Επίσκεψη στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου πραγματοποίησε ο Πρέσβης της Ισπανίας  κ. Enrique Viguera το μεσημέρι της Δευτέρας 24 Σεπτεμβρίου 2018.

Τον Πρέσβη υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Πάππου και o Αντιπρόεδρος, κ. Νίκος Παπασταματίου. Στο Επιμελητήριο, τον κ. Viguera συνόδευε η Επίτιμη Πρόξενος της Ισπανίας στη Δωδεκάνησο, κα Μαίρη Χαρίση.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα των δύο χωρών και αναφέρθηκαν στους τομείς οικονομικού ενδιαφέροντος, στους οποίους θα μπορούσαν ν’ αναπτυχθούν εμπορικές σχέσεις ανάμεσα σε Ισπανικές και Δωδεκανησιακές επιχειρήσεις.

Κοινός τόπος για τους συμμετέχοντες στην συνάντηση ήταν η επιδίωξη της ενίσχυσης κάθε είδους δράσεων που  θα στοχεύουν σε μια στενότερη, δημιουργική  και επωφελή συνεργασία και για τις δύο πλευρές, σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Εξαιτίας και της πρότερης εμπειρίας του κ. Πρέσβη στα Όργανα Διοίκησης της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως Γενικού Διευθυντή Ολοκλήρωσης και Συντονισμού Γενικών & Οικονομικών Υποθέσεων, η ατζέντα της συζήτησης εμπλουτίστηκε και στράφηκε και στο θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Ο κ. Πρέσβης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι κάτοικοι των Κανάριων Νήσων απολαμβάνουν χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές ενώ καλούνται να πληρώσουν μόλις το 20% του τιμήματος των εισιτηρίων μεταφοράς τους προς την ηπειρωτική χώρα. Κοινή υπήρξε η διαπίστωση της ανάγκης αναστροφής της νησιωτικότητας, από «εμπόδιο» σε «δυναμική» με σκοπό την ανάπτυξη της τοπικής αλλά και της εθνικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος κος Γιάννης Πάππου, μιλώντας για την νησιωτικότητα, για τις μέριμνες του Κράτους και τις παροχές προς τους νησιώτες μας,  υπογραμμίζοντας την ασθενική έως μηδενική νησιωτική πολιτική στην κατεξοχήν νησιωτική χώρα της Ευρώπης, δήλωσε ότι το κοινοτικό κεκτημένο της νησιωτικότητας δεν διαφυλάχθηκε.  Παράλληλα ενημέρωσε το κ. Πρέσβη για την προσφυγή που έχει καταθέσει ο φορέας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για τη Μη Τήρηση του Κοινοτικού Δικαίου.

Ο κ. Πρέσβης εξεπλάγην αρνητικά για την παρούσα κατάσταση και μίλησε θετικά για την προσφυγή λέγοντας ότι η Ισπανική Κυβέρνηση έδωσε αρκετές μάχες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την νησιωτικότητα και τις οποίες τελικώς κέρδισε.

Η εποικοδομητική αυτή συνάντηση «έκλεισε» με την ανταλλαγή δώρων.

 

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ