Συνεντεύξεις

Σάββας Λουλούς: «Οφείλουμε όλοι μαζί να δουλέψουμε για το κοινό μας μέλλον»

Ο Σάββας Λουλούς γεννήθηκε στη Μαλώνα, είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδί. Πατέρας του είναι ο αείμνηστος Εμμανουήλ Λουλούς, ο μεγαλύτερος γεωργοκτηνοτρόφος της Δωδεκανήσου και μητέρα του, η Μαρία Λουλού. Τελείωσε γεωτεχνικός στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης με τρεις εξειδικεύσεις, είναι προϊστάμενος γεωτεχνικής υπηρεσίας της ΚΑΪΡ εδώ και 23 χρόνια. Επίσης διετέλεσε πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου και αντιπρόεδρος σε αθλητικά σωματεία.
Στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό του περιφερειάρχη, κ. Γιώργου Χατζημάρκου «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο» και στη συνέντευξη που ακολουθεί, δίνει το στίγμα του για την υποψηφιότητά του αλλά και την επαφή του, με την τοπική αυτοδιοίκηση. Όπως υπογραμμίζει: «Οι προκλήσεις της νέας εποχής είναι πάρα πολλές. Οφείλουμε όλοι μαζί να δουλέψουμε για το κοινό μας μέλλον, ο καθένας από τη θέση που μπορεί. Είτε εκλεγώ είτε όχι, δεν θα είμαι λιγότερο ενεργός ως πολίτης αλλά και ως άνθρωπος…».

• Κύριε Λουλού, το όνομά σας είναι από τα πιο νέα ονόματα στις εκλογές για την Περιφέρεια με την παράταξη του νυν περιφερειάρχη, κ. Γιώργου Χατζημάρκου. Γεωπόνος στο επάγγελμα, με δραστηριότητα και στον πρωτογενή τομέα και στη κτηνοτροφία αλλά και με παράλληλη δράση στον αθλητισμό και στον εθελοντισμό. Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με τα κοινά;
Η απόφασή μου να συμμετάσχω στις εκλογές για τον δεύτερο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλεται κατά βάση στην αφοσίωση προς τα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο μας κατά πρώτον και κατά δεύτερον στην ανάγκη για πιο ενεργή συμμετοχή στην επίλυσή τους. Έχω παρακολουθήσει προσεκτικά τις ανάγκες και τα προβλήματα των νησιών μας και πιστεύω ότι διαθέτω την εμπειρία και τις ιδέες που απαιτούνται για να συμβάλω στην βελτίωσή τους. Η σταθερή μου δέσμευση είναι να εργαστώ για την ανάπτυξη, την ασφάλεια και την ευημερία των νησιών μας. Η αυτοδιοίκηση, θέλω να τονίσω ότι, είναι ο σημαντικότερος θεσμός αυτή τη στιγμή καθώς παρατηρούμε ότι το κράτος προσπαθεί να επιτύχει μια αποκεντρωμένη διαχείριση με μακρόπνοο πλάνο.

• Γιατί με το Γιώργο Χατζημάρκο; Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που σας ώθησαν να συστρατευτείτε μαζί του;
Γνωρίζομαι χρόνια με τον περιφερειάρχη. Τον έχω ζήσει σε καλές και σε κακές στιγμές και έχουμε χτίσει μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Θέλω να του αναγνωρίσω ως ένα μεγάλο του προτέρημα ότι δεν σταματάει ποτέ να ψάχνει και να μαθαίνει.
Ακόμα και στο επάγγελμά μου υπήρξαν φορές που αναλύσαμε δεδομένα τα οποία με κανέναν άλλον δεν έχω κάνει. Άρα λοιπόν ως πρώτη εντύπωση με κερδίζει αυτή η συνεχόμενη διάθεση και η ακούραστη προσπάθεια που καταβάλλει για να δώσει στα νησιά μας ό,τι καλύτερο μπορεί.
Το έργο του φυσικά είναι τεράστιο. Δεν είμαι εγώ αυτός που μπορεί να το κρίνει. Ευτυχώς όμως οι νησιώτες το έχουν “νιώσει στο πετσί τους”. Βλέπουν έναν περιφερειάρχη 365 ημερών να γυρίζει από νησί σε νησί, χωρίς να υπολογίζει καιρούς, δυσκολίες, γραφειοκρατία. Είναι ο πιο διεκδικητικός αυτοδιοικητικός άνδρας που είχαμε ποτέ στον τόπο και θεωρώ πως αν ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η ομάδα του μπορεί να κάνει θαύματα.

• Οι δικές σας προτεραιότητες ποιες είναι; Εννοώντας ότι σίγουρα έχετε κι εσείς κάποιες προτάσεις και κάποιες στοχεύσεις με τις οποίες θα θέλατε να ασχοληθείτε.
Κοιτάξτε. Ως γεωπόνος, εννοείται ότι πρωτίστως με απασχολεί η πρωτογενής παραγωγή. Και δεν το λέω αυτό γενικά. Θέλω να επισημάνω ότι πέραν των δεδομένων προβλημάτων που έχουν οι αγρότες μας, έχει προστεθεί ένα ακόμα πολύ πιο σοβαρό το οποίο χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση. Το πρόβλημα αυτό ακούει στο όνομα Κλιματική Αλλαγή. Για παράδειγμα οι ελιές και τα αμπέλια μας λόγω αυτής, θα μας δώσουν πολύ λιγότερη παραγωγή. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς γι’ αυτό; Να εκπαιδεύσουμε καταρχάς τους αγρότες μας ώστε με τη χρήση νέων τεχνικών και λιπασμάτων να ενισχύσουν την παραγωγή τους. Κατά δεύτερον, μπορούμε να τους στρέψουμε σε νέου είδους καλλιέργειες, πιο ανθεκτικές και πιο αποδοτικές, ώστε να μπορούν να έχουν κέρδος και να ζήσουν με αξιοπρέπεια χωρίς να εξαρτώνται από άλλους παράγοντες. Παράλληλα, μπορούμε να επενδύσουμε στην έρευνα και στην καινοτομία στον γεωργικό τομέα για ακόμα περισσότερη ενίσχυση της παραγωγής και να αναπτύξουμε νέες τοπικές αγορές και προώθηση των τοπικών προϊόντων μέσω προγραμμάτων μάρκετινγκ και ενίσχυσης της τοπικής κατανάλωσης.
Ένας άλλος τομέας που θα ήθελα επίσης να συμβάλω είναι αυτός του αθλητισμού. Να βοηθήσω να κάνουμε μια πιο ουσιαστική προσέγγιση μέσα από τα σχολεία, μέσα από την ανάπτυξη και μέσα από την βελτίωση των υποδομών και των αθλητικών εγκαταστάσεων. Ο αθλητισμός είναι από τα πιο σημαντικά θέματα στην παγκόσμια οικονομία, καθώς πέραν του ψυχαγωγικού του χαρακτήρα είναι μια πολύ σημαντική πλουτοπαραγωγική πηγή.

• Ως επίλογο, θα ήθελα να σας αφήσω να δώσετε το δικό σας μήνυμα στους πολίτες του Νοτίου Αιγαίου σχετικά με τις επικείμενες εκλογές.
Θέλω να πω σε όλους τους νησιώτες μας ότι είμαι ένας άνθρωπος του μόχθου. Μεγάλωσα μέσα στα χωράφια και αγαπώ τη γη μας πάνω απ’ όλα γιατί μας δίνει απλόχερα τους καρπούς της. Όμως επειδή τίποτα δεν είναι δεδομένο, δεν έχουμε την πολυτέλεια να επαναπαυόμαστε.
Οι προκλήσεις της νέας εποχής είναι πάρα μα πάρα πολλές. Ήδη είπαμε ότι η Κλιματική Αλλαγή μας απειλεί καθημερινά και θα μας απασχολήσει πάρα πολύ στα επόμενα χρόνια. Άρα λοιπόν δεν μπορούμε να αφήσουμε τίποτα στην τύχη του. Οφείλουμε όλοι μαζί να δουλέψουμε για το κοινό μας μέλλον, ο καθένας από τη θέση που μπορεί. Προσωπικά, έχω να προσφέρω τις γνώσεις μου, την εμπειρία μου και την τεράστια διάθεση που έχω για να βοηθήσω όσο μπορώ. Αυτό και μόνο. Είτε εκλεγώ είτε όχι, δεν θα είμαι λιγότερο ενεργός ως πολίτης αλλά και ως άνθρωπος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου