Πολιτιστικά

AR(T)chitect- Πολυφωνία-ομοφωνία-συμφωνία-διαφωνία στην Πάτμο

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου σας προσκαλεί στις εκδηλώσεις με τίτλο «AR(T)chitect. Πολυφωνία-ομοφωνία-συμφωνία-διαφωνία στην Πάτμο», που θα πραγματοποιηθούν στο Αρχοντικό Νικολαΐδη στη Χώρα Πάτμου, από τις 27 Ιουλίου έως τις 26 Αυγούστου 2018, σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες μηχανικούς που δραστηριοποιούνται στον ιστορικό διατηρητέο οικισμό της Χώρας, μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Η διοργάνωση έχει την πρόθεση να προβάλει την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Πάτμου και, παράλληλα, την καλλιτεχνική δημιουργία των αρχιτεκτόνων που εργάζονται εδώ και χρόνια στο νησί και εκπονούν μελέτες για τα κτήρια του οικισμού. Η πολύχρονη σύμπραξή τους με την Εφορεία μας, άλλοτε αγαστή και ενίοτε συγκρουσιακή, πάντοτε όμως γόνιμη και αποτελεσματική, πιστεύουμε ότι έχει καταλήξει στην εδραίωση μιας σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης, με κοινό παρονομαστή την αγάπη για τον οικισμό και τη μεγάλη ευθύνη για τη διατήρηση της ιστορικής φυσιογνωμίας και την προστασία του.
Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα «Εν Νυκτί…», που έχουν ως στόχο την ανάδειξη της ανθρώπινης δραστηριότητας διαχρονικά, την εναλλακτική προσέγγιση των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων και την ενίσχυση της επισκεψιμότητάς τους.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018 και ώρα 20.00, Αρχοντικό Νικολαΐδη
Εγκαίνια της καλλιτεχνικής έκθεσης «AR(T)chitect. Πολυφωνία-ομοφωνία-συμφωνία-διαφωνία στην Πάτμο», που θα διαρκέσει από τις 27 Ιουλίου έως τις 26 Αυγούστου. Πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες, θεατρικά κοστούμια, εικονογραφήσεις βιβλίων, ειδικά σχεδιασμένα έπιπλα και φωτιστικά, όλα έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν από τους συμμετέχοντες, τοποθετημένα στις αίθουσες του Αρχοντικού Νικολαΐδη «συνομιλούν» με το ιστορικό κτήριο, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν.
Στους ίδιους χώρους θα εκτεθούν από τους συμμετέχοντες πινακίδες παρουσίασης αρχιτεκτονικών σχεδίων τους που σχετίζονται με τον οικισμό της Χώρας.
Η βραδιά των εγκαινίων θα ολοκληρωθεί με την προβολή ταινίας μικρού μήκους και την παρουσίαση πρωτότυπων μουσικών συνθέσεων.

Σάββατο 28 Ιουλίου 2018, 18.00- 21.00, Αρχοντικό Νικολαΐδη
Κύκλος ομιλιών με θέμα «Χώρα Πάτμου. Εννιακόσια χρόνια ζωής-εξήντα χρόνια προστασίας»:
18.00-18.20. Μαρία Μιχαηλίδου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου: Τα θεσμικά μέτρα προστασίας συμβάλλουν στη διατήρηση του οικισμού της Χώρας Πάτμου. Είναι όμως λειτουργικά;
18.20-18.40. Παναγιώτης Χατζηιωάννου, αρχιτέκτων: Χώρα και όχι μόνο. Μια άλλη οπτική.
18.40-19.00. Σταματία Παναγάκη, αρχιτέκτων: Διαδικασία αποκατάστασης και επανάχρησης παλιών κτηρίων σε ιστορικούς οικισμούς. Από τη θεωρία στην πράξη.
19.00-19.20. Δημήτρης Κωνσταντινίδης, αρχιτέκτων: Με αφορμή μια υλοποιημένη και μια μη υλοποιημένη μελέτη στη Χώρα Πάτμου.
19.20-19.40. Διάλειμμα
19.40-20.00. Δάφνη Χάρη, αρχιτέκτων: Windmills. Restoring a way of thinking.
20.00-20.20. Γιάννης Σταυρόπουλος, αρχιτέκτων: Μελέτες αποκατάστασης σε ιστορικά κτήρια: ένα θεωρητικό μοντέλο προσέγγισης.
20.20-20.40. Σπύρος Παπαναστασίου, αρχιτέκτων: Αποκατάσταση ιστορικών κτηρίων στη Χώρα Πάτμου. Η συγκινησιακή εμπλοκή του αρχιτέκτονα.
20.40-21.00. Κωνσταντία Κεφαλά, αρχαιολόγος: Χώρα Πάτμου. Απροσδόκητες συναντήσεις με το παρελθόν.

Κυριακή 29 Ιουλίου 2018 και ώρα 21.00, Ξενοδοχείο Patmos Aktis
Ρεσιτάλ πιάνου από τη σολίστ Έμιλυ Μέσκο με πρωτότυπες συνθέσεις του Σπύρου Παπαναστασίου.

Κυριακή 26 Αυγούστου 2018 και ώρα 21.00, Θέατρο της Αποκάλυψης
Ρεσιτάλ πιάνου από τη σολίστ Έμιλυ Μέσκο με πρωτότυπες συνθέσεις του Σπύρου Παπαναστασίου.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, από τις 27 Ιουλίου έως τις 26 Αυγούστου, θα προβάλλονται στο Αρχοντικό Νικολαΐδη (ώρες επίσκεψης: Δευτέρα έως Παρασκευή, 11.00-14.00) οι εξής ταινίες, στη δημιουργία των οποίων συμμετείχε η Δάφνη Χάρη:
Rythm and Smoke (1994).
The Aegean: Apocalypse, Revelation and Environment AD 95-1995 (1995).
Passion in the Desert (1997).
Les Ailes de Patmos (2014).

Στην έκθεση συμμετέχουν οι:
Γιώργος Δασκαλάκης, Θεόδωρος Μανιώτης, Κωνσταντίνος Ματθαίου, Καρίν Ναταλί- Καμίτση, Σταματία Παναγάκη, Φανή Πανταζίδου, Σπύρος Παπαναστασίου, Κατερίνα Τασσοπούλου, Μιχάλης Φωτιάδης, Φίλιππος Φωτιάδης, Δάφνη Χάρη, Βαλεντίνη Χάσκου, Παναγιώτης Χατζηιωάννου.

Η είσοδος στο Αρχοντικό Νικολαΐδη την Παρασκευή 27 Ιουλίου και το Σάββατο 28 Ιουλίου θα είναι ελεύθερη για τους συμμετέχοντες στις δράσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου