος απομείωση του πλάτους των υδατορεμάτων.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από την πλημμύρα πνίγηκαν οι Κων/νος Αργυρόπουλος του Γεωργίου, ηλικίας τότε 50 ετών, η Αναστασία Κατσαρού του Ιωάννη, 36 ετών, η Καλλιόπη Παναγιώτου του Φειδία, 54 ετών και ο Ιωάννης Μπαϊράμης του Μικέ, 63 ετών, που παρασύρθηκαν από την ορμή των νερών του ποταμού, στις γέφυρες Παστίδας και Κρεμαστής, ενώ έχει προκληθιεί ζημία ύψους τουλάχιστον 577.533 ευρώ σε οικοσυσκευές ιδιωτών στην Ιαλυσό, στις Πεταλούδες, στην Παστίδα, στην Καλλιθέα και στην Λίνδο, ύψους τουλάχιστον 699,330 ευρώ σε εμπορικές, βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις στην Κρεμαστή και στην Ιαλυσό και ύψους 3.750.000 ευρώ σε υποδομές και στο οδικό δίκτυο.
Οι κατηγορούμενοι έχουν επισημάνει μεταξύ άλλων ότι οι διώξεις για τους θανάτους στον Κρεμαστενό ποταμό περιορίστηκαν στους ίδιους όταν την αρμοδιότητα για την διακοπή της κυκλοφορίας είχε η ΕΛΑΣ.
Ανάλογες παραλείψεις, όπως επεσήμαναν, υπήρξαν και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία αφού η δεύτερη δεν είχε συνδράμει στην κατάσταση ανάγκης που βρέθηκαν οι απωλεσθέντες παρότι εκλήθησαν προς τούτο. Ανέπτυξαν εξάλλου πλήθος ισχυρισμών υποστηρίζοντας ότι οι διώξεις εις βάρος τους είναι αβάσιμες και άκυρες.
Ως συνήγοροι υπεράσπισής τους παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Κ. Σαρής, Γρ. Μοράρης, Δ. Σαλαμαστράκης και Μ. Κουτσούκος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου