ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ: «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Τσίπρας

Θρυαλ­λίδα στην καρδιά της κυβερ­νη­τι­κής συνοχής απο­τε­λεί το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, καθώς σύμφωνα με το ρεπορ­τάζ οι νέες ελλη­νι­κές προ­τά­σεις που έχουν τεθεί ως βάση συζή­τη­σης με τους Θεσμούς περι­λαμ­βά­νει κατάρ­γηση των μειω­μέ­νων συντε­λε­στών.

Ειδι­κό­τερα, όπως μετέ­δωσε ο απε­σταλ­μέ­νος του MEGA στις Βρυ­ξέλ­λες Χρήστος Τσι­γου­ρής, η ελλη­νική η πρόταση πάντως θα τύχει περαι­τέρω επε­ξερ­γα­σίας με τους θεσμούς μέχρι την τελική δια­μόρ­φωσή της.

Για τον ΦΠΑ η ελλη­νική πρόταση προ­βλέ­πει τρεις συντε­λε­στές: 6% μόνο για φάρμακα, βιβλία, 13% και 23%. Οι λογα­ρια­σμοί ΔΕΚΟ παρα­μέ­νουν στο 13%, ενώ καταρ­γού­νται οι μειω­μέ­νοι συντε­λε­στές στα νησιά του Αιγαίου.

Έτσι, με ενδια­φέ­ρον ανα­μέ­νε­ται η αντί­δραση του Πάνου Καμ­μέ­νου ο οποίος το πρωί της Δευ­τέ­ρας μιλώ­ντας στο Mega δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει αυτό το μέτρο ακόμα κι αν πέσει η κυβέρ­νηση.

Έντονες ανα­μέ­νο­νται και οι αντι­δρά­σεις από τους παρά­γο­ντες της αγοράς, υπο­στη­ρί­ζουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα ενι­σχύ­σει όσους επι­λέ­γουν τη φορο­α­πο­φυγή, ενώ θα οδη­γή­σει χιλιά­δες εργα­ζο­μέ­νους στο ταμείο ανερ­γίας και ουσια­στικά θα πλήξει τον του­ρι­σμό και θα τον στείλει σε αντα­γω­νι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς με μονο­ψή­φιο ΦΠΑ εστί­α­σης (Τουρκία, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία από 8%-10%), ενώ δεν θα απο­φέ­ρει στο κράτος τα προσ­δο­κώ­μενα έσοδα λόγω της δρα­μα­τι­κής μείωσης της κατα­νά­λω­σης.

Ε. Κου­ντουρά:

«Αδια­πραγ­μά­τευτη η θέση μου για το ΦΠΑ στα νησιά»

«Όχι μόνο οι ΑΝΕΛ, αλλά και όλοι οι Έλληνες είναι αντί­θε­τοι με την επιβολή φορο­λο­γι­κών μέτρων στα ελλη­νικά νησιά», δήλωσε στον focus fm 103,6 Θεσ­σα­λο­νί­κης η υπουρ­γός Του­ρι­σμού Έλενα Κου­ντουρά.

Μιλώ­ντας στο Δημήτρη Βενιέρη, η κ. Κου­ντουρά τόνισε ότι «την ώρα που οι αντα­γω­νί­στριες χώρες έχουν ευνοϊ­κούς όρους φορο­λό­γη­σης, θα πρέπει και η Ελλάδα να ανα­λά­βει πρω­το­βου­λίες για τη στήριξη του του­ρι­σμού της.

Ανα­φέρ­θηκε εμφα­ντικά στις ιδιαι­τε­ρό­τη­τες και ανάγκες των περίπου 2500 διά­σπαρ­των ελλη­νι­κών νησιών στα οποία οι λιγο­στοί κάτοι­κοι θα πρέπει να αντι­με­τω­πί­ζο­νται με σεβασμό και να καλύ­πτο­νται βασικές τους ανάγκες». Παράλ­ληλα κάνο­ντας μια σύντομη αναφορά στην πορεία της του­ρι­στι­κής κίνησης φέτος, ανέφερε ότι υπάρχει σαφής αύξηση του αριθμού των του­ρι­στών, παρόλο που γίνεται συντο­νι­σμένη επίθεση μέσα από δημο­σιεύ­ματα του ξένου Τύπου.

Σακελ­λα­ρί­δης: Σκληρά τα μέτρα – Δίνουμε ακόμα μάχη για το ΦΠΑ στα νησιά

Στην παρα­δοχή ότι τα μέτρα που συμ­φω­νή­θη­καν με τους δανει­στές είναι σκληρά προ­χώ­ρησε ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος Γαβριήλ Σακελ­λα­ρί­δης το πρωί της Τρίτης λίγες ώρες μετά την ολο­κλή­ρωση της Συνόδου Κορυφής.

Υπο­στή­ριξε, όμως ο προ­σα­να­το­λι­σμός των μέτρων δεν είναι να τα πάρουμε ξανά από αυτούς που έχουν πλη­ρώ­σει το μάρμαρο.

Όσον αφορά το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά σημεί­ωσε ότι «δεν έχει λήξει» εκφρά­ζο­ντας την αισιο­δο­ξία του ότι η έκπτωση θα δια­τη­ρη­θεί. Σημειώ­νε­ται, ωστόσο, ότι η κατάρ­γηση των μειω­μέ­νων συντε­λε­στών ΦΠΑ περι­λαμ­βά­νε­ται στις προ­τά­σεις της κυβέρ­νη­σης προς τους δανει­στές

«Μέχρι στιγμής απο­δέ­χο­νται να μην πάει στο 23% ο ΦΠΑ στα ξενο­δο­χεία» πρό­σθεσε ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος συμπλη­ρώ­νο­ντας τη φράση «θα δούμε».

ΑΝΕΛ: «Κόκκινη γραμμή»

ο ΦΠΑ στα νησιά

«Κόκκινη γραμμή» για την κυβέρ­νηση απο­τε­λεί η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε το σύνολο των βου­λευ­τών του Πάνου Καμ­μέ­νου, οι οποίοι προ­σήλ­θαν το μεση­μέρι της Τρίτης στην κρίσιμη συνε­δρί­αση της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής ομάδας των Ανε­ξαρ­τή­των Ελλήνων, με βασικό θέμα συζή­τη­σης τις εξε­λί­ξεις γύρω από τη δια­πραγ­μά­τευση και τη νέα ελλη­νική πρόταση που υπο­βλή­θηκε χθες στους εκπρο­σώ­πους των Θεσμών.

Οι βου­λευ­τές επα­νέ­λα­βαν την «κόκκινη γραμμή» που έθεσε ο Πάνος Καμ­μέ­νος, τονί­ζο­ντας πως δεν θα δεχθούν αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, ακόμη κι αν αυτό ρίξει τελικά την κυβέρ­νηση.

Αυτή φαί­νε­ται, μάλιστα, να είναι για την ώρα και η μόνη «κεντρική» γραμμή του κόμ­μα­τος.

Ο κ. Καμ­μέ­νος είπε χαρα­κτη­ρι­στικά ότι δεν θα ψηφίσει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά «ακόμα και εάν πέσει η κυβέρ­νηση».

«Εγώ έθεσα το θέμα ως εξής: ότι για τη συμ­με­τοχή των Ανε­ξαρ­τή­των Ελληνων και εμού προ­σω­πικά, στη συμ­φω­νία, αλλά και στην κυβέρ­νηση, απο­τε­λεί προ­ϋ­πό­θεση το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά. Εντιμα, καθαρά, κρυ­στάλ­λινα, ούτε εκβια­σμούς ούτε τίποτα» είπε ο κ. Καμ­μέ­νος και πρό­τεινε ως αντι­στάθ­μι­σμα να αυξηθεί 1% παρα­πάνω ο φόρος στα είδη πολυ­τε­λείας.

αλλαγη πλευσης;

Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες, ιδιαί­τερη συζή­τηση εντός της Κ.Ο. έγινε για τον ΦΠΑ στα νησιά, με τους ΑΝΕΛ να θεωρούν ότι, σε περί­πτωση που αρθεί το μέτρο, θα πρέπει να βρεθούν ισο­δύ­ναμα που θα επι­στρέ­φουν στους κατοί­κους των νησιών τα χρήματα που θα απο­λέ­σουν σε μια τέτοια περί­πτωση. Ως ενδε­χό­με­νους τρόπους, προ­τεί­νουν την “κάρτα του νησιώτη”, την επι­στροφή ΦΠΑ ή μέσω φορο­λο­γίας. «Δε συζη­τάμε να αλλοιω­θεί η συνταγ­μα­τική ρύθμιση για τη νησιω­τι­κό­τητα», λένε στο κόμμα του Πάνου Καμ­μέ­νου.

Ο Αλ. Τσιπρας στη ροδο

Χάριν της ιστο­ρίας θυμί­ζουμε τι είχε δηλώσει στη Ρόδο και τι είχε υπο­σχε­θεί προ­ε­κλο­γικά, ο κ. Αλ. Τσίπρας”

«…Τα Δωδε­κά­νησα είναι κομμάτι της πατρί­δας. Από τα πιο όμορφα. Και με κατοί­κους ανή­συ­χους και δημιουρ­γι­κούς. Γι’ αυτό τόσο στη Ρόδο, όσο και στα άλλα νησιά, ακόμα και στα πιο μικρά, όπως οι Λειψοί και η Τήλος, γίνεται μια αξιο­θαύ­μα­στη προ­σπά­θεια προόδου. Με πρω­το­βου­λία της τοπικής αυτο­διοί­κη­σης και των κατοί­κων. Αλλά τα έχω ακούσει πολλές φορές από τοπι­κούς άρχο­ντες και από απλούς νησιώ­τες. Και το ξέρουν βέβαια οι πάντες εδώ και σε όλη την Ελλάδα.

Το κεντρικό κράτος σας θυμάται όταν είναι να εισπρά­ξει, αλλά ξεχνάει συστη­μα­τικά τις υπο­χρε­ώ­σεις του απέ­να­ντί σας. Κι αυτές οι υπο­χρε­ώ­σεις δεν είναι μόνο οικο­νο­μι­κές. Έχουν σοβαρές, κρί­σι­μες θα έλεγα, εθνικές πτυχές. Γι’ αυτό είναι απα­ρά­δε­κτο να χρο­νί­ζει το πρό­βλημα της φτηνής και συστη­μα­τι­κής ακτο­πλοϊ­κής σύν­δε­σης με το κέντρο.

Είναι εγκλη­μα­τικό να πεθαί­νουν άνθρω­ποι σε μικρά νησιά, ακόμα και στη Ρόδο, εξαι­τίας ελλεί­ψεων στα νοσο­κο­μεία και υπο­τυ­πώ­δους ιατρι­κής κάλυψης των νησιών.

Είναι σκαν­δα­λώ­δης η δέσμευση της κυβέρ­νη­σης Σαμαρά για μεγάλη αύξηση του ΦΠΑ στον του­ρι­σμό και στα ακρι­τικά νησιά μας, που θα υλο­ποι­ή­σει αν κερ­δί­σει τις εκλογές.

Αυτή η κατά­σταση, λοιπόν, δεν μπορεί να συνε­χι­στεί. Τα Δωδε­κά­νησα μπορούν να δώσουν πολλά στην πατρίδα, αν η πατρίδα απο­φα­σί­σει να δώσει όσα πρέπει στα Δωδε­κά­νησα.

Για αυτό, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύ­ε­ται ότι: Από τις 26 Ιανουα­ρίου θα κλείσει κάθε συζή­τηση για αύξηση του ΦΠΑ στις νησιω­τι­κές περιο­χές.

Και η κυβέρ­νηση που απο­χω­ρεί σε λίγες μέρες, πρέπει να απο­λο­γη­θεί για τις δεσμεύ­σεις που ανάλαβε απέ­να­ντι στην τρόικα.

Δεσμεύ­σεις που δεν πρό­κει­ται να αυξή­σουν τα δημόσια έσοδα, αλλά θα δια­λύ­σουν την τοπική οικο­νο­μία.

Με το λαό όρθιο στο πλάι του, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να ανα­λά­βει τις ευθύνες του. Είμαστε έτοιμοι να αντι­με­τω­πί­σουμε την πρό­κληση της ιστο­ρίας. Με την ψήφο του λαού να ασκή­σουμε την κυβερ­νη­τική εξουσία. Για πρώτη φορά στην ιστορία.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, λένε μερικοί. Λοιπόν, ναι. Ιδού η Ρόδος. Και το πήδημα σε λίγες μέρες, με την ώθηση του ελλη­νι­κού λαού. Με τη δική σας ώθηση.

Αλλά και με τη σεμνό­τητα, την ανι­διο­τέ­λεια και την εμπι­στο­σύνη στη δύναμή σας, στη δύναμη του λαού, θέλω να σας δια­βε­βαιώσω. Θα τα κατα­φέ­ρουμε…».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.