Ειδήσεις

Διαστάσεις έχει προσλάβει η “κόντρα” Περιφέρειας-ΔΕΥΑΡ – Τι απαντούν Μανωλάκης και Διακομανώλης

Διαστάσεις προσλαμβάνει η κόντρα μεταξύ Περιφέρειας και ΔΕΥΑΡ για το επίμαχο υπηρεσιακό έγγραφο της δημοτικής επιχείρησης που αφορά οτη διάθεση των λυμάτων των ελαιοτριβείων, το οποίο δημοσιοποίησε το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, η «δημοκρατική».
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης και Αποχέτευσης Ρόδου κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης, με δηλώσεις του στη «δ» κάνει λόγο εμμέσως πλην σαφώς για κινήσεις εντυπωσιασμού από πλευράς της Περιφέρειας, επισημαίνοντας ότι «καλό θα ήταν, κάποιοι να βρουν λύσεις και να μην στέκονται σε πράγματα που δεν υπάρχουν», υπερασπιζόμενος τον γενικό διευθυντή της ΔΕΥΑΡ κ. Μανώλη Διακομανώλη.
«Πρόκειται για ένα καθαρά υπηρεσιακό έγγραφο, το οποίο απευθύνεται προς τον κ. Ι. Γιαννά και το οποίο δεν έχει καμία σχέση ούτε με τον κ. Φλεβάρη ούτε με τον κ. Χατζημάρκο. Παρ’όλα αυτά, βγήκε ο κ. Φλεβάρης και είπε ότι η μορφή του εγγράφου είναι προσβλητική. Προσωπικά δεν βλέπω τίποτα μεμπτό στο έγγραφο, ούτε θίγει κανέναν το περιεχόμενο του. Χτυπάμε το σαμάρι για να πονέσει το γαϊδούρι… Δεν μπορεί να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Επιτέλους! Θα πρέπει να ξέρετε ότι ως ΔΕΥΑΡ έχουμε μεγάλη ευθύνη όσον αφορά τον Βιολογικό. Ο Βιολογικός δεν είναι η κολυμβήθρα του Σιλωάμ, δεν μπορούμε να πετάμε μέσα τα πάντα. Ένα πρόβλημα στον Βιολογικό μπορεί να τινάξει στον αέρα όλη την πόλη μέχρι και τον Αρχάγγελο. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», δήλωσε ο κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης και συνέχισε: «Αν κάποιοι θίγονται, να μας εξηγήσουν ακριβώς τους λόγους που θίγονται, ποιοι θίγονται και σε ποιο σημείο της επιστολής αναφέρονται. Εγώ γνωρίζω ότι μεταξύ του κ. Ι. Γιαννά και του κ. Μ. Διακομανώλη υπάρχουν πολύ καλές σχέσεις και η συνεργασία μεταξύ τους είναι άριστη. Παρ’ότι η επιστολή απευθύνεται στον κ. Γ. Γιαννά, δεν ισχυρίστηκε ο ίδιος ότι θίγεται. Εμένα με ενδιαφέρει η ουσία και όχι το δήθεν. Καλό θα ήταν, κάποιοι να βρουν λύσεις και να μην στέκονται σε πράγματα που δεν υπάρχουν. Προκαλείται τόσος ντόρος γύρω από το ύφος της επιστολής, ενώ υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Ας το κρίνουν αυτό οι ελαιοτριβείς και οι ελαιοπαραγωγοί».
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της επιχείρησης, η ΔΕΥΑΡ βρέθηκε αναμεμειγμένη σε μια υπόθεση, επειδή ορισμένοι ελαιοπαραγωγοί χρησιμοποίησαν αυθαίρετα σφραγίδα της επιχείρησης, στα δελτία αποστολής, για την διάθεση των λυμάτων: «Η ΔΕΥΑΡ βρέθηκε μπλεγμένη ανάμεσα σε παραγωγούς και ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων χωρίς να έχει καμία απολύτως σχέση. Κάποιοι ελαιοπαραγωγοί εξέδωσαν δελτία αποστολής, με την αυθαίρετη ένδειξη “κατόπιν συμφωνίας με την ΔΕΥΑΡ” για την παραλαβή των λυμάτων, όμως εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με αυτή τη διαδικασία και ούτε δώσαμε ποτέ τέτοια εντολή. Με αυτή την αυθαίρετη κίνηση, έβγαλαν τις σχετικές άδειες και ξαφνικά η ΔΕΥΑΡ βρέθηκε αναμεμειγμένη σε όλο αυτό το κόλπο που έχει στηθεί από συγκεκριμένους ελαιοπαραγωγούς. Μάλιστα, στο τελευταίο έγγραφο που απέστειλε ο κ. Γιάννας στους ελαιοπαραγωγούς, τους ζητά να προσκομίσουν τα υποτιθέμενα συμφωνητικά που έχουν συνάψει με την ΔΕΥΑΡ για την παραλαβή των λυμάτων. Θα έπρεπε, εξαρχής οι υπηρεσίες να ζητήσουν τα συμφωνητικά με την ΔΕΥΑΡ, από τη στιγμή που είδαν τη σχετική σφραγίδα στα. έγγραφα που κατέθεσαν οι ελαιοπαραγωγοί. Το ό,τι μπορεί ο καθένας να βάζει μια σφραγίδα και να επικαλείται ο,τι θέλει, δεν σημαίνει ότι έχει και ισχύ», επισήμανε ο κ. Αλ. Μανωλάκης.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, το επίμαχο έγγραφο είναι απαντητική επιστολή, σε δύο επιστολές της Περιφέρειας προς την δημοτική επιχείρηση ενώ είχε ήδη προηγηθεί και συνάντηση στο γραφείο του κ. Γιαννά. Όπως έκανε γνωστό, εντός της εβδομάδος θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους των ελαιοτριβείων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και δεν πρόλαβαν να εναρμονίσουν την λειτουργία τους με την νέα νομοθεσία.

Μ. Διακομανώλης:
Επιφυλάσσομαι
Απάντηση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναφορικά με το επίμαχο έγγραφο έδωσε χτες, με δηλώσεις του, και ο γενικός διευθυντής της επιχείρησης, κ. Μανώλης Διακομανώλης.
Συγκεκριμένα, δήλωσε τα παρακάτω:
«Εάν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Φλεβάρης, ο κ. Χατζημάρκος, ή οιοσδήποτε άλλος από την Περιφέρεια θέλει ο Βιολογικός να δέχεται τα λύματα των ελαιοτριβείων δεν έχουν παρά να βγάλουν μια εγκύκλιο με την οποία να μας λένε ότι ‘εντέλλεσθε να τα δέχεστε’ κι εμείς θα το κάνουμε. Αλλά μέχρι να γίνει αυτό, εμείς δεν πρόκειται να παρανομούμε και να παραβιάζουμε την νομοθεσία. Εγώ με το Νόμο ΔΕΝ παίζω.
Γι αυτό το υπηρεσιακό έγγραφο με κατηγόρησαν, μέχρι και τρελό με αποκάλεσε και μάλιστα δύο φορές (το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού…) ο κ. περιφερειάρχης. Επιφυλάττομαι όμως για να αποδείξω ή να μου αποδείξει ότι πραγματικά έχω κι αυτό το σύνδρομο της ‘τρέλας’. Δεν το αποδέχομαι και θα δούμε τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Θέλω να δηλώσω σε όσους με κατηγόρησαν ότι κατά το παρελθόν (επί Νομαρχιακής και Περιφερειακής θητείας, του κ. Μαχαιρίδη) δόθηκαν βεβαιώσεις από την ΔΕΥΑΡ σε κάποιους για την εναπόθεση λυμάτων, ότι αυτό δεν έγινε ποτέ και σε κανέναν. Και τότε παράνομες ήταν και τώρα παράνομες είναι. Εάν όμως, οι βυτιοφορείς, κρυφά από εμάς, αργά το βράδυ πηγαίνουν και φέρνουν λύματα από τα ελαιοτριβεία, χωρίς να το γνωρίζουμε, αυτό είναι άλλο θέμα. Όμως, επισήμως, η ΔΕΥΑΡ δεν δέχτηκε ποτέ τέτοια λύματα. Ξεκαθαρίζω, ότι δεν ανακατεύομαι στην πολιτική. Δεν είμαι ‘τρελός’ (και θα το αποδείξουμε ίσως εκεί που απαιτείται, αυτό θα το εξετάσω τις επόμενες ημέρες) και ότι η ΔΕΥΑΡ δεν έχει καμία απολύτως ανάμειξη με την έκδοση περιβαλλοντικών όρων των ελαιοτριβείων, διότι δεν δέχεται βιομηχανικά απόβλητα. Το έγγραφό μου ήταν άκρως υπηρεσιακό, συντάχθηκε από τους διευθυντές των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΡ και υπογράφεται από εμένα, με πλήρη σύμφωνη γνώμη. Σημειωτέον, για το ίδιο θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ανάκρισης από τον Εισαγγελέα στην οποία κλήθηκα και κατέθεσα κι εγώ. Τα ελαιοτριβεία πρέπει να δουλέψουν αλλά νόμιμα. Η ΔΕΥΑΡ έχει ανακατευτεί σε μια αντιπαλότητα μεταξύ των ιδιοκτητών των ελαιοτριβείων και της Περιφέρειας, την οποία δεν την αξίζει».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου