Ειδήσεις

Spiegel: Η τρόικα θα μειώσει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα 13

Σε χαλάρωση των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα προσανατολίζεται η τρόικα της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού Spiegel.
Οι τελευταίοι στόχοι για τον προϋπολογισμό κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας επειδή η οικονομία έχει επιδεινωθεί, αναφέρει το Spiegel, επικαλούμενο κύκλους της τρόικα. Συνεπώς δεν πρέπει να αναμένει κανείς πως η Ελλάδα θα πετύχει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό το “μαξιλάρι” είναι πιθανό να καταργηθεί εξαιτίας της πρόσφατης οικονομικής αναταραχής.
Επίσης, συνεχίζει το Spiegel, τα επόμενα χρόνια, η τρόικα θα είναι ικανοποιημένη με χαμηλότερα πλεονάσματα από αυτά που είχαν προβλεφθεί αρχικά, επειδή δεν θέλει να επιδεινώσει την ύφεση. Επομένως, έως το 2016, ο στόχος θα είναι πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ, αντί για 2%. Οι στόχοι θα χαμηλώσουν και για το 2017, οπότε για την ώρα το πρωτογενές πλεόνασμα προσδιορίζεται στο 3%. Μένει ανοιχτό επίσης εάν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% για το 2018.
Οι “εκπτώσεις” στα μέτρα αντικατοπτρίζουν την αμφισβήτηση γύρω από τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, η οποία θεωρείται προϋπόθεση για την παροχή στήριξης από το ΔΝΤ. Είναι συνεπώς πιθανό, οι χαμηλότερες απαιτήσεις να αναζωπυρώσουν το διάλογο για το αν η χώρα χρειάζεται τελικά “κούρεμα”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου