Συνέντευξη στον
Δαμιανό Αθανασίου

Η Νέα Δημοκρατία θα πάει ενωμένη και συντεταγμένα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με σεβασμό σε όλα τα στελέχη της και την ιστορία τους.
Αυτά δηλώνει, σε συνέντευξή του προς την «δημοκρατική», ο βουλευτής Δωδ/νήσου του κόμματος κ. Μάνος Κόνσολας και ταυτόχρονα εξαίρει την προσωπικότητα τόσο του κ. Αντ. Καμπουράκη, όσο και του κ. Γ. Χατζημάρκου.
Αναφερόμενος στα θέματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, ο κ. Μάνος Κόνσολας, δηλώνει, μεταξύ των άλλων ενδιαφερόντων:
• Ο πρωθυπουργός παραμένει στην εξουσία για να προετοιμάσει την ήττα του, να ναρκοθετήσει όσο μπορεί το δρόμο της επόμενης κυβέρνησης και να κλείσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
• Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα απευθυνθεί σε όλους τους Έλληνες πολίτες και θα παρουσιάσει την προγραμματική του πρόταση για την επόμενη ημέρα.
• Η επόμενη ημέρα θα είναι ημέρα μιας εθνικής προσπάθειας και γι’ αυτό χρειαζόμαστε όλες τις υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις της χώρας.
• Η μείωση των φόρων στον τουρισμό είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας. Η Ελλάδα έχει έναν πολύ υψηλό ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο σε σύγκριση με άλλες ανταγωνίστριες χώρες.
• Ο κ. Τσίπρας δεν έχει αντίληψη της γεωστρατηγικής, το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να παραμένει στην εξουσία. Αυτό τον καθιστά επικίνδυνο, γιατί είναι ικανός για όλα.
Αναλυτικά η συνέντευξη του βουλευτή κ. Μάνου Κόνσολα.
• Η παρουσία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ και οι εξαγγελίες του, θεωρείτε ότι μπορούν να αλλάξουν το κλίμα;
Δεν υπάρχει, πλέον, κανείς σε αυτή τη χώρα που να πιστεύει τον κ. Τσίπρα ή να δίνει σημασία στις υποσχέσεις του. Ο Πρωθυπουργός παραμένει στην εξουσία για να προετοιμάσει την ήττα του, να ναρκοθετήσει, όσο μπορεί, το δρόμο της επόμενης κυβέρνησης και να κλείσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με την κύρωση της συμφωνίας για τα Σκόπια και με το μεταναστευτικό, που μετατρέπει και επισήμως την Ελλάδα σε χώρα εγκλωβισμού και παραμονής παράνομων μεταναστών και προσφύγων.
Ο κ. Τσίπρας ξέρει ότι θα χάσει τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν, και ο μόνος στόχος του είναι να περιορίσει την έκταση της ήττας.
• Ποια θα είναι η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα;
Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ασχοληθεί με τον κ. Τσίπρα ούτε θα απαντήσει στις εξαγγελίες του, που κανείς δεν τις πιστεύει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί σε όλους τους Έλληνες πολίτες και θα παρουσιάσει την προγραμματική του πρόταση για την επόμενη μέρα. Δεν θα πει ότι θα σκίσει τα μνημόνια, δεν θα δώσει ψεύτικες υποσχέσεις όπως έκανε ο κ. Τσίπρας.
Εμείς λέμε λίγα για να τα κάνουμε όλα. Η χώρα και η οικονομία πρέπει να αναπνεύσουν, πρέπει να βγούμε από τον παραλογισμό της υπερφορολόγησης και η δική μας πολιτική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μείωση των φόρων, την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και τη δυνατότητα διευκολύνσεων στους πολίτες που έχουν οφειλές για να καταφέρουν να επανέλθουν στην κανονικότητα.
Όλες οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές, κοστολογημένες και θα αρχίσουν να μετατρέπονται σε εφαρμοσμένη πολιτική από την επόμενη μέρα.
• Θεωρείτε ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση; Ποιος είναι ο εκλογικός σας στόχος;
Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι σε τροχιά αυτοδυναμίας. Καθημερινά διευρύνει τα όρια της εκλογικής της επιρροής και έχει καταφέρει να επαναπατρίσει ψηφοφόρους που το 2015 επέλεξαν τον κ. Τσίπρα.
Το ποιοτικό αυτό στοιχείο είναι καθοριστικό, έχει ήδη «κλειδώσει», όπως λέμε, την πρώτη θέση και έχει ενισχύσει την προοπτική αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιδιώξει ευρείες συναινέσεις για την επόμενη μέρα της διακυβέρνησης της χώρας, αλλά και συνεργασίες με άλλους πολιτικούς χώρους και προσωπικότητες που δεν ανήκουν στη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη.
Η επόμενη μέρα δεν θα είναι εύκολη, κανείς δεν μπορεί μόνος του. Η επόμενη μέρα θα είναι η ημέρα μιας εθνικής προσπάθειας και για αυτό χρειαζόμαστε όλες τις υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις της χώρας.

• Είστε από τους πρώτους που μίλησαν για μειώσεις φόρων στον τουρισμό ως Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για την επόμενη μέρα στον τουρισμό μας;
Η μείωση των φόρων στον τουρισμό είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι σε χώρες όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, ο τουρισμός, μετά από μια μεγάλη περίοδο ύφεσης, ανακάμπτει και οι περιοχές αυτές κερδίζουν επισκέπτες γιατί είναι πιο φθηνοί τουριστικοί προορισμοί.
Το 2019 θα αρχίσει να φαίνεται πολύ πιο έντονα το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας του τουρισμού μας, που οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στους υψηλούς φόρους, που έχουν κάνει ακριβό τουριστικό προορισμό τη χώρα μας.
Η Ελλάδα έχει ένα πολύ υψηλό ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο (διαμονή και εστίαση) σε σύγκριση με άλλες ανταγωνίστριες χώρες όπως η Τουρκία, η Κροατία, η Κύπρος, η Ιταλία και η Ισπανία. Δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% άμεσα και σε δεύτερο επίπεδο η δημιουργία ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ της τάξης του 11% στο τουριστικό πακέτο.
• Στη δήλωσή σας από το Καστελόριζο πριν από τρεις ημέρες εμφανιστήκατε ιδιαίτερα ανήσυχος για τα εθνικά μας θέματα. Φαίνεται, όμως, ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει επενδύσει στην ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με τον αμερικανικό παράγοντα.
Ο κ. Τσίπρας δεν έχει αντίληψη της γεωστρατηγικής, το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να παραμένει στην εξουσία. Αυτό, τον καθιστά επικίνδυνο, γιατί είναι ικανός για όλα.
Οι ΗΠΑ είναι παραδοσιακός και στρατηγικός μας σύμμαχος, αργά, βέβαια, το ανακάλυψε αυτό ο κ. Τσίπρας.
Στην εξωτερική πολιτική, όμως, και στις διεθνείς σχέσεις υπάρχουν μόνο συμφέροντα και ο παράγων της ισχύος. Για να αξιοποιήσεις τις συγκυρίες πρέπει να έχεις αξιοπιστία, να λειτουργείς συγκροτημένα και με σοβαρότητα, να έχεις στρατηγική
Είδαμε όλοι τι συνέβη με το θέμα των Σκοπίων και πολύ φοβάμαι ότι η συμφωνία αυτή που υπέγραψε μονομερώς ο κ. Τσίπρας και απέναντι στη θέληση του ελληνικού λαού, αρχίζει να παράγει αρνητικά αποτελέσματα.
Περισσότερο ανήσυχος, όμως, είμαι για το Αιγαίο, στο οποίο η τουρκική προκλητικότητα και αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων έχει προσλάβει νέες διαστάσεις. Αυτό που γίνεται εδώ και πολύ καιρό με τα τουρκικά αλιευτικά και τα τουρκικά πλοία που εμποδίζουν Έλληνες ψαράδες να ψαρεύουν στα χωρικά μας ύδατα, είναι οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας για τη δημιουργία γκρίζων ζωνών.
• Η Νέα Δημοκρατία προχώρησε στις επιλογές των υποψηφιοτήτων για το Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια. Φαίνεται, όμως, ότι οι χειρισμοί που έγιναν προκάλεσαν αντιδράσεις και ενδέχεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις και να μην καταφέρει να πάει η παράταξη ενωμένη στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Είναι υπαρκτός αυτός ο κίνδυνος;
Νομίζω ότι πρέπει να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα δεν μπορεί να είναι μερικές διαφορετικές εκτιμήσεις για τους χειρισμούς που έγιναν, αλλά το πως θα πάει ενωμένη η Νέα Δημοκρατία στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Για μένα αυτό έχει σημασία.
Εκτιμώ ότι όλα τα στελέχη μας έχουν την πολιτική ωριμότητα να διακρίνουν τη μεγάλη εικόνα, να αναζητήσουν αυτά που μας ενώνουν. Η συντεταγμένη πορεία προς τις εκλογές απαιτεί συνεννόηση, ενότητα και σεβασμό σε όλα τα στελέχη μας και την ιστορία τους. Η παράταξη θα πάει ενωμένη στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
• Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Καμπουράκη στο Δήμο της Ρόδου. Θεωρείτε ότι είναι μια υποψηφιότητα νίκης; Μπορεί να ενώσει τη Νέα Δημοκρατία;
Είναι μια ισχυρή υποψηφιότητα, ένας άνθρωπος της αγοράς που αγαπά τον τόπο του και έχει τη διάθεση να προσφέρει, να δώσει και όχι να πάρει. Είμαστε ακόμη στην αρχή αυτής της προσπάθειας, η οποία πιστεύω ότι θα αποκτήσει ξεχωριστή δυναμική μέσα από ένα άνοιγμα στην κοινωνία, μέσα από την κατάθεση προγραμματικών προτάσεων για την επόμενη μέρα της Ρόδου.
Η εφαρμογή της απλής αναλογικής θα δημιουργήσει προβλήματα στη διοίκηση και στη λειτουργία των Δήμων, μέχρι που να μπορέσουμε να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ισχυρές υποψηφιότητες που να μπορούν να δημιουργήσουν πλειοψηφικό ρεύμα, αλλά και παράλληλα, να διαμορφώσουν προϋποθέσεις για ευρείες συνεργασίες την επόμενη μέρα.
• Η υποψηφιότητα του νυν Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκου στηρίζεται και αυτή από τη Νέα Δημοκρατία;
Νομίζω ότι δεν υπάρχει από τη Νέα Δημοκρατία καμία αμφισβήτηση ως προς τον Γιώργο Χατζημάρκο. Ο κ. Χατζημάρκος είναι ο εκλεγμένος Περιφερειάρχης που στηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2014 και αυτοδικαίως έχει και πάλι την υποστήριξή της. Εξάλλου, η Περιφερειακή Αρχή του Νοτίου Αιγαίου έχει διακριτό έργο και η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να τη στηρίξει και πάλι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως έκπληξη.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ