Συνεντεύξεις

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: «Η κυβέρνηση ψάχνει διέξοδο στα αδιέξοδά της γι’ αυτό επιχειρεί διχασμό της κοινωνίας»

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όχι απλώς δεν θα βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια, αλλά την έβαλε στο τούνελ των Μνημονίων για πολλές δεκαετίες». Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Για το «Μακεδονικό» και την υπόθεση «Novartis» δηλώνει ότι η κυβέρνηση ψάχνει διέξοδο στα αδιέξοδά της, γι αυτό επιχειρεί τον διχασμό, ενώ ασκεί σκληρή κριτική με αφορμή τον ΦΠΑ, τις επενδύσεις και τον Τουρισμό. Ειδικά για το Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, λέει ότι στόχος θα είναι «η δεύτερη θέση».
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Κωνσταντινόπουλε, θα ήθελα να ξεκινήσουμε με ζητήματα, όπως το «Μακεδονικό» και η υπόθεση «Novartis». Κατά την άποψή σας γιατί η Κυβέρνηση άνοιξε αυτά τα θέματα την συγκεκριμένη χρονική περίοδο;
Η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου ψάχνει διέξοδο στα αδιέξοδά της. Και ο μόνος τρόπος που έχει μηχανευτεί για να επιβιώσει πολιτικά, είναι ο διχασμός. Άνοιξε λοιπόν, εσπευσμένα και με προχειρότητα, δύο υπαρκτά θέματα, την επίλυση του ονόματος της ΠΓΔΜ και το σκάνδαλο “Novartis”, με μόνο στόχο να διχάσει την κοινωνία τεχνητά, γύρω από ανύπαρκτα διλήμματα. Είναι δίλημμα το αν η υπόθεση “Novartis” είναι σκάνδαλο; Όχι, φυσικά! Είναι σκάνδαλο και μάλιστα διεθνούς διάστασης. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να επιδιώξει την επί της ουσίας διερεύνηση του θέματος, απλώς πετάει λάσπη στους πολιτικούς του αντιπάλους, και μάλιστα με τρόπο ώστε αυτοί να μην μπορέσουν ποτέ να καθαρίσουν το όνομά τους.
Όμως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν αρκείται να παίζει μόνο με τις υπολήψεις των πολιτικών της αντιπάλων. Παίζει, δυστυχώς, και με τα εθνικά θέματα, όπως το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Με μυστική διπλωματία, με ανεπανόρθωτα λάθη, με προχειρότητα και ανικανότητα, δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα για τη χώρα, Ο κ.Τσίπρας θα φύγει, αλλά τα προβλήματα που θα αφήσει πίσω του, δυστυχώς θα σημαδεύουν την Ελλάδα για δεκαετίες.
• Οι προκλήσεις και οι εντάσεις στο Αιγαίο από την γείτονα Τουρκία δεν έχουν σταματήσει. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία για πιθανές επιπτώσεις στον φετινό τουρισμό της χώρας μας. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Η Ελλάδα είναι χώρα ασφαλής και ειρηνική. Κανείς δεν το αμφισβητεί, ούτε και αμφιβάλλει γι’αυτό. Ωστόσο, η προχειρότητα της εξωτερικής πολιτικής της Κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα στον κ.Ερντογάν να δημιουργεί προβλήματα στο Αιγαίο. Όσο ο κ.Κοτζιάς ασχολείται να εφευρίσκει νέα μοντέλα καταστρατήγησης της δικαιοσύνης, όπως το «είσαι αθώος; Απόδειξέ το!» και όχι να ασκεί ουσιαστική και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική, είναι αναμενόμενο να επωφελούνται οι γείτονες χώρες.
Όμως, για την ανάπτυξη του τουρισμού χρειάζονται πολλά περισσότερα: ενίσχυση των επαγγελματιών, συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προώθηση νέων μορφών τουρισμού, βελτίωση των υποδομών, δημόσιες αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις. Όταν η Κυβέρνηση επιβάλλει διαρκώς νέους φόρους, όπως το τέλος διαμονής, αυξάνει τον ΦΠΑ, πνίγει τους επιχειρηματίες του τουρισμού με την υποχρεωτική διαμεσολάβηση, δεν έχει ξεκινήσει καν την καμπάνια στο εξωτερικό για τη νέα σεζόν, και ταυτόχρονα, βάζει όσα εμπόδια μπορεί σε ιδιωτικές επενδύσεις, με την περίπτωση Αφάντου στη Ρόδο να είναι από τις πιο χαρακτηριστικές, πώς περιμένουμε ενίσχυση του τουρισμού, και μάλιστα του ποιοτικού τουρισμού στη χώρα μας;
• Εκτιμάτε πως ο τουρισμός αποτελεί τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης για την χώρα μας; Θα έπρεπε να δοθεί περισσότερη προσοχή και σε άλλους τομείς όπως π.χ. οι επενδύσεις που έχουν πάει πίσω;
Η θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Κινήματος Αλλαγής για τον τουρισμό είναι ξεκάθαρη: αποτελεί ατμομηχανή ανάπτυξης για την Ελλάδα. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, χάρη στον τουρισμό διασώθηκαν και θέσεις εργασίας, αλλά και τα δημόσια ταμεία. Σε αυτό βοήθησε πολύ η – κατά τα άλλα δυστυχής – διεθνής συγκυρία στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και στην Τουρκία.
Εντούτοις, η απουσία συγκροτημένης τουριστικής πολιτικής είναι ξεκάθαρη την τελευταία τριετία: Καμία ουσιαστική ενίσχυση των επαγγελματιών του τουρισμού. Καμία επένδυση ή βελτίωση στις υποδομές. Με το ζόρι και με μεγάλη καθυστέρηση έγινε η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport, και σήμερα ήδη πολλά νησιά έχουν δει τις αφίξεις τους να διπλασιάζονται, λόγω βελτίωσης υποδομών –χάθηκαν όμως τα δύο πρώτα χρόνια. Καμία μεγάλη επένδυση στον τομέα του τουρισμού: Ελληνικό, Αφάντου, Κασσιόπη, όλα μπλοκαρισμένα με απόφαση και σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας χαμένες, με επιλογή και υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου. Δισεκατομμύρια ευρώ που δεν μπαίνουν στα δημόσια ταμεία, επειδή έτσι το αποφάσισε η αριστερο-δεξιά συγκυβέρνηση. Μία υπουργός Τουρισμού απούσα από κάθε πρωτοβουλία, κάθε δράση, κάθε διεθνές φόρουμ. Καμία προσπάθεια προώθησης νέων, εναλλακτικών μορφών τουρισμού: συνεδριακού τουρισμού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, καταδυτικού, φυσιολατρικού, αγροτικού, εκπαιδευτικού, θρησκευτικού, ιατρικού τουρισμού. Καμία ουσιαστική στροφή στον υψηλού επιπέδου ποιοτικό τουρισμό, που είναι ιδιαίτερα κερδοφόρος – πώς άλλωστε; Χωρίς επενδύσεις;
Για όλα αυτά τα θέματα έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις, ένα σχέδιο για δωδεκάμηνο, ποιοτικό τουρισμό στη χώρα μας, σε κάθε γωνιά της, μαζί με τους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες του χώρου, με στόχο την ανάπτυξη και την ανάδειξη του ασυναγώνιστου τουριστικού προϊόντος που μπορεί και πρέπει η Ελλάδα να προσφέρει στους επισκέπτες της.
• Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιμένει ότι θα ξεπεράσει τον σκόπελο της 3ης αξιολόγησης και μέχρι τον Αύγουστο θα μας βγάλει από το Μνημόνια. Είναι εφικτά όλα αυτά;
Επέμενε, μέχρι την περασμένη Δευτέρα. Και αποδείχθηκε ότι πάλι έλεγε ψέματα. Γιατί ούτε η τρίτη αξιολόγηση έκλεισε, ούτε η δόση των 5,7 δις ευρώ εκταμιεύθηκε. Και ο λόγος είναι ξεκάθαρος και σχετίζεται άμεσα με όσα προαναφέραμε: η Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου μπλοκάρει όλες τις μεγάλες επενδύσεις, με πρώτο το Ελληνικό, και ύστερα όλες τις άλλες.
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με απόφαση και υπογραφή Τσίπρα και Καμμένου, όχι απλώς δεν θα βγάλουν τη χώρα από τα Μνημόνια, αλλά την έβαλαν στο τούνελ των Μνημονίων για πολλές δεκαετίες, χωρίς αχτίδα φωτός. Θα επαναλάβω αυτό που είπε η Φώφη Γεννηματά στη Βουλή: Ο μόνος τρόπος για να ξαναβρεί η Ελλάδα το δρόμο της, είναι να πάρει δρόμο το ακροδεξιο-αριστερό συνονθύλευμα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
• Στα κομματικά, βρίσκεστε στον δρόμο για το Συνέδριό σας. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από αυτό και ποιοι οι στόχοι ενόψει των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων;
Προχωράμε με αποφασιστικά και ουσιαστικά βήματα στην ενοποίηση του πολιτικού μας χώρου, καταθέτουμε τις πολιτικές μας θέσεις και το σχέδιό μας για την Ελλάδα μετά το χάος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συγκροτούμε τα όργανα αντιπροσώπευσης με τη συμμετοχή των εκατοντάδων χιλιάδων μελών μας και προχωρούμε, με αυτόνομη πορεία αλλά και με στόχο την εθνική συναίνεση στα μεγάλα θέματα, για να δώσουμε τη μάχη για τη χώρα και την Παράταξη στις επόμενες εκλογές. Στόχος μας στις εκλογές αυτές – που, μη γελιέστε, θα γίνουν με την εκπνοή της συνταγματικής προθεσμίας, οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα χαρίσουν ούτε δευτερόλεπτο εξουσίας – θα είναι η δεύτερη θέση. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να επιβάλουμε συναίνεση με προοδευτικό πρόσημο στο μέλλον της χώρας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου