Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων κατηγορούμενος για υπεξαίρεση από εντολοδόχο ποσού ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας, παραπέμπεται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, ένας 56χρονος ιδιοκτήτης πρακτορείου του ΟΠΑΠ.
Ο κατηγορούμενος είχε αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του δύο φορές κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του.
Κατηγορείται, «ως υπαίτιος του ό,τι στον κάτωθι αναφερόμενο τόπο και χρόνο με πρόθεση ιδιοποιήθηκε, με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, παράνομα ξένα ολικά κινητά πράγματα, που περιήλθαν στην κατοχή του με τον παρακάτω τρόπο, πρόκειται δε για αντικείμενα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και δη χρήματα, που του τα είχαν εμπιστευθεί, λόγω της ιδιότητάς του, ως εντολοδόχου και διαχειριστή ξένης περιουσίας».
Ειδικότερα, ως νόμιμος πράκτορας δελτίων ΠΡΟΠΟ κατόπιν σχετικής αποφάσεως του Δ.Σ. του «Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου Α.Ε.» (ΟΠΑΠ), παρείχε στο κοινό επ’ αμοιβή τις εμπορικές του υπηρεσίες, ήτοι διαχειριζόταν τις ανατιθέμενες σε αυτόν διάφορες υπηρεσίες του εν λόγω οργανισμού, με την παραλαβή συμπληρωθέντων από τους παίκτες δελτίων ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΤΟ, ΤΖΟΚΕΡ, ΣΟΥΠΕΡ 3, ΕΞΤΡΑ 5, ΕΞΤΡΑ ΠΡΟΠΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ και ΚΙΝΟ, και την είσπραξη του αντιτίμου αυτών, ενεργούσε δηλαδή ως εντολοδόχος και διαχειριστής της περιουσίας αυτού.
Εκ των εισπραχθέντων όφειλε, σύμφωνα με το άρθρο 3§3 του Κανονισμού Λειτουργίας Πρακτορείων -Υποχρεώσεις & Δικαιώματα Πρακτόρων ΟΠΑΠ (Υπουργική Απόφαση αρ. 25148, ΦΕΚ Β 2004/11 Νοεμβρίου 1999), αφού αφαιρούσε την αποζημίωσή του για τις, παρεχόμενες από αυτόν υπηρεσίες, να καταθέτει χωρίς καμία καθυστέρηση τις εισπράξεις των παιχνιδιών στην τράπεζα με την οποία συνεργάζεται ο ανωτέρω οργανισμός και σύμφωνα με τον τρόπο που του είχε υποδειχθεί, ενεργώντας, ως εντολοδόχος και διαχειριστής της περιουσίας αυτού.
Συγκεκριμένα κάθε εβδομάδα λειτουργίας του πρακτορείου περιλαμβάνει δύο λογιστικές περιόδους. Για κάθε λογιστική περίοδο εκδίδεται το αντίστοιχο μηχανογραφημένο εκκαθαριστικό, που απεικονίζει το σύνολο των απαλλαγών του πρακτορείου εντός αυτής της περιόδου και το ποσό το οποίο, πρέπει ο πράκτορας (μετά την παρακράτηση της αμοιβής του) να καταθέτει στη συνεργαζόμενη τράπεζα. Οι λογιστικές περίοδοι είναι οι ακόλουθες: Α. Τρίτη έως Πέμπτη, για την οποία εκτυπώνεται εκκαθαριστικό την Παρασκευή και πληρώνεται από τον πράκτορα τη Δευτέρα και Β. Παρασκευή έως Δευτέρα, για την οποία εκτυπώνεται εκκαθαριστικό την Τρίτη και πληρώνεται από τον πράκτορα την Πέμπτη.
Η προμήθειά του για τα παιχνίδια ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΠΟ, ΠΡΟΤΟ, ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ, ΤΖΟΚΕΡ, και ΕΞΤΡΑ 5 ανερχόταν στο 12% επί των εισπραχθέντων, για τα παιχνίδια ΣΤΟΙΧΗΜΑ και ΣΟΥΠΕΡ ανερχόταν στο 8% των εισπραχθέντων και για το παιχνίδι ΚΙNO στο 7% έως τις 6 Οκτωβρίου του 2006 και στο 7,5% εντεύθεν. Ωστόσο αυτός ενεργώντας κατά παράβαση των ανωτέρω, μετά την έκδοση σειράς εκκαθαριστικών, δεν απέδιδε στον ΟΠΑΠ, για περισσότερες από μια φορές, τα εισπραχθέντα στις αντίστοιχες λογιστικές περιόδους για λογαριασμό αυτού ποσά, ως όφειλε ως εντολοδόχος και διαχειριστής της περιουσίας αυτού, αλλά παρακρατούσε αυτά παρανόμως. Το ποσό το οποίο αυτός παρακράτησε φέρεται να ανέρχεται σε 19.340,92 €, όπως προκύπτει από την λογιστική καρτέλα του Κεντρικού Μηχανογραφικού Συστήματος της ΟΠΑΠ ΑΕ.
Ως συνήγορος υπεράσπισης του παρίσταται ο δικηγόρος κ. Γ. Κυπραίος.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ