ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την προσεχή Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής Νοτίου Αιγαίου

Πέγκυ Ντόκου 1 λεπτό ανάγνωση
✦ Σύνοψη ⌄
  • Τη Δευτέρα θα διε­ξα­χθεί η 2η συνε­δρί­αση λογο­δο­σίας της Περι­φε­ρεια­κής Αρχής Νοτίου Αιγαίου μέσω τηλε­διά­σκε­ψης.
  • Η μείζων μειο­ψη­φία θα θέσει ερω­τή­ματα σχετικά με την κατά­σταση του αθλη­τι­κού γηπέδου στην Κάλυμνο, που δεν πληροί τις σύγ­χρο­νες ανάγκες.
  • Οι αθλη­τι­κοί σύλ­λο­γοι της Καλύ­μνου ζητούν νέο κλειστό γήπεδο και χρη­μα­το­δό­τηση από την Περι­φε­ρειακή Αρχή.
  • Στην Κω, προ­γραμ­μα­τί­ζο­νται έργα συντή­ρη­σης και ανα­βάθ­μι­σης του οδικού δικτύου ενόψει της του­ρι­στι­κής περιό­δου, με ερω­τή­ματα για το χρο­νο­διά­γραμμα και τη χρη­μα­το­δό­τηση.
  • Η εκδή­λωση ενδια­φέ­ρο­ντος για υπο­δο­μές δια­χεί­ρι­σης απορ­ριμ­μά­των στις Κυκλά­δες δημιουρ­γεί προσ­δο­κίες, αλλά απαι­τεί­ται ο καθο­ρι­σμός χώρων ανά­πτυ­ξης για να προ­χω­ρή­σουν οι δια­δι­κα­σίες.

Την προσεχή Δευτέρα θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί η 2η συνε­δρί­αση της λογο­δο­σίας της Περι­φε­ρεια­κής Αρχής Νοτίου Αιγαίου και ώρα 16.30 με τηλε­διά­σκεψη.

Τα θέματα της μείζων μειο­ψη­φίας

Τα θέματα που θα θέσει η μείζονα μειο­ψη­φία (παρά­ταξη κ. Νικη­φό­ρου Παπα­νι­κόλα «Νέα Εποχή στο Νότιο Αιγαίο») έχουν ως ακο­λού­θως:

-Εισηγητής: Μικές Ζηρού­νης

Επα­νυ­πο­βάλλω το ερώτημά μου, καθώς λόγω νωρί­τε­ρης ανα­χώ­ρη­σής μου από την προη­γού­μενη Απο­λο­γι­στική Συνε­δρί­αση (καράβι επι­στρο­φής), δεν είχα προ­λά­βει να το θέσω. Ο αθλη­τι­κός κόσμος της Καλύ­μνου, ασφυ­κτιά. Τέσ­σε­ρις (4) σύλ­λο­γοι, περισ­σό­τερα από τετρα­κό­σια (400) παιδιά μοι­ρά­ζο­νται το ένα και μονα­δικό κλειστό γήπεδο του νησιού. Ένα κλειστό γήπεδο, το παλαιό­τερο στα Δωδε­κά­νησα, με έτος κατα­σκευής το μακρινό 1980 (!!)Με προ­δια­γρα­φές οι οποίες σε καμία περί­πτωση δεν αντα­πο­κρί­νο­νται στις σύγ­χρο­νες ανάγκες των αθλητών, των προ­πο­νη­τών, των αθλη­τι­κών σωμα­τείων. Παρόλα αυτά, η απά­ντηση των παιδιών μας, έρχεται μέσα από τερά­στιες συλ­λο­γι­κές επι­τυ­χίες. Απο­τε­λούν την κραυγή τους προς πάσα κατεύ­θυνση στους έχοντες τις τύχες αυτού του νησιού. Ο αθλη­τι­κός κόσμος της Καλύ­μνου, απαιτεί εδώ και τώρα νέο σύγ­χρονο κλειστό γήπεδο! Το ερώτημα μου προς την Περι­φε­ρειακή Αρχή είναι πάντα επί­καιρο και ξεκά­θαρο.

Σε περί­πτω­ση­που υπάρξει ολο­κλη­ρω­μέ­νος φάκελος, θα σταθεί αρωγός και θα χρη­μα­το­δο­τή­σει το τόσο σημα­ντικό έργο πνοής για το νησί της Καλύ­μνου;

-Εισηγήτρια:

Στα­θο­πού­λου Ευτυχία Περι­φε­ρειακή

Σύμ­βου­λος ΝΑ

Ενότητα ΚΩ-ΝΙΣΥΡΟΥ

Προ­γραμ­μα­τι­σμός έργων στο οδικό δίκτυο της Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Κω, ενόψει και της έναρξης της θερινής του­ρι­στι­κής περιό­δου. Δεδο­μέ­νης της αυξη­μέ­νης κυκλο­φο­ρίας που παρα­τη­ρεί­ται κάθε καλο­καίρι, τόσο από κατοί­κους όσο και από επι­σκέ­πτες, το οδικό δίκτυο απο­τε­λεί κρίσιμο παρά­γο­ντα για την εύρυθμη λει­τουρ­γία των μετα­κι­νή­σεων και τη συνο­λική εικόνα του νησιού.

Παρα­καλώ να μας ενη­με­ρώ­σετε:

1. Ποια έργα συντή­ρη­σης, απο­κα­τά­στα­σης ή ανα­βάθ­μι­σης του επαρ­χια­κού οδικού δικτύου της Κω έχουν προ­γραμ­μα­τι­στεί ή βρί­σκο­νται ήδη σε εξέλιξη για το προ­σε­χές διά­στημα και ποιο είναι το χρο­νο­διά­γραμμα υλο­ποί­η­σής τους.

2. Αν υπάρχει ειδικός σχε­δια­σμός αυτή την περίοδο για επι­κίν­δυνα σημεία του οδικού δικτύου όπου κατα­γρά­φο­νται σοβαρές φθορές. Επίσης σε κάποια σημεία δεν υπάρχει φωτι­σμός.

3. Ποιο είναι το συνο­λικό ποσό που έχει δια­τε­θεί για το νησί της Κω;

-Εισηγητής:

Μιχάλης Καπίρης

(ΠΕ ΝΑΞΟΥ)

Έχουν καθο­ρι­στεί οι χώροι ανά­πτυ­ξης υπο­δο­μών δια­χεί­ρι­σης απορ­ριμ­μά­των στις Κυκλά­δες;

Η ανα­κοί­νωση της εκδή­λω­σης ενδια­φέ­ρο­ντος από πέντε ισχυ­ρούς επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομίλους, για το έργο της δημιουρ­γίας και δια­χεί­ρι­σης των υπο­δο­μών απορ­ριμ­μά­των των Κυκλά­δων δημιουρ­γεί την αίσθηση στην κοινή γνώμη ότι επί­κει­νται σημα­ντι­κές εξε­λί­ξεις σε ένα έργο ανα­γκαίο για τα νησιά. Παρ’ όλα αυτά είναι σαφές ότι η αρχική εκδή­λωση ενδια­φέ­ρο­ντος αν και σημα­ντική δεν είναι περισ­σό­τερο από θεω­ρη­τική και όχι πρα­κτική εξέλιξη. Άλλωστε καμία δεσμευ­τική προφορά δεν μπορεί να κατα­τε­θεί εάν προη­γου­μέ­νως δεν καθο­ρι­στούν οι χώροι ανά­πτυ­ξης των υπο­δο­μών ώστε να ακο­λου­θή­σουν οι εκτι­μή­σεις κόστους για το σύνολο των έργων που θα απαι­τη­θούν, να ακο­λου­θή­σουν οι οικο­νο­μο­τε­χνι­κές μελέτες των ιδιωτών επεν­δυ­τών, να υλο­ποι­η­θούν και να εγκρι­θούν οι απαι­τού­με­νες μελέτες, να εκδο­θούν οι ανα­γκαίες πολε­ο­δο­μι­κές και περι­βαλ­λο­ντι­κές άδειες. Εκτός από την χωρο­θέ­τηση είναι ανα­γκαία και η δέσμευση των ανα­γκαίων πόρων για την κάλυψη του δημο­σίου σκέλους της χρη­μα­το­δό­τη­σης, ενέρ­γεια που αν δεν ολο­κλη­ρω­θεί συνε­πά­γε­ται την καθυ­στέ­ρηση έναρξης εργα­σιών οποιου­δή­ποτε δημο­σίου έργου.

Κατόπιν όλων αυτών ερω­τά­στε:

-Έχουν εντο­πι­στεί οι χώροι ανά­πτυ­ξης των υπο­δο­μών δια­χεί­ρι­σης απορ­ριμ­μά­των στη Σύρο, Μύκονο, Πάρο και Τήνο; Ποιες ενέρ­γειες απαι­τού­νται και ποιο το χρο­νο­διά­γραμμα χωρο­θέ­τη­σης;

-Σε ποια φάση βρί­σκε­ται η προ­ε­τοι­μα­σία για τα έργα που έχουν εξαγ­γελ­θεί για Νάξο και Σαντο­ρίνη;

-Ποιο το χρο­νο­διά­γραμμα και ποια η εκτί­μηση έναρξης των φυσικών εργα­σιών;

-Ποιες δικλί­δες ασφα­λείας θα ενερ­γο­ποι­η­θούν ώστε τα έργα να ξεκι­νή­σουν άμεσα μετά την επιλογή ανα­δό­χου και να μην παρα­μεί­νουν για μεγάλο χρονικό διά­στημα στους κατα­λό­γους συμ­βα­σιο­ποι­η­μέ­νων μεν ανε­κτέ­λε­στων δε έργων του όποιου επι­χει­ρη­μα­τι­κού σχή­μα­τος ανα­λά­βει το έργο;

Τα θέματα που θα θέσει

η ελάσσων μειο­ψη­φία

Ερω­τή­ματα για τη 2η Συνε­δρί­αση Λογο­δο­σίας του Περι­φε­ρεια­κού Συμ­βου­λίου Νοτίου της 27ης Απρι­λίου 2026 που προ­έρ­χο­νται από την παρά­ταξη «Ανοι­χτοί Ορί­ζο­ντες στο Νότιο Αιγαίο» και θα ειση­γη­θούν οι παρα­κάτω:

-Εισηγήτρια:

Χρύσα Καρα­γιάννη

Η προ­σπά­θεια να βρεθεί αυτού­σια η τοπο­θέ­τηση της Περι­φε­ρεια­κής αρχής για το δίκτυο υδα­το­δρό­μιων του Νοτίου Αιγαίου κατέστη άκαρπη και παρα­μέ­νει μόνο ο τίτλος: «Το δίκτυο υδα­το­δρό­μιων του Νοτίου Αιγαίου -το μεγα­λύ­τερο διεθνώς- περνά στο στάδιο της Υλο­ποί­η­σης. Εύχομαι όλοι να ζήσουν την ικα­νο­ποί­ηση αυτού που τήρησε την υπό­σχεση»

Από τις τελευ­ταίες ανα­φο­ρές που έγιναν επίσημα απο­τε­λεί στις 24/09/2020 το δελτίο τύπου της εται­ρείας Hellenic Seaplanes Α.Ε., που περι­γρά­φει ότι μετά την υπο­γραφή σύμ­βα­σης ανάμεσα της και στην Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου το έργο είχε φτάσει σε φάση υλο­ποί­η­σης, με τους τεχνι­κούς φακέ­λους των υδα­το­δρο­μίων σε είκοσι νησιά του Ν. Αιγαίου σχεδόν σε σημείο ολο­κλή­ρω­σης, ώστε να κατα­τε­θούν στο Υπουρ­γείο Υπο­δο­μών και Μετα­φο­ρών. Ακο­λού­θησε η αρνη­τική απόφαση της Υπη­ρε­σίας Νεω­τέ­ρων Μνη­μείων για το Υδα­το­δρό­μιο στο Μαντράκι της Ρόδου και η ακό­λουθη απά­ντηση του κ Περι­φε­ρειάρχη «…Το υδα­το­δρό­μιο θα το κάνουμε, ό,τι και να γίνει. Δεν μπορώ να σας πω ότι θα γίνει εκεί, στο συγκε­κρι­μένο σημείο, αλλά θα γίνει».

Ερω­τά­ται η Περι­φε­ρειακή αρχή: Από το 2020 μέχρι σήμερα, έχουν παρθεί οι άδειες ιδρύ­σεως υδα­το­δρο­μίων από το αρμόδιο τμήμα του Υπουρ­γείου Υπο­δο­μών και Μετα­φο­ρών και σε ποιο στάδιο βρί­σκε­ται το έργο της δημιουρ­γίας Δικτύου Υδα­το­δρο­μίων στο Νότιο Αιγαίο;

-Εισηγητής: Μιχάλης Φρα­γκί­σκος

Ο κ Περι­φε­ρειάρ­χης Γιώργος Χατζη­μάρ­κος συμ­με­τείχε στις εργα­σίες του Star Forum 2026, στη Λαμία, όπου ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγής του παρα­γω­γι­κού μοντέ­λου της χώρας.

Την ίδια περίπου χρονική στιγμή σε ευρω­παϊκό επίπεδο, υλο­ποι­ή­θηκε μια πολύ σημα­ντική δια­βού­λευση της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής για την νέα στρα­τη­γική για τα ευρω­παϊκά νησιά, δίνο­ντας τη δυνα­τό­τητα σε φορείς να προ­τεί­νουν ιδέες που μπορούν να συμ­βά­λουν στην πολυ­πό­θητη αλλαγή του ανα­πτυ­ξια­κού μοντέ­λου προς ένα πιο βιώσιμο ανα­πτυ­ξιακό πρότυπο για τα ελλη­νικά νησιά. Άλλωστε, αυτή η δια­βού­λευση απο­τε­λεί ένα πρώτο βήμα και προς τη δια­μόρ­φωση μιας εθνικής νησιω­τι­κής πολι­τι­κής, που θα μπο­ρέ­σει να βελ­τιώ­σει τη δια­κυ­βέρ­νηση των νησιών μας και να δια­χει­ρι­στεί απο­τε­λε­σμα­τικά τους ευρω­παϊ­κούς πόρους προς όφελος των νησιω­τών και νησιω­τισ­σών.

Με δεδο­μένο ότι η περι­φέ­ρειά μας εκπρο­σω­πεί μία από τις πιο πολυ­νη­σιω­τι­κές περι­φέ­ρειες της Ευρώπης, ερω­τά­ται η περι­φε­ρειακή αρχή: Ποιες προ­τά­σεις κατέ­θεσε για τη νησιω­τι­κό­τητα στο πλαίσιο αυτής της δια­βού­λευ­σης; Γιατί δε συμ­με­τείχε το όργανο του Περι­φε­ρεια­κού Συμ­βου­λίου στη δια­μόρ­φωση προ­τά­σεων για αυτή την τόσο σημα­ντική δια­βού­λευση, ενώ έχει κληθεί να το κάνει για άλλα ζητή­ματα, όπως για τα Ειδικά Χωρο­τα­ξικά, καθώς και αν, έστω εκ των υστέρων, θα γίνει το Περι­φε­ρειακό Συμ­βού­λιο κοι­νω­νός των θέσεων και προ­τά­σεων που, λογικά, κατέ­θεσε η ΠΝΑΙ στην Ευρω­παϊκή Επι­τροπή;

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.