ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Reuters: Το κακοσυντηρημένο ηλεκτρικό δίκτυο πίσω από τις περισσότερες πυρκαγιές στην Ελλάδα

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΦΩΤΙΑ ΚΑΛΩΔΙΑ

Όταν οι Έλληνες πυρο­σβέ­στες ξεκί­νη­σαν να διε­ρευ­νούν την αιτία πίσω από μια φονική πυρ­κα­γιά κοντά στην Αθη­ναϊκή Ριβιέρα τον περα­σμένο Αύγου­στο, εντό­πι­σαν έναν γνώριμο «ύποπτο»: ένα φθαρ­μένο ηλε­κτρικό καλώδιο, το οποίο πετούσε σπιν­θή­ρες σε ξερό­χορτα. Σύμφωνα με έκθεση της πυρο­σβε­στι­κής, στην οποία απέ­κτηση πρό­σβαση το πρα­κτο­ρείο Reuters, αυτό δεν ήταν ένα τυχαίο περι­στα­τικό, αφού τα φθαρ­μένα ηλε­κτρικά καλώδια ανα­δει­κνύ­ο­νται ως ο βασικός υπαί­τιος για τις κατα­στρο­φι­κές πυρ­κα­γιές του φετινού καλο­και­ριού στην Ελλάδα, ξεπερ­νώ­ντας ακόμη και τις εμπρη­στι­κές ενέρ­γειες και την ανθρώ­πινη αμέλεια.

Η σχετική έκθεση, την οποία εξέτασε το Reuters, ανα­φέ­ρει ότι το καλώδιο – κοντά στην πόλη της Κερα­τέας – παρου­σί­αζε ενδεί­ξεις διά­βρω­σης και κακής συντή­ρη­σης. Η φωτιά εξα­πλώ­θηκε γρήγορα, με απο­τέ­λε­σμα να χάσει τη ζωή του ένα άτομο και να κατα­στρα­φούν 4.000 στρέμ­ματα (16 τετρα­γω­νικά χιλιό­με­τρα) γης, σε περιοχή που γειτ­νιά­ζει με παρα­λιακά του­ρι­στικά θέρετρα.

«Προ­χώ­ρησε πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Μανώλης Παλαιο­λού­γκας, κάτοι­κος της Κερα­τέας, δεί­χνο­ντας την καμένη γη απ’ όπου, σύμφωνα με τις αρχές, ξεκί­νησε η πυρ­κα­γιά.

Καλώδια υπό κατη­γο­ρία

Τα ελατ­τω­μα­τικά ηλε­κτρικά καλώδια ανα­δει­κνύ­ο­νται ως η βασική αιτία των μεγάλων πυρ­κα­γιών του καλο­και­ριού, ξεπερ­νώ­ντας περι­στα­τικά εμπρη­σμού ή αμέ­λειας, σύμφωνα με προ­κα­ταρ­κτικά στοι­χεία της Πυρο­σβε­στι­κής, τα οποία εξέτασε απο­κλει­στικά το Reuters.

Από τις 41 σημα­ντι­κές δασικές πυρ­κα­γιές που διε­ρευ­νή­θη­καν, οι 15 φαί­νε­ται να έχουν προ­κλη­θεί από αστο­χίες στο δίκτυο ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας, με συνο­λική ζημιά που ανέρ­χε­ται σε 51.000 στρέμ­ματα καμένης γης.

Τα στοι­χεία δεί­χνουν αύξηση σε σχέση με την προη­γού­μενη χρονιά και συν­δέ­ο­νται με χρόνια ανε­παρ­κών επεν­δύ­σεων στο δίκτυο, ως απο­τέ­λε­σμα της οικο­νο­μι­κής κρίσης που έπληξε τη χώρα την περίοδο 2009–2018. Το πρό­βλημα επι­δει­νώ­νε­ται από την κλι­μα­τική αλλαγή, η οποία εντεί­νει την ξηρασία και τις υψηλές θερ­μο­κρα­σίες, καθι­στώ­ντας τις πυρ­κα­γιές πιο σφοδρές και κατα­στρο­φι­κές — με τερά­στιο κόστος για το κράτος.

«Εγώ και άλλοι επι­στή­μο­νες επι­ση­μαί­νουμε εδώ και χρόνια το πρό­βλημα με τις φωτιές που ξεκι­νούν από τα δίκτυα μετα­φο­ράς ρεύ­μα­τος», δήλωσε ο Παλαιο­λό­γος Παλαιο­λό­γου, επί­κου­ρος καθη­γη­τής στο Γεω­πο­νικό Πανε­πι­στή­μιο Αθηνών. «Δεν γίνεται να συνε­χί­ζουμε να κρύ­βουμε αυτό το ζήτημα κάτω από το χαλί», υπο­γράμ­μισε.

Δεύτερη εσω­τε­ρική έρευνα

Μια δεύτερη εσω­τε­ρική έκθεση της Πυρο­σβε­στι­κής, την οποία επίσης είδε το Reuters, κατέ­γραψε πως το 2024 εννέα μεγάλες πυρ­κα­γιές φαί­νε­ται να ξεκί­νη­σαν από ηλε­κτρο­φόρα καλώδια, μεταξύ των οποίων και μία βόρεια της Αθήνας που απο­τέ­φρωσε 100.000 στρέμ­ματα – μια περιοχή ίση με το μέγεθος του Παρι­σιού.

Στην Ελλάδα, οι αρχές σπάνια δημο­σιο­ποιούν λεπτο­μέ­ρειες για τα αίτια των πυρ­κα­γιών. Ο εκπρό­σω­πος Τύπου της Πυρο­σβε­στι­κής, Βασίλης Βαθρα­κο­γιάν­νης, αρνή­θηκε να σχο­λιά­σει τα δεδο­μένα, ανα­φέ­ρο­ντας πως δεν είναι δημόσια.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, ο κρα­τι­κός φορέας δια­νο­μής ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας, δήλωσε ότι πραγ­μα­το­ποιεί τακτική συντή­ρηση και ότι το 2024 αύξησε τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό συντή­ρη­σης στα 165 εκατ. ευρώ — από 122 εκατ. το 2019.

Οι ενέρ­γειες του περι­λαμ­βά­νουν κλα­δέ­ματα, απο­ψί­λωση επι­κίν­δυ­νων περιο­χών και επι­θε­ω­ρή­σεις δικτύων. Ο οργα­νι­σμός έχει επίσης δώσει έμφαση στην υπο­γειο­ποί­ηση των καλω­δίων ώστε να περιο­ρί­σει τον κίνδυνο πυρ­κα­γιάς. Από το 2012, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, έχει κατα­δι­κα­στεί για εμπλοκή σε μόλις τρεις περι­πτώ­σεις φωτιάς, από τις συνο­λικά 122.000 πυρ­κα­γιές που έχουν κατα­γρα­φεί.

Η κυβέρ­νηση, από την πλευρά της, απο­δί­δει το πρό­βλημα στις περι­κο­πές επεν­δύ­σεων λόγω της κρίσης πριν το 2019, έτος ανόδου της στην εξουσία.

«Έχουμε να καλύ­ψουμε ένα τερά­στιο κενό», δήλωσε ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Ενέρ­γειας, Νίκος Τσάφος, σε πρό­σφατη συνε­δρί­αση του κοι­νο­βου­λίου.

Δήμοι σε σύγκρουση με τον ΔΕΔΔΗΕ

Ωστόσο, η υπομονή των τοπικών αρχών φαί­νε­ται να εξα­ντλεί­ται.

Ο Δημή­τρης Παπα­χρή­στου, δήμαρ­χος των παρά­κτιων περιο­χών που επλή­γη­σαν από τη φωτιά του Αυγού­στου, δήλωσε στο Reuters ότι σκο­πεύει να κατα­θέ­σει μήνυση κατά του ΔΕΔΔΗΕ για αμέλεια, συν­δέ­ο­ντας τον οργα­νι­σμό με του­λά­χι­στον δύο μεγάλες πυρ­κα­γιές του φετινού καλο­και­ριού.

«Βλέ­πουμε το ίδιο έργο κάθε χρόνο, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας», ανέφερε χαρα­κτη­ρι­στικά. «Έχουμε φτάσει στα όριά μας».

Πηγή: reportet.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.