Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Ικανοποιημένος από το έργο της δημοτικής αρχής, εμφανίζεται σε συνέντευξή του στην «δ» ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος δημόσιας περιουσίας του Δήμου Ρόδου κ. Δήμος Μουτάφης. Επιπλέον, μιλάει για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε τα τέσσερα αυτά χρόνια της θητείας του ο Δήμος Ρόδου, τα νομικά ζητήματα σε θέματα δημόσιας περιουσίας, για τη Νέα Αγορά αλλά και για τα προσωπικά του σχέδια στην πολιτική ενόψει των εκλογών της αυτοδιοίκησης.

Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Μουτάφη να σας ζητήσω ένα πρώτο σχόλιο για την πορεία της δημοτικής αρχής που κλείνει σχεδόν τέσσερα χρόνια.
Εν συνόλω, φυσικά και είμαστε ικανοποιημένοι. Θεωρώ πως το σύνολο των στόχων που έχουμε θέσει έχει επιτευχθεί είτε οι στόχοι αυτοί ανάγονται σε ζητήματα της οικονομικής διαχείρισης το Δήμου Ρόδου, όπου καταφέραμε και με πολύ μεγάλη αξιοπρέπεια αντιμετωπίσαμε την «γροθιά στο στομάχι» που δεχθήκαμε από την απώλεια του ΔΗΦΟΔΩ και μάλιστα σε μια περίοδο που οι περισσότεροι Δήμοι της Ελλάδας, αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα αδυναμίας πληρωμών και καταβολής των υποχρεώσεών τους, εμείς εμφανίζουμε πλεόνασμα στα ταμειακά μας διαθέσιμα. Επιπλέον, σε επίπεδο καθημερινότητας είμαστε αδιαμφισβήτητα από τις πιο καθαρές για να μην πω η πιο καθαρή πόλη στην Ελλάδα –αν και είναι πολλές οι φωνές που βρίσκουν μερικά σκουπίδια πεταμένα σε μια γωνίτσα ή ένα σημείο απεριποίητο και λένε «να, εδώ δεν κάνατε τίποτα για εμάς» αλλά να μην ξεχνάμε, ότι έχουμε πλέον να διαχειριστούμε ένα νησί τεράστιας έκτασης. Είναι λογικό να υπάρχουν σε πολλά σημεία ατέλειες, αδυναμίες κ.λπ. Αλλά η γενικότερη εικόνα που μένει στον οποιονδήποτε επισκέπτη του νησιού και στον δημότη, φυσικά, είναι ότι όλα είναι καθαρά και υπάρχει μια γενικότερη ευκολία στην ζωή των πολιτών. Επιπλέον, θεωρώ πως σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουν διευκολυνθεί και οι σχέσεις –όχι απλώς του δημότη- αλλά του διοικούμενου με τον Δήμο Ρόδου, οι υπηρεσίες μας λειτουργούν σε έναν πολύ ικανοποιητικό βαθμό εξυπηρέτησης και αξιοπιστίας απέναντι στους πολίτες. Και τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι ότι ο Δήμος Ρόδου ως φορέας δημόσιας διοίκησης δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα προς τους διοικούμενους.
Να μιλήσω όμως και για την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, που είναι ένα πολιτικό όργανο στο οποίο εκφράζονται πλουραλιστικά και με δημοκρατικότητα όλες οι απόψεις και οι πολιτικές ιδέες και προτάσεις. Συνοψίζοντας όλα αυτά, δεν μπορώ παρά να δηλώσω ως ικανοποιημένος από την πορεία της δημοτικής αρχής, από την θητεία του Φώτη Χατζηδιάκου ως δημάρχου και αυτή ακριβώς είναι η αυτοπεποίθηση με την οποία ο ίδιος ο δήμαρχος θα διεκδικήσει ξανά την ψήφο των συμπολιτών μας.
• Η αλήθεια είναι ότι αυτή η δημοτική αρχή, βρέθηκε σε δύσκολες συγκυρίες και αντιμετώπισε πολλά προβλήματα όπως η εποχή με τα απορρίμματα, τα προβλήματα με την υδροδότηση στο νησί (που δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί) αλλά και το πάγωμα των δημοσίων έργων που πήγε πίσω πολλά σχέδια και διαδικασίες. Πιστεύετε ότι η δημοτική αρχή, κατάφερε να διαχειριστεί επαρκώς όλα αυτά τα προβλήματα;
Πιστεύω ότι από αυτές τις καταστάσεις, βγήκαμε πιο ενισχυμένοι. Οι δυσκολίες τις οποίες αναφέρατε, αντικειμενικά θα μπορούσαν να είχαν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην διαχείριση ενός τόσο μεγάλου Δήμου. Παρ όλα αυτά, θεωρώ πως με υπευθυνότητα και σοβαρότητα μπορέσαμε και αντιμετωπίσαμε και περισώσαμε την εικόνα του νησιού μας. Είναι βέβαια αυτονόητο πως κάποια από αυτά τα προβλήματα δημιούργησαν δυσαρέσκεια στους πολίτες, αλλά θα έπρεπε να σκεφτούμε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα, αν δεν τα διαχειριζόμασταν με αυτό τον τρόπο. Το ζήτημα της καθαριότητας, θεωρώ πως αντιμετωπίστηκε πολύ σωστά, με εμπνευσμένες κινήσεις του δημάρχου, ο οποίος μόλις είδε ότι υπήρχαν προβλήματα με τον διαγωνισμό απέδειξε ότι είχε τα απαραίτητα αυτοδιοικητικά αντανακλαστικά και την ευελιξία να τα αντιμετωπίσει. Το ζήτημα του νερού, θεωρώ πως μολονότι ήταν μείζονος σημασίας και πάρα πολύ σοβαρό, αντιμετωπίστηκε με μια προσπάθεια εξισορρόπησης της κατάστασης ώστε όλες οι περιοχές του νησιού να υδροδοτούνται έστω και σταδιακά ώστε να μην αντιμετωπίσουμε ένα γενικευμένο φαινόμενο ξηρασίας ή να κηρυχθούμε εξ αρχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης –όπως θα μπορούσε να είχε συμβεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε γενικές γραμμές, παρά τις φωνές δυσαρέσκειας των πολιτών τους οποίους καταλαβαίνουμε, γιατί πέρασαν δύσκολες καταστάσεις, εκτιμώ πως η διαχείρισή τους ήταν σωστή και δεδομένων των συνθηκών δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο.
• Να περάσουμε στα θέματα αρμοδιότητάς σας. Αγγίξατε ζητήματα που ήταν βαλτωμένα εδώ και δεκαετίες. Βρήκατε και καταστάσεις που ήταν πολύ δύσκολο να ξεμπλοκάρουν. Πώς βλέπετε σήμερα το όλο εγχείρημα;
Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος αφού και μόνον αυτό που αναφέρατε, τα λέει όλα. Ασχοληθήκαμε με θέματα που δεν τόλμησε κανένας ν’ ανοίξει.
Καταδεικνύει πως είμαστε μια δημοτική αρχή που έχει ως στόχο να κινηθεί βάσει αποκλειστικά και μόνον της νομιμότητας, της τάξης και της τακτοποίησης των οικονομικών και περιουσιακών στοιχείων του Δήμου Ρόδου. Δεν φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος και ποτέ δεν πήγαμε να κάνουμε πολιτική εις βάρος της δημόσιας περιουσίας του Δήμου Ρόδου και των δημοτών. Και χαίρομαι γιατί καταλαβαίνω πως αυτή είναι και η γενικότερη εικόνα που έχουμε βγάλει προς τα έξω. Θα μπορούσαν να μας κατηγορήσουν για πολλά αλλά κανένας δεν μπορεί να πει ότι εμείς δεν τολμήσαμε να «σπάσουμε αβγά» και να φανούμε ακόμη και ‘κακοί’ στην προσπάθειά μας να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον των πολιτών. Κι αυτό το μήνυμα το λαμβάνουμε από την κοινωνία. Τα πράγματα πήγαν όπως τα περιμέναμε, και αυτό που περιμένουμε τώρα είναι να ολοκληρωθεί και η διαδικασία της Νέας Αγοράς για να πούμε –τουλάχιστον ως Τμήμα Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας- ότι εμείς, ήσυχοι κατεβαίνουμε πια στις εκλογές, έχοντας υλοποιήσει, πραγματικά το 100% των στόχων μας με επιτυχία.
Κύριε Μουτάφη, κάνατε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να υπερκεραστούν τα νομικά κωλύματα που χρόνιζαν. Αυτό βοηθάει όποιον ενδιαφέρεται να επενδύσει και να κάνει δουλειές με τον Δήμο Ρόδου; Υπάρχει πλέον νομική κάλυψη και επαρκές πλαίσιο;
Αυτό ήταν η αποκρυστάλλωση της επαγγελματικής μου διάθεσης και όρεξης πάνω στο ζήτημα της περιουσιακής κατάστασης του Δήμου Ρόδου. Δεν υπήρχε περίπτωση να σημειωθεί οποιαδήποτε δραστηριότητα του Δήμου εναγόμενης σε θέματα δημόσιας περιουσίας που να μην έχει πάνω τη νομική μας σφραγίδα, την άποψή μας επί νομικών ζητημάτων και φυσικά, την διαφάνεια. Αυτός ήταν ο στόχος μας και θεωρώ πως τον πετύχαμε απόλυτα. Ο καθένας ο οποίος θέλει να έρθει και να επενδύσει στον Δήμο Ρόδου, αυτή την στιγμή ξέρει τι θα αντιμετωπίσει. Έχει μπει ένα πλαίσιο το οποίο ακολουθούμε σε όλα τα ακίνητα του Δήμου, έχει γίνει ευρέως γνωστό και βάσει αυτής ο καθένας μπορεί να γνωρίζει τι θα περιμένει σε μια σύμβαση που μπορεί να καταρτίσει με τον Δήμο. Επιπλέον, αυτό που θέλαμε και θεωρώ πως το πετύχαμε είναι ότι θέλαμε να λύνονται πολύχρονα ζητήματα ή να παραμένουν στάσιμα με ένα τηλεφώνημα. Όπου έπρεπε να συγκρουστούμε, όπου έπρεπε να γίνουμε σκληροί, γίναμε. Όχι από…. κακία αλλά για την τήρηση της νομιμότητας. Αυτό μας δίνει την αυτοπεποίθηση να κοιτάμε όλους στα μάτια, ακόμη κι αυτούς που είναι δυσαρεστημένοι μαζί μας και να πούμε πως δεν κοροϊδέψαμε κανέναν. Και φυσικά, αγγίξαμε πράγματα που για 40 χρόνια δεν άγγιξε κανένας. Π.χ. το Ιαλύσιον, η Νέα Αγορά κ.λπ.

• Για την Νέα Αγορά είστε έτοιμοι; Ο κ. Χατζηδιάκος έδωσε προς το παρόν το στίγμα για την αξιοποίησή της.
Ετοιμάσαμε το πλαίσιο για την προστασία των ήδη υφιστάμενων μισθωτών της Νέας Αγοράς. Πιστεύω πως είναι ξεκάθαρο και σωστό που τους δίνει κάποιες δυνατότητες και δικαιώματα ώστε να μπορέσουν να εξασφαλιστούν για να μην χάσουν τα δικαιώματά τους. Ξέρετε, πρέπει να δούμε τα πράγματα αντικειμενικά. Εάν πηγαίναμε στην διαδικασία των μεμονωμένων διαγωνισμών, ο καθένας θα ανοίγει ό,τι κατάστημα επιθυμεί, χωρίς συγκεκριμένο προγραμματισμό, χωρίς δομή, χωρίς δράση και ο Δήμος θα έχει την υποχρέωση να πληρώνει συντηρήσεις του κτηρίου. δηλαδή θα είμαστε ο εκμισθωτής που θα πληρώνει και θα συντηρεί το κατάστημα του…. μισθωτή μας! Αυτό δεν έχει γίνει πουθενά. Γι αυτό θα δώσουμε το ακίνητο σε κάποιον ιδιώτη που θα έχει τρομακτικά εχέγγυα, θα αναλάβει όλη την ανακαίνιση του κτηρίου, την συντήρησή του για 40 χρόνια και θα έχει από πάνω του να τον παρακολουθεί τον Δήμο Ρόδου, την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και την Πολεοδομία (τους φύλακες…. του μνημείου).
Για να κλείσουμε. Θα είστε εκ νέου υποψήφιος; Σας ενδιαφέρει ακόμη η πολιτική;
Εάν δεχτώ πρόταση από τον κ. Χατζηδιάκο, ναι! Με ενδιαφέρει η πολιτική κατάφερα να την συνδυάσω με το επάγγελμά μου ως νομικός –αν και με τρομερό προσωπικό κόστος.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ