ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΙΝΣΕΤΕ και έμποροι τσακώνονται για τα έσοδα από τον τουρισμό

news room 1 λεπτό ανάγνωση
τουριστες1

Κάθε 1 πρό­σθε­το ευρώ από την του­ρι­στι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα δη­μιουρ­γεί πρό­σθε­τη οι­κο­νο­μι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα έως € 1,65 και άρα, συ­νο­λι­κά, το ΑΕΠ αυ­ξά­νει κατά €2,65 ανα­φέ­ρει το ΙΝ­ΣΕ­ΤΕ εκ­φρά­ζο­ντας τη δια­φω­νία του στις εκτι­μή­σεις της ΕΣΕΕ ότι το λια­νε­μπό­ριο δεν επω­φε­λεί­ται από την αύ­ξη­ση του του­ρι­σμού.

Το ΙΝ­ΣΕ­ΤΕ ση­μειώ­νει ότι τα στοι­χεία για τις επι­πτώ­σεις του του­ρι­σμού στο λια­νε­μπό­ριο που ανα­φέ­ρο­νται στο ση­μεί­ω­μα της ΕΣΕΕ έχουν πα­ρερ­μη­νευ­τεί ή δεν απο­τυ­πώ­νουν επα­κρι­βώς την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα.

Τα ση­μεία που δια­τυ­πώ­νει εν­στά­σεις είναι ότι το all inclusive θο­λώ­νει τη θε­τι­κή πο­ρεία και τα γε­νι­κό­τε­ρα οφέλη της του­ρι­στι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας, ότι οι πε­ρισ­σό­τε­ροι του­ρί­στες που επι­σκέ­πτο­νται τη χώρα μας είναι μέσου και χα­μη­λού ει­σο­δή­μα­τος ή ότι δεν δα­πα­νούν στην αγορά παρά μόνο σε σού­περ μάρ­κετ λόγω Airbnb. Στην ανά­λυ­σή του εξη­γεί:

Για το all inclusive

Ο ισχυ­ρι­σμός ότι το υπό­δειγ­μα all inclusive θο­λώ­νει τη θε­τι­κή πο­ρεία και τα γε­νι­κό­τε­ρα οφέλη της του­ρι­στι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας δεν ευ­στα­θεί. Δύο πρό­σφα­τες με­λέ­τες – η μια του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ – δεί­χνουν ότι οι πε­λά­τες All Inclusive δα­πα­νούν στο λια­νε­μπό­ριο πα­ρό­μοια ή και υψη­λό­τε­ρα ποσά από αυτά που δα­πα­νούν οι άλλοι πε­λά­τες, ενώ δα­πα­νούν λι­γό­τε­ρα χρή­μα­τα για εστί­α­ση εκτός ξε­νο­δο­χεί­ου λόγω του γε­γο­νό­τος ότι η σί­τι­ση κα­λύ­πτε­ται μέσω του του­ρι­στι­κού πα­κέ­του.

Σύμ­φω­να με την έρευ­να “Εμπό­ριο και Του­ρι­σμός στην Κρήτη” που εκ­πό­νη­σε το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ το 2014, σε δείγ­μα σε 1.300  του­ρι­στών με στρω­μα­το­ποί­η­ση κατά αε­ρο­δρό­μιο άφι­ξης και κατά χώρα προ­έ­λευ­σης, η δα­πά­νη των του­ρι­στών στα εμπο­ρι­κά κα­τα­στή­μα­τα και στα εστια­τό­ρια/μπαρ, ανά­λο­γα με τον τύπο κα­τα­λύ­μα­τος που διέ­μει­ναν.

Δεν κα­τα­γρά­φο­νται όλα τα έσοδα λόγω φο­ρο­δια­φυ­γής

Ενώ το 2016 οι ει­σα­γω­γές κα­τα­να­λω­τι­κών αγα­θών αυ­ξή­θη­καν κατά 6,3%, ο ΔΚΕ στο λια­νι­κό εμπό­ριο μειώ­θη­κε κατά -2%, ενώ το 2017 η αύ­ξη­ση των ει­σα­γω­γών κα­τα­να­λω­τι­κών αγα­θών κατά 7,4% – και των του­ρι­στι­κών ει­σπρά­ξε­ων κατά 10,5% – συ­νο­δεύ­θη­κε από μια αύ­ξη­ση του ΔΚΕ στο λια­νι­κό εμπό­ριο μόλις κατά 1,7%.

Η ανα­ντι­στοι­χία αυτή οφεί­λε­ται – αυ­το­νό­η­τα – στην έξαρ­ση των μη κα­τα­γε­γραμ­μέ­νων συ­ναλ­λα­γών – που φυ­σι­κά δεν πε­ριο­ρί­ζο­νται στον κλάδο του λια­νι­κού εμπο­ρί­ου. Αναμ­φι­σβή­τη­τα βα­σι­κή αιτία για την έξαρ­ση αυτή είναι η υπέρ­με­τρη και αντια­να­πτυ­ξια­κή υπερ­φο­ρο­λό­γη­ση που πλήτ­τει συ­νο­λι­κά αλλά – με δια­φο­ρε­τι­κούς τρό­πους – όλους τους κλά­δους της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας.

Όσον αφορά στην επί­πτω­ση του μο­ντέ­λου της βρα­χυ­χρό­νιας μί­σθω­σης σε υπο­κλά­δους του λια­νι­κού εμπο­ρί­ου – πέρα από τα οι­κο­νο­μι­κά κόστη για τον επι­χει­ρη­μα­τι­κό τομέα των κα­τα­λυ­μά­των και τα δια­φυ­γό­ντα δη­μο­σιο­νο­μι­κά έσοδα που συ­νε­πά­γε­ται η μη-ολο­κλή­ρω­ση της ρύθ­μι­σης της δρα­στη­ριό­τη­τας αυτής μέχρι σή­με­ρα – πρέ­πει να ση­μειω­θεί και η ση­μα­σία της εσω­τε­ρι­κής χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κής ορ­γά­νω­σης των επι­χει­ρή­σε­ων και ο βαθ­μός συ­γκέ­ντρω­σης σε κάθε επι­μέ­ρους υπο­κλά­δο για την εκτί­μη­ση των αντί­στοι­χων ΔΚΕ.

Για το οι­κο­νο­μι­κό προ­φίλ των του­ρι­στών

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία πα­γκό­σμιας έρευ­νας σε δείγ­μα μισού εκα­τομ­μυ­ρί­ου αν­θρώ­πων, σχε­δόν το 60% των ει­σερ­χό­με­νων του­ρι­στών στην Ελ­λά­δα προ­έρ­χε­ται από τις ανώ­τε­ρες ει­σο­δη­μα­τι­κές τά­ξεις. Επί­σης, είναι αξιο­ση­μεί­ω­το ότι σύμ­φω­να με έρευ­να της TUI, του με­γα­λύ­τε­ρου Tour Operator πα­γκο­σμί­ως που επί­σης πα­ρου­σιά­στη­κε στο προ­α­να­φερ­θέν συ­νέ­δριο Διευ­θυ­ντών Ξε­νο­δο­χεί­ων στην Ρόδο, ο χα­μη­λό­τε­ρος βαθ­μός ικα­νο­ποί­η­σης των πε­λα­τών της από τις πα­ρο­χές και ευ­κο­λί­ες που χρη­σι­μο­ποιούν στην Ελ­λά­δα είναι στο χώρο του shopping με βαθμό ικα­νο­ποί­η­σης 69,8%, ένα­ντι 71,3% για το πε­ρι­βάλ­λον, 76,3% για τις πο­λι­τι­στι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες, 83,4% για τις πα­ρα­λί­ες, 84,6% για τον προ­ο­ρι­σμό συ­νο­λι­κά και 90,9% για τα ξε­νο­δο­χεία. Σε πα­ρό­μοια συ­μπε­ρά­σμα­τα κα­τα­λή­γουν και οι ετή­σιες έρευ­νες της GBR Consulting για λο­γα­ρια­σμό της Ένω­σης Ξε­νο­δό­χων Αθή­νας – Ατ­τι­κής & Αρ­γο­σα­ρω­νι­κού και της αντί­στοι­χης της Θεσ­σα­λο­νί­κης. Αναμ­φι­σβή­τη­τα, η βελ­τί­ω­ση των πα­ρε­χό­με­νων υπη­ρε­σιών και προ­ϊ­ό­ντων από την αγορά θα οδη­γή­σει και σε αύ­ξη­ση της κα­τα­να­λω­τι­κής δα­πά­νης των του­ρι­στών.

Η Ελ­λά­δα δεν είναι φθη­νός προ­ο­ρι­σμός

Η αντί­λη­ψη ότι η Ελ­λά­δα είναι φθη­νός προ­ο­ρι­σμός είναι εσφαλ­μέ­νη. Με­τα­ξύ άλλων, για τις πε­ρισ­σό­τε­ρες βα­σι­κές αγο­ρές ει­σερ­χό­με­νου του­ρι­σμού η πρό­σβα­ση είναι αε­ρο­πο­ρι­κή και άρα ένα τα­ξί­δι στην Ελ­λά­δα εξ’αυτού και μόνο του γε­γο­νό­τος δεν μπο­ρεί να είναι φθηνό. Η επι­βο­λή υψη­λής φο­ρο­λο­γί­ας ευ­ρύ­τε­ρα στον κλάδο αλλά και ει­δι­κό­τε­ρα στις με­τα­φο­ρές κα­θι­στούν την Ελ­λά­δα ως  προ­ο­ρι­σμό συ­νο­λι­κά ακρι­βό και ορια­κά πλέον αντα­γω­νι­στι­κό με τις γεί­το­νες χώρες.

Πόσα αφή­νουν οι Ελ­λη­νες του­ρί­στες

Αν και η ση­μα­σία του εσω­τε­ρι­κού του­ρι­σμού είναι αναμ­φι­σβή­τη­τη, ιδιαί­τε­ρα για τις πε­ριο­χές στις οποί­ες απο­τε­λεί τον κύριο πε­λά­τη, σύμ­φω­να με την Έρευ­να Δια­κο­πών της ΕΛ­ΣΤΑΤ, η δα­πά­νη των Ελ­λή­νων για του­ρι­σμό στην Ελ­λά­δα το 2017 ανήλ­θε σε 1,4 δισ. ευρώ, δη­λα­δή λι­γό­τε­ρο από 10% από την δα­πά­νη του ει­σερ­χό­με­νου του­ρι­σμού. Επί­σης, η Μέση κατά Κε­φα­λή Δα­πά­νη του εσω­τε­ρι­κού του­ρί­στα ανέρ­χε­ται σε 280 ευρώ (ποσό στο οποίο συ­μπε­ρι­λαμ­βά­νε­ται και το αντί­τι­μο των ει­σι­τη­ρί­ων με­τά­βα­σης στον προ­ο­ρι­σμό) ένα­ντι 520 ευρώ του ει­σερ­χό­με­νου του­ρί­στα (ποσό που αφορά μόνο την δα­πά­νη εντός της χώρας και δεν συ­μπε­ρι­λαμ­βά­νει το αντί­τι­μο των ει­σι­τη­ρί­ων με­τά­βα­σης εδώ). Τέλος, η δα­πά­νη του εσω­τε­ρι­κού του­ρί­στα απο­τε­λεί μέρος των εγ­χώ­ριων κα­τα­να­λω­τι­κών δα­πα­νών ενώ η δα­πά­νη των ει­σερ­χό­με­νων του­ρι­στών απο­τε­λεί μέρος των εξα­γω­γών της χώρας, αντι­προ­σω­πεύ­ο­ντας πε­ρί­που 25% του συ­νό­λου και κα­λύ­πτο­ντας άνω του 80% του ελ­λείμ­μα­τος Ισο­ζυ­γί­ου Αγα­θών.

πηγή iefimerida.gr

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.