ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πανεπιστήμια: Διπλά πτυχία για Έλληνες φοιτητές με τη «σφραγίδα» ξένων ΑΕΙ – Όλο και περισσότεροι αλλοδαποί φοιτητές στην Ελλάδα

news room 3 λεπτά ανάγνωση
πτυχίο σπουδες

Εκπρό­σω­ποι 30 πανε­πι­στη­μίων των ΗΠΑ, έρχο­νται στην Ελλάδα τον Νοέμ­βριο του 2022, προ­κει­μέ­νου να εξε­τά­σουν συνερ­γα­σίες με τα ελλη­νικά πανε­πι­στή­μια. Ανάμεσα σε αυτά τα ιδρύ­ματα περι­λαμ­βά­νο­νται και κορυ­φαία στο κόσμο ΑΕΙ όπως το Χάρ­βαρντ, το Γέιλ, το Κολού­μπια της Νέας Υόρκης κ.α. Στο θέμα αυτό ανα­φέρ­θηκε και η υπουρ­γός Παι­δείας Νίκη Κερα­μέως, η οποία έδωσε ένα παρά­δειγμα ως προς την εξέλιξη τέτοιων συνερ­γα­σιών μεταξύ ελλη­νι­κών και ξένων ιδρυ­μά­των, τονί­ζο­ντας ότι «ένας φοι­τη­τής που σπου­δά­ζει στο Μετσό­βιο Πολυ­τε­χνείο να μπορεί να πάει για ένα επι­πλέον χρόνο στο Κολού­μπια και έτσι ο φοι­τη­τής θα πάρει δύο πτυχία». Μάλιστα η υπουρ­γός δήλωσε ότι «μέσω της παρου­σίας μας στην Αμερική πετύ­χαμε στε­νό­τερη συνερ­γα­σία της Ελλάδος με κορυ­φαία πανε­πι­στή­μια της Αμε­ρι­κής.

 

Πάνω από 30 πανε­πι­στή­μια των ΗΠΑ, όπως είναι το Χάρ­βαρντ, το Γέιλ, έρχο­νται για συνερ­γα­σία με ελλη­νικά πανε­πι­στή­μια». Τέτοιες συνερ­γα­σίες έχουν ήδη ξεκι­νή­σει μεταξύ των πανε­πι­στη­μίων Γέιλ και Αθήνας για θέματα επι­δη­μιο­λο­γίας, του Χάρ­βαρντ πάλι με το πανε­πι­στή­μια Αθηνών σε θερινά προ­γράμ­ματα για τις συνέ­πειες τις προ­σφυ­γι­κής κρίσης, ενώ ήδη στη χώρα μας λει­τουρ­γούν Ιατρι­κές σχολές σε Αθήνα και Θεσ­σα­λο­νίκη με αγγλό­φωνα προ­γράμ­ματα σπουδών τα οποία προ­σελ­κύ­ουν όλο και περισ­σό­τε­ρους ξένους φοι­τη­τές. Ανα­φε­ρό­μενη σε αυτό η κ. Κερα­μέως τόνισε ότι η «χώρα μας γίνεται ένας παγκό­σμιος φάρος εκπαί­δευ­σης στην Μεσό­γειο, στην Ευρώπη, που θα προ­σελ­κύει κόσμο».

Συνερ­γα­σία του Οικο­νο­μι­κού πανε­πι­στη­μίου με ένα από τα κορυ­φαία Business Schools των ΗΠΑ

Το οικο­νο­μικό πανε­πι­στή­μιο της Αθήνας ανα­κοί­νωσε τη συνερ­γα­σία του σε επίπεδο προ­πτυ­χια­κών με το Kelley School of Business. Η συνερ­γα­σία θα ξεκι­νή­σει το εαρινό εξάμηνο του ακαδ. έτους 2022-23 με τους πρώτους φοι­τη­τές του Kelley να παρα­κο­λου­θούν μαθή­ματα στο ΟΠΑ με πιστω­τι­κές μονάδες οι οποίες προ­σμε­τρώ­νται σ’ αυτές του πτυχίου τους στις ΗΠΑ.

Πρό­κει­ται για μια ακόμα συνερ­γα­σία του ΟΠΑ με ένα από τα κορυ­φαία Business Schools των ΗΠΑ. Πιο συγκε­κρι­μένα, το Kelley School of Business έχει ανα­κη­ρυ­χθεί από το Princeton Review το 2021, ως το 3ο ΜΒΑ σε marketing και 7ο για την ποιό­τητα των καθη­γη­τών του. Το QS MBA Rankings το 2021 έχει κατα­τά­ξει το Kelley ως το 38ο παγκό­σμια. Ο Αντι­πρύ­τα­νης Διε­θνούς Συνερ­γα­σίας και Ανά­πτυ­ξης καθη­γη­τής Βασίλης Παπα­δά­κης τόνισε ότι: «Πρό­κει­ται για μια ακόμα διεθνή συνερ­γα­σία με ένα σημα­ντικό Πανε­πι­στή­μιο των ΗΠΑ.

 

Φιλο­δο­ξούμε αυτές να επε­κτα­θούν σε ερευ­νη­τι­κές συνερ­γα­σίες σε αντι­κεί­μενα που θερα­πεύ­ουν τα δύο ιδρύ­ματα, στην ανά­πτυξη κοινών προ­γραμ­μά­των όπως τα θερινά σχολεία, καθώς και σε συνερ­γα­σίες και στα τρία επίπεδα σπουδών». Η δια­δι­κα­σία αξιο­λό­γη­σης και τελικής επι­λο­γής του ΟΠΑ διήρ­κεσε περισ­σό­τερο από ένα έτος, στη διάρ­κεια του οποίου στελέχη του Kelley επι­σκέ­φθη­καν το ΟΠΑ και αξιο­λό­γη­σαν τα προ­γράμ­ματά του, το διδα­κτικό του προ­σω­πικό και τις υπο­δο­μές του.

 

Σημα­ντικό ρόλο στην τελική απόφαση συνερ­γα­σίας δια­δρα­μά­τισε η απο­τε­λε­σμα­τική λει­τουρ­γία του προ­γράμ­μα­τος Erasmus του ΟΠΑ, καθώς και το ευρύ­τατο πρό­γραμμα προ­σφε­ρο­μέ­νων μαθη­μά­των σε διε­θνείς φοι­τη­τές, τα οποία υπερ­βαί­νουν τα 70 σε ετήσια βάση. Όπως ανα­φέ­ρει το πανε­πι­στή­μιο «πρό­κει­ται για ένα ακόμα βήμα εμβά­θυν­σης στη συνερ­γα­σία των δύο ιδρυ­μά­των, η οποία ξεκί­νησε τα τελευ­ταία δύο χρόνια και μέσω αυτής έχουν ήδη υλο­ποι­η­θεί όχι μόνο ερευ­νη­τι­κές συνερ­γα­σίες μεταξύ καθη­γη­τών των δύο ιδρυ­μά­των σε θέματα analytics, αλλά και συνερ­γα­σίες προ­πτυ­χια­κών φοι­τη­τών τους. Πιο συγκε­κρι­μένα, το εαρινό εξάμηνο του ακα­δη­μαϊ­κού Έτους 2021-22, οι φοι­τη­τές του Kelley επι­σκέ­φθη­καν το ΟΠΑ και συνερ­γά­στη­καν με φοι­τη­τές των τεσ­σά­ρων Τμη­μά­των της Σχολής Διοί­κη­σης Επι­χει­ρή­σεων. Οι φοι­τη­τές χωρί­στη­καν σε μικτές ομάδες και μελέ­τη­σαν μια γρήγορα ανα­πτυσ­σό­μενη ελλη­νική νεοφυή επι­χεί­ρηση. Επι­στέ­γα­σμα της συνερ­γα­σίας, την οποία επέ­βλε­παν καθη­γη­τές των δύο ιδρυ­μά­των, ήταν οι παρου­σιά­σεις των προ­τά­σεων των φοι­τη­τών στη διοί­κηση της ελλη­νι­κής επι­χεί­ρη­σης».

Πηγή ethnos.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.