Ειδήσεις

Φ. Κασέκας: Επικίνδυνη η μεταφορά επιχείρησης στο εξωτερικό

Τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την μεταφορά της έδρας των επιχειρήσεών τους ή την έναρξη σε άλλες χώρες, που εμφανίζονται πιο ‘φιλικές’ από άποψη φορολογίας, εφιστά μέσω της «δ» ο οικονομικός επόπτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και φοροτεχνικός, κ. Φώτης Κασέκας.
Τα στοιχεία σε εθνικό επίπεδο, αναφέρουν ότι ήδη 150.000 επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει την έδρα τους στην Βουλγαρία (ή σε άλλες χώρες) ενώ κάθε χρόνο, 4.500 επιχειρήσεις μεταφέρονται στο εξωτερικό.
«Υπάρχει προσπάθεια από επιχειρηματίες της περιοχής μας, στα Δωδεκάνησα, να ιδρύσουν εταιρείες σε άλλες χώρες του εξωτερικού, ώστε να επωφεληθούν από τους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές. Όλοι ωστόσο οι επαγγελματίες του χώρου μας, φοροτεχνικοί, σύμβουλοι επιχειρήσεων κ.λπ. συμβουλεύουμε να μην κάνουν τέτοιες κινήσεις. Πλέον είναι κάτι πάρα πολύ επικίνδυνο, διότι όλες οι χώρες συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών στο πλαίσιο της πλατφόρμας του ΟΑΣΑ και κανένας δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής με το να πάει να ιδρύσει μια εταιρεία στο εξωτερικό και να παρέχει υπηρεσίες από εκεί, όσο είναι κάτοικος Ελλάδας (!) Είναι πλέον σίγουρο ότι όποιος επιχειρήσει να το κάνει αυτό, θα εντοπιστεί και θα του επιβληθούν κυρώσεις από το ελληνικό κράτος. Κάθε χώρα, η οποία είναι συμβεβλημένη με τον ΟΑΣΑ στο πλαίσιο του CBC, υποχρεώνει τα Γενικά Εμπορικά Μητρώα (ΓΕΜΗ) κάθε χώρας να γνωστοποιούν τα στοιχεία του πραγματικού δικαιούχου κάθε εταιρείας, επιχείρησης κ.λπ. Συνεπώς, κανένας δεν μπορεί να ‘κρυφτεί’ πίσω από κάποιους ‘σκιώδεις’ μετόχους. Αυτοί οι σκιώδεις μέτοχοι, δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης διότι πολύ απλά, ο καθ’ ύλην δικαιούχος, είναι υποχρεωμένος να αποκαλυφθεί και να γνωστοποιηθεί στο ανάλογο ΓΕΜΗ της κάθε χώρας. Πέραν τούτου, βεβαίως, είναι υποχρεωμένος να αποκαλυφθεί και στην τράπεζα της αλλοδαπής. Καταλαβαίνετε πως και οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να διατηρούν μεταξύ τους επικοινωνία και να αποστέλλουν στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών των πραγματικών δικαιούχων. Δηλαδή, έχει ξεκινήσει μια ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εταιρειών, των ΓΕΜΗ, των τραπεζών της αλλοδαπής και της Ελλάδας που οδηγεί στο να εντοπιστεί όποιος προσπαθήσει να μεταφέρει την έδρα του σε άλλη χώρα», όπως ανέφερε ο κ. Κασέκας.
Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη;
Όπως εξηγεί ο κ. Κασέκας, «κάποιοι νομίζουν ότι λειτουργεί η επιχείρησή τους μια χαρά, πληρώνοντας πολύ χαμηλή φορολογία στην Βουλγαρία ή στην Κύπρο ή στην Μάλτα και να μην βάζουν ούτε τον ΦΠΑ στα τιμολόγια, διότι πρόκειται για ενδο-κοινοτική συναλλαγή, τρέφοντας αυταπάτες. Ο ελληνικός όμως Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (4172) μας λέει ότι άπαξ και αποδειχθεί μια τέτοια περίπτωση, που αποτελεί ένα ‘τέχνασμα’ με σκοπό να αποφευχθούν ή να μεταφερθούν φόροι σε πιο ευνοϊκά καθεστώτα, επιτρέπουν στην φορολογική αρχή να φορολογήσει εκ νέου αυτά τα εισοδήματα σαν να είναι ελληνική εταιρεία. Συνεπώς, δεν γλιτώνει κανένας τίποτε. Αρχικώς φαίνεται ότι ευνοείται κάποιος από αυτό, αλλά στην πορεία έρχονται αρντητικά αποτελέσματα. Μάλιστα, κάποιοι κάνουν ακόμη μεγαλύτερο λάθος κι ενώ έχουν την έδρα των εταιρειών στο εξωτερικό, διατηρούν τραπεζικό λογαριασμό στην Ελλάδα. Η κατάσταση είναι πολύπλοκη, αν και φαίνεται πολύ απλό….»
Όσον αφορά την δική μας περιοχή, ο κ. Κασέκας δήλωσε πως λόγω της εξωστρέφειας που έχει οι επειρηματίες έχουν προνοήσει και διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό αλλά με νόμιμες διαδικασίες.
«Ό,τι κι αν κάνουν θεωρώντας ότι θα γλιτώσουν κάποια χρήματα, θα τα πληρώσουν 3 και 4 φορές αν μεταφέρουν την έδρα στην αλλοδαπή, διότι με μαθηματική ακρίβεια θα τους εντοπίσουν. Οι Δωδεκανήσιοι κατανοοούν ότι είναι εξαιρετικά επίφοβες αυτές οι διαδικασίες γι αυτό και είναι πολύ προσεκτικοί. Μέχρι τώρα, μας έχουν συμβουλευτεί πολλοί επιχειρηματίες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά καταλαβαίνουν ότι η μεταφορά έδρας στην αλλοδαπή χωρίς να έχεις εκεί μια πραγματική υπόσταση, είναι πολύ επικίνδυνο» όπως είπε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου