Πολύωρη συνάντηση εργασίας με δύο workshops πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου χθες Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015, στο γραφείο του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου με θέμα την διαχείριση του μεταναστευτικού σε διάφορα επίπεδα και την ταυτόχρονη ενημέρωση και προετοιμασία των αιρετών.
Παρόντες ήταν οι συνεργάτες του κ. Χατζημάρκου, κ. Λούης Σορωνιάτης, κ. Χαρούλα Γιασιράνη, Χρήστος Μπάρδος,  Άγγελος Ανανίας, Χρήστος Ευστρατίου, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο ειδικός σύμβουλος κ. Σάκης Σάγκας και ο περιφ. σύμβουλος κ. Φίλιππος Τριομμάτης.
«Το ζήτημα με τις μεταναστευτικές ροές, που δέχονται τα νησιά μας, είναι πάρα πολύ μεγάλο και σημαντικό. Αντιλαμβάνονται όλοι πόσο πολύ επηρεάζει την κοινωνία αλλά και άμεσα, την οικονομία των νησιών μας.
Οι διαχειριστές αυτών των θεμάτων, οι άνθρωποι δηλαδή που καθημερινά καλούνται να λειτουργήσουν μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον και να διαχειριστούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους μετανάστες σε διάφορα επίπεδα, πρέπει να αποκτήσουν μια ειδική γνώση πάνω στα θέματα, τα οποία έχουν να κάνουν, αφενός, με το ζήτημα αυτό καθ’ αυτό και αφετέρου με την πολιτική και επικοινωνιακή διαχείρισή του.
Σε κάθε περίπτωση, το μεταναστευτικό έχει αποδείξει ότι επηρεάζει πάρα πολύ την οικονομία του τόπου μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Χατζημάρκος.
Με αυτό τον στόχο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κάλεσε ειδικούς πάνω σε αυτά τα θέματα οι οποίοι πραγματοποίησαν δύο workshops που απευθύνονται σε όσους χειρίζονται τα θέματα του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος στην περιοχή μας.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη:
«Όσοι καλούνται να διαχειριστούν τα ζητήματα αυτά, χρειάζονται οδηγίες προκειμένου να γνωρίζει ο καθένας πώς να ενεργεί την κατάλληλη στιγμή ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην εικόνα που βγαίνει προς τα έξω και να μην προκαλείται ‘ζημιά’ στο εξωτερικό.
Επιπλέον όλοι μαζί πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτό το ‘project’ και να το παρουσιάσουμε στα κέντρα λήψης αποφάσεων ώστε να ασκήσουμε τις δέουσες πιέσεις και να εξασφαλίσουμε τις αποφάσεις εκείνες, που θα είναι προς όφελος των νησιών μας.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ανήκει αποκλειστικά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, γι’ αυτό τον λόγο και έγινε στην Ρόδο ανάμεσα στους αιρετούς που χειρίζονται τα ζητήματα αυτά».
Η παρουσίαση έγινε σε δύο επίπεδα σύμφωνα με τον κ. Χατζημάρκο και χωρίστηκε σε ενότητες.
Με αυτή την παρουσίαση – εργασία δίδεται έμφαση τόσο στον επικοινωνιακό χειρισμό τέτοιων ζητημάτων όσο και στην πολιτική  τους διάσταση που είναι αλληλένδετη.
Ο περιφερειάρχης πάντως επέμεινε στις δηλώσεις του πως είναι πολύ σημαντικό, όσοι εμπλέκονται με το μεταναστευτικό ζήτημα, κυρίως οι αιρετοί, να είναι καλά προετοιμασμένοι ώστε να διαχειρίζονται με προσοχή όποιες πληροφορίες βγαίνουν προς τα έξω, κυρίως με αφορμή γεγονότα που καταγράφτηκαν σε περιοχές, όπως το νησί της Κω τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και της Λέρου, από όπου πέρασαν τρεις τρομοκράτες εκ των βασικών υπόπτων για τις πρόσφατες επιθέσεις στο Παρίσι.
«Το θέμα είναι εμείς πώς πρέπει να διαχειριστούμε το ζήτημα ώστε οι εικόνες που μεταφέρονται προς τα έξω να μην είναι λάθος».
Η παρουσίαση των δύο workshops διήρκεσε περίπου 6-7 ώρες ενώ αναμένονται ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ