ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αίτηση επικύρωσης σύμβασης αναδιάρθρωσης υπέβαλε η ΕΑΣΔ

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση

Eνώπιον του Πολυ­με­λούς Πρω­το­δι­κείου Ρόδου με την δια­δι­κα­σία της εκού­σιας δικαιο­δο­σίας προ­σέ­φυγε χθες ο «Ελαιουρ­γι­κός και Αμπε­λουρ­γι­κός Συνε­ται­ρι­σμός Δωδε­κα­νή­σου, Η Ένωση» και οι κ.κ. Δημή­τριος Γεωρ­γαλ­λής και Εμμα­νουήλ Πιτρο­πά­κης με αίτηση επι­κύ­ρω­σης σύμ­βα­σης ανα­διάρ­θρω­σης κατ’ άρθρο 12 του Ν. 4469/2017.

Η αίτηση της ΕΑΣΔ κοι­νο­ποι­ή­θηκε στο ΚΕΑΟ, στο Ελλη­νικό Δημόσιο, στην «Πει­ραιώς Leasing Χρη­μα­το­δο­τι­κές Μισθώ­σεις Μονο­πρό­σωπη Α.Ε.», στην «Τράπεζα Πει­ραιώς Α.Ε.», στην «Intrum Hellas Ανώνυμη Εται­ρεία Δια­χεί­ρι­σης Απαι­τή­σεων από Δάνεια και Πιστώ­σεις» και «SUNSHINE LEASES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», στην «ΚΑΙΡ ΑΕ», στην «ΔΕΥΑΡ», στην «ΔΕΗ» και στην «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ».

Ο Αγρο­τι­κός Συνε­ται­ρι­σμός δρα­στη­ριο­ποιεί­ται στην εμπορία αγρο­τι­κών, κτη­νο­τρο­φι­κών, κατα­να­λω­τι­κών προ­ϊ­ό­ντων, στην προ­μή­θεια και εμπορία μέσων αγρο­τι­κής παρα­γω­γής και στην παροχή υπη­ρε­σιών. Σκοπός του είναι η αμοι­βαία βοήθεια, η συλ­λο­γική, οικο­νο­μική, κοι­νω­νική, πολι­τι­στική ανά­πτυξη και προ­α­γωγή των μελών του.

Ο Συνε­ται­ρι­σμός απο­τε­λεί τον βασικό πυλώνα στή­ρι­ξης της αγρο­τι­κής οικο­νο­μίας του νησιού. Πέραν των εμπο­ρι­κών του δρα­στη­ριο­τή­των, είναι ο κύριος απο­δέ­κτης παρα­γω­γής οινο­ποι­ή­σι­μων στα­φυ­λιών του νησιού (απορ­ρό­φηση του 90% της παρα­γω­γής) και ένας από τους βασι­κούς πυλώνες υλο­ποί­η­σης των προ­γραμ­μά­των ενιαίας ενί­σχυ­σης των αγρο­κτη­νο­τρό­φων της Δωδε­κα­νή­σου.

Η εκτι­μώ­μενη αγοραία αξία της ακί­νη­της περιου­σίας του Αγρο­τι­κού Συνε­ται­ρι­σμού, ανέρ­χε­ται, σύμφωνα με την έκθεση εκτί­μη­σης της εται­ρίας Ορκωτών εκτι­μη­τών «ΣΟΛ Συμ­βου­λευ­τική ΑΕ-CROWE SOL», στο ποσό των 20.197.549,00 ευρώ.

Λόγω των ανωτέρω δρα­στη­ριο­τή­των, της σημα­ντι­κής συνει­σφο­ράς του Συνε­ται­ρι­σμού στην αγρο­τική παρα­γωγή της Δωδε­κα­νή­σου και στα συμ­φέ­ρο­ντα των παρα­γω­γών, κρίθηκε επι­τα­κτική η διάσωση και εξυ­γί­ανσή του μέσω του Ν. 4469/2017. Σκοπός του νόμου είναι η εξα­σφά­λιση της συνέ­χειας της παρα­γω­γι­κής λει­τουρ­γίας των φυσικών και νομικών προ­σώ­πων, τα οποία, μολο­νότι αντι­με­τω­πί­ζουν πρό­βλημα ρευ­στό­τη­τας και ικα­νο­ποί­η­σης των ληξι­πρό­θε­σμων οφειλών τους, ωστόσο κρί­νε­ται ότι είναι βιώσιμα, αν συμ­φω­νη­θεί, επι­κυ­ρω­θεί και υλο­ποι­η­θεί ένα ρεα­λι­στικό σχέδιο ανα­διάρ­θρω­σης οφειλών με τη συν­δρομή των πιστω­τών.

Στο πλαίσιο και επί σκοπώ ανα­διάρ­θρω­σης των συνο­λι­κών οφειλών του, με την υπ’ αριθμ. 113560 αίτηση, ο οφει­λέ­της Συνε­ται­ρι­σμός αιτή­θηκε την υπαγωγή του στις δια­τά­ξεις του Ν. 4469/2017 («Εξω­δι­κα­στι­κός Μηχα­νι­σμός Ρύθ­μι­σης Οφειλών Επι­χει­ρή­σεων»).

Ο Συνε­ται­ρι­σμός εντά­χθηκε κατά τη δια­δι­κα­σία, στην κατη­γο­ρία των μεγάλων επι­χει­ρή­σεων, καθώς είχε κατά τον χρόνο υπο­βο­λής της αίτησης συνο­λι­κές υπο­χρε­ώ­σεις (ληξι­πρό­θε­σμες ή μη) ποσού 23.135.428,71€.

Βασικοί πιστω­τές, οι οποίοι υπά­γο­νταν στη δια­δι­κα­σία, ήταν το Δημόσιο, οι Ασφα­λι­στι­κοί Φορείς (ΚΕΑΟ), η Πει­ραιώς Leasing A.E. και η Τράπεζα Πει­ραιώς Α.Ε.

Όλοι οι ανωτέρω βασικοί και υπα­γό­με­νοι στη δια­δι­κα­σία πιστω­τές, είχαν απο­δε­χτεί τη συμ­με­τοχή τους στη δια­πραγ­μά­τευση, ως εκ τούτου συγκε­ντρώ­θηκε ποσοστό 100% των υπα­γο­μέ­νων απαι­τή­σεων.

Στην πορεία προ­έ­κυ­ψαν ενστά­σεις από την Τράπεζα Πει­ραιώς και η ΕΑΣΔ δια­τεί­νε­ται ότι μολο­νότι γνώριζε εξ αρχής τους όρους της πρό­τα­σής της, απο­δέ­χτηκε τη συμ­με­τοχή της στη δια­δι­κα­σία υπα­γω­γής στο Ν. 44692017, χωρίς να έχει κάποια συγκε­κρι­μένη αντι­πρό­ταση, και ότι στόχος της ήταν να επω­φε­λη­θεί παρά­νομα και κατα­χρη­στικά από τον εξω­δι­κα­στικό μηχα­νι­σμό. Όταν δια­πί­στωσε ότι οι ανα­γκα­στι­κού δικαίου δια­τά­ξεις του Ν. 4469/2017, τη δεσμεύ­ουν απο­φά­σισε παρά­νομα και κατα­χρη­στικά να μετα­βι­βά­σει την απαί­τηση σε ειδικό διάδοχο, προ­κει­μέ­νου να απε­μπλα­κεί από τις έννομες συνέ­πειες της εξω­δι­κα­στι­κής ρύθ­μι­σης οφειλών.

Ακο­λού­θως, όπως τονίζει, το Δημόσιο και οι Ασφα­λι­στι­κοί Φορείς μετά το πέρας της δια­πραγ­μά­τευ­σης με επι­τυ­χία και κατά το στάδιο σύντα­ξης και συμπλή­ρω­σης της σύμ­βα­σης ανα­διάρ­θρω­σης οφειλών, η οποία δέον να συντα­χθεί σύμφωνα με όσα οι ίδιοι πιστω­τές συνέ­τα­ξαν στην – εγκρι­θείσα από τον οφει­λέτη – πρότασή τους και ψήφισαν μέσα στο πλαίσιο της διαρ­θρω­μέ­νης δια­δι­κα­σίας που περι­γρά­φε­ται στον νόμο, κατόπιν εγκρί­σεως του οφει­λέτη, κατά σαφή παρά­βαση του Ν. 4469/2017, επη­ρε­α­σμέ­νοι από τις εξώ­δι­κες επι­στο­λές των μειο­ψη­φι­σά­ντων πιστω­τών, ήτοι της Τρά­πε­ζας Πει­ραιώς Α.Ε. και της Πει­ραιώς Leasing A.E., προ­έ­βα­λαν εκπρό­θε­σμα και παρά τον νόμο, ενστά­σεις κατά συγκε­κρι­μέ­νων όρων της υπερ­ψη­φι­σθεί­σας πρό­τα­σης.

Η ΕΑΣΔ αιτή­θηκε να επι­κυ­ρω­θεί η Σύμβαση Ανα­διάρ­θρω­σης Οφειλών της, να αφαι­ρε­θεί η παρά­νομη προ­σθήκη σ’ αυτήν, η οποία έρχεται σε πλήρη αντί­θεση με την πρόταση του ΚΕΑΟ που ψηφί­στηκε κατά πλειο­ψη­φία και η οποία πρέπει να ενσω­μα­τώ­νε­ται στη σύμβαση.

Επι­κου­ρι­κώς, σε περί­πτωση που δε γίνει δεκτό το ως άνω αίτημά της, ζητά να επι­κυ­ρω­θεί η από 05/07/2020 Σύμβαση Ανα­διάρ­θρω­σης Οφειλών όπως αυτή προ­σκο­μί­ζε­ται και έχει αναρ­τη­θεί στην ειδική ηλε­κτρο­νική πλατ­φόρμα της ΕΓΔΙΧ και να απορ­ρι­φθούν όλες οι ενστά­σεις ή τυχόν παρεμ­βά­σεις των πιστω­τών της.

H αίτηση προσ­διο­ρί­στηκε για να συζη­τη­θεί την 20ή Οκτω­βρίου 2022.

Την υπόθεση χει­ρί­ζε­ται η δικη­γό­ρος κ. Εριέττα Γ. Βενε­τσιά­νου.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.