ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Δραστικές λύσεις και γενναίες αποφάσεις τώρα”

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Ιωάννης Παππάς

Άρθρο του Βου­λευ­τή Δω­δε­κα­νή­σου Ιω­άν­νη Παππά στα Πα­ρα­πο­λι­τι­κά

Η του­ρι­στι­κή πε­ρί­ο­δος -ακόμα και µε αυτήν τη συμ­βα­τι­κή µμορφή- ξε­κί­νη­σε και βλέ­που­με ήδη τα απο­τε­λέ­σμα­τα μπρο­στά µας, µε τα προ­βλή­μα­τα να δια­φαί­νο­νται στον ορί­ζο­ντα. Ει­δι­κά όσοι προ­έρ­χο­νται από πε­ριο­χές όπου ο του­ρι­σμός απο­τε­λεί τη βα­σι­κό­τε­ρη οι­κο­νο­μι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα των κα­τοί­κων. Η αντι­με­τώ­πι­ση των συ­νε­πειών της οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης είναι δια­φο­ρε­τι­κή από εκεί­νη της υγειο­νο­μι­κής.

Δυ­στυ­χώς, δεν υπάρ­χει η πο­λυ­τέ­λεια του χρό­νου για να θω­ρα­κί­σου­με την οι­κο­νο­μία, ούτε το χρο­νι­κό πε­ρι­θώ­ριο να δούμε τα απο­τε­λέ­σμα­τα των πρω­το­βου­λιών και των απο­φά­σε­ων. Στα υγειο­νο­μι­κά μέσα σε δύο εβδο­μά­δες μπο­ρού­με να δούμε το απο­τέ­λε­σμα και την επί­δρα­ση μιας από­φα­σης. Στην οι­κο­νο­μία δεν υπάρ­χει αυτό. Οι απο­φά­σεις και οι κι­νή­σεις κρί­νο­νται άμεσα και επη­ρε­ά­ζουν τη ζωή όλων και την ψυ­χο­λο­γία της αγο­ράς. Γι’ αυτόν ακρι­βώς τον λόγο η στιγ­μή να δρά­σου­με είναι τώρα.

Τα μέτρα που οφεί­λου­με να λά­βου­με και να εφαρ­μό­σου­με ως κυ­βέρ­νη­ση πρέ­πει να κα­λύ­πτουν το σύ­νο­λο των επι­χει­ρή­σε­ων που εδρά­ζο­νται σε του­ρι­στι­κές πε­ριο­χές, καθώς το μέ­γι­στο πο­σο­στό της δρα­στη­ριό­τη­τάς τους στη­ρί­ζε­ται στις αφί­ξεις των του­ρι­στών. Του­ρί­στες που θα αρ­γή­σουν, καθώς του­λά­χι­στον μέχρι την 1η Ιου­λί­ου δεν ανα­μέ­νο­νται αφί­ξεις, αλλά και έπει­τα ο αριθ­μός τους προ­βλέ­πε­ται πε­ριο­ρι­σμέ­νος.

Ταυ­τό­χρο­να, οφεί­λου­με να εξα­σφα­λί­σου­με την πρό­σβα­ση μι­κρών και πολύ μι­κρών επι­χει­ρή­σε­ων στα ερ­γα­λεία χρη­μα­το­δό­τη­σης των τρα­πε­ζών. Η ρευ­στό­τη­τα µε κρι­τή­ρια τρα­πε­ζι­κά και µε δια­σφα­λί­σεις πρέ­πει να εξα­σφα­λι­στεί, καθώς σε πε­ρί­πτω­ση που οι τρά­πε­ζες είναι φει­δω­λές θα προ­κύ­ψουν πο­λυ­ε­πί­πε­δα προ­βλή­μα­τα. Το πρό­σφα­τα ψη­φι­σθέν μέτρο για την πα­ρά­τα­ση του χρό­νου ανα­στο­λής των προ­θε­σμιών λήξης, εμ­φά­νι­σης και πλη­ρω­μής αξιο­γρά­φων, που οφεί­λο­νται από επι­χει­ρή­σεις που δρα­στη­ριο­ποιού­νται απο­κλει­στι­κά στον του­ρι­στι­κό κλάδο, κατά επι­πλέ­ον εξή­ντα ημέ­ρες, και αφο­ρούν κυ­ρί­ως ΚΑ∆ σχε­τι­κούς µε τη δια­μο­νή, πρέ­πει να επε­κτα­θεί σε όλες τις επι­χει­ρή­σεις που δρα­στη­ριο­ποιού­νται σε του­ρι­στι­κά μέρη. Επι­πλέ­ον, πρέ­πει να υπάρ­χει δια­χω­ρι­σμός των ΚΑ∆ και να µη συγ­χέ­ο­νται οι επο­χι­κές επι­χει­ρή­σεις µε τις επι­χει­ρή­σεις δω­δε­κά­μη­νης απα­σχό­λη­σης.

Πε­ριο­χές ακρι­τι­κές, νη­σιω­τι­κές, που πλήτ­το­νται από τα απο­τε­λέ­σμα­τα, πρέ­πει να στη­ρι­χθούν τώρα µε απο­φά­σεις που μπο­ρεί να φαί­νο­νται τολ­μη­ρές, αλλά στο μέλ­λον θα ανα­ρω­τιό­μα­στε γιατί κα­θυ­στε­ρή­σα­με. Οι νη­σιω­τι­κές πε­ριο­χές στο σύ­νο­λό τους αντι­με­τω­πί­ζουν μό­νι­μα μειο­νε­κτή­μα­τα, που χρή­ζουν ιδιαί­τε­ρης προ­σο­χής, και δί­νε­ται η δυ­να­τό­τη­τα να εφαρ­μο­στούν ιδιαί­τε­ρες οι­κο­νο­μι­κές πο­λι­τι­κές σε αυτές.

Η στιγ­μή, λοι­πόν, για να προ­χω­ρή­σου­με στις απα­ραί­τη­τες απο­φα­σι­στι­κές τομές είναι τώρα. Απο­φά­σεις άμε­σες και δρα­στι­κές για τη λύση των προ­βλη­μά­των και όχι με­τα­κύ­λι­σή τους στο επό­με­νο χρο­νι­κό διά­στη­μα. Τα προ­βλή­μα­τα είναι εδώ και διο­γκώ­νο­νται και οι λύ­σεις πρέ­πει να βρε­θούν όσο είναι και­ρός.

Τώρα. Πριν να είναι αργά για όλους

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.