Ειδήσεις

«Χαλαρώνουν τη θηλιά» γύρω από την Αθήνα οι Βρυξέλλες – Από Γενάρη η «κουβέντα» για Ασφαλιστικό

Χαλαρώνουν» την «θηλιά» γύρω από την Αθήνα οι δανειστές: Η «θωράκιση» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και οι σχετικά περιορισμένες ανάγκες του, τους επιτρέπουν να δείξουν «ελαστικότητα» στα «καυτά μέτωπα».

«Σκληρή» η στάση του ΔΝΤ και ο ρόλος της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

Το γεγονός ότι η ελληνική Κυβέρνηση τήρησε τα συμφωνηθέντα του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων -κάτι που επέτρεψε στους πιστωτές να απελευθερώσουν τα ποσά που απαιτούνταν για τις ελληνικές τράπεζες-, φαίνεται πως έκαναν τις Βρυξέλλες να δουν με άλλο «μάτι» τις αντικειμενικές δυσκολίες (κυρίως σε επίπεδο κοινωνικής συνοχής) που αντιμετωπίζει η Αθήνα.

Έτσι, το Eurogroup άναψε το «πράσινο φως» για μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας στις διαπραγματεύσεις γύρω από το «καυτό» ζήτημα του ασφαλιστικού:

Όπως συμφωνήθηκε οι καταιγιστικές ανατροπές στον τομέα των συντάξεων θα συζητηθούν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του νέου Μνημονίου, η οποία θα «τρέξει» ουσιαστικά τον προσεχή Ιανουάριο.

Βλέποντας την ανοχή τον δανειστών στο συγκεκριμένο πεδίο, η ελληνική πλευρά επιχειρεί να σπάσει στα δύο τις παρεμβάσεις στο φορολογικό, μεταθέτοντας για τις αρχές του 2016 τα πιο επώδυνα φορολογικά μέτρα, δηλαδή την αύξηση της φορολογίας στους αγρότες και τα ενοίκια και την ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιβεβαίωσε, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ότι το ασφαλιστικό θα εξεταστεί στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης και πρόσθεσε ότι «για να είμαστε ρεαλιστές, δεν βλέπω πώς δεν θα χρειαστεί να φθάσουμε στις αρχές του 2016 για την πρώτη αξιολόγηση».

Στο μεσοδιάστημα, η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει ως τα μέσα Δεκεμβρίου τη δεύτερη ομάδα προαπαιτούμενων μέτρων, η οποία θα οδηγήσει στην εκταμίευση 1 δισ. ευρώ.

Το εν λόγω πακέτο προαπαιτούμενων δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί πλήρως, αλλά θα περιλαμβάνει την εφαρμογή της στρατηγικής που συμφωνήθηκε για τα «κόκκινα» δάνεια, το νέο Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο, την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ, καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας του νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε επίσης να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ξεμπλοκάρουν έργα που συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), όπως το μετρό και οι αυτοκινητόδρομοι.

Η πρώτη αξιολόγηση θα είναι, πάντως, εξαιρετικά δύσκολη για την κυβέρνηση.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι το ΔΝΤ επιμένει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι των επόμενων ετών και ότι δίνει μεγάλη βαρύτητα στο ασφαλιστικό.

Η «μεγάλη» αξιολόγηση, άλλωστε, έχει βαρύνουσα σημασία και για την ελληνική Κυβέρνηση, για δύο λόγους: Πρώτον, η όποια συζήτηση για το ελληνικό χρέος να ξεκινήσει μετά το πέρας της αξιολόγησης και δεύτερον συνδέεται με την –όχι αμελητέα – δόση των 5,7 δισ. που θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της Αθήνας για το α΄τρίμηνο της ερχόμενης χρονιάς.

του Βαγγέλη Δουράκη matrix24.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου