Ρεπορτάζ

Η σεζόν της αγωνίας, των εξόδων, των «βαρβάρων» της Μεσαιωνικής Πόλης και της κρουαζιέρας που θέλει να ξεκινήσει

Γράφει ο
Νεκτάριος Καλογήρου

Ο μόνος λόγος εκκίνησης της φετινής σεζόν είναι η διάσωση της αντίστοιχης του 2021, διότι η μέχρι σήμερα λειτουργία των επιχειρήσεων αποδείχθηκε ως οικονομικά επιζήμια. Οι φωτογραφίες από τους άδειους εμπορικούς δρόμους της Λίνδου, των Πεύκων και της Μεσαιωνικής Πόλης είναι αδιάψευστος μάρτυρας.
Ο Αύγουστος προοιωνίζεται δύσκολος και σαν να μην έφταναν αυτά, στην αγορά εμφανίστηκαν οι γνωστοί ασχημονούντες που στο βωμό της είσπραξης δε διστάζουν να καταστρέψουν ό,τι όμορφο υπάρχει γύρω τους. Ειδικά στη Μεσαιωνική Πόλη, το σύνολο των ιδιοκτητών καταλυμάτων βλέπουν την κατάταξή τους στους online operators (booking, expedia κλπ) να καταβαραθρώνεται επειδή κάποιοι εστιάτορες επιμένουν να έχουν τη μουσική στη διαπασών μέχρι το ξημέρωμα. Στον κλάδο της κρουαζιέρας παρουσιάζονται οι πρώτες ενδείξεις για προσεγγίσεις τον Σεπτέμβριο στο λιμάνι της Ρόδου.
Το ό,τι υπάρχουν τουρίστες στους δρόμους της Ρόδου οφείλεται και πρέπει να πιστωθεί στους ξενοδόχους. Οι αριθμοί δεν κάνουν λάθος και εκείνοι που τόλμησαν να θέσουν τα ξενοδοχεία τους σε λειτουργία ήδη νιώθουν σοβαρή οικονομική διαρροή από τα ταμεία, στα οποία οι εισροές ούτε κατά διάνοια μπορούν να ισοσκελιστούν με τις εκροές. Αυτός είναι ο λόγος που ορισμένες μονάδες θα κλείσουν τον Αύγουστο, που εξακολουθεί να στερείται κρατήσεων. Το κλείσιμό τους θα είναι προσωρινό, διότι προβλέπεται να επανεκκινήσουν τον Σεπτέμβριο, που μπόρεσε να διατηρήσει το μεγαλύτερο ποσοστό των κρατήσεων που είχαν γίνει πριν τον Covid19. Το άνοιξε – κλείσε – άνοιξε είναι κοστοβόρο, δε συνιστά επιχειρηματική πρακτική, όμως είναι απαραίτητο να γίνει προκειμένου οι ξενοδόχοι να δείξουν στους πελάτες τους ότι παραμένουν αξιόπιστες δυνάμεις στην τουριστική βιομηχανία.
Στα «φαινόμενα της περιόδου» έχει προστεθεί η διαρροή στις κρατήσεις και η άφιξη στα ξενοδοχεία μικρότερου αριθμού επισκεπτών από εκείνους που αναμένονται. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα μονάδας στους Πεύκους, που την περασμένη Κυριακή ανέμενε την άφιξη εξήντα επισκεπτών και τελικά στη ρεσεψιόν έφτασαν για check in μόλις δεκαέξι άτομα.
Βέβαια, υπάρχουν ξενοδοχεία που έχουν κέρδη, όμως αυτά μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, από το οποίο μάλιστα λείπουν ο δείκτης και ο αντίχειρας.
Φως στην κρουαζιέρα
από 7η Σεπτεμβρίου
Ίσως να είναι η πιο θετική είδηση, μετά το άνοιγμα της σεζόν. Η επανεκκίνηση της κρουαζιέρας για το λιμάνι της Ρόδου θα ξεκινήσει την 7η Σεπτεμβρίου, στο οποίο θα προσεγγίσει το κρουαζιερόπλοιο «Marella Explorer» που ανήκει σε θυγατρική της TUI Cruises. Το καράβι θα πραγματοποιήσει επταήμερη κρουαζιέρα στα Ελληνικά νησιά, με εκκίνηση την Κέρκυρα και δρομολόγιο τα λιμάνια Σαντορίνης, Ρόδου, Μυκόνου, Αργοστολίου και ξανά επιστροφή στην Κέρκυρα.
Στις 24 Σεπτεμβρίου αναμένεται στη Ρόδο το «Celebrity Edge» προερχόμενο από τη Ρώμη και στις 30 Σεπτεμβρίου το «Mein Schiff 5» προερχόμενο από τη Μάλτα. Οι προσεγγίσεις αυτές θα γίνουν υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρξουν άλλα προβλήματα στο ενδιάμεσο. Τα συγκεκριμένα κρουαζιερόπλοια θα συνεχίσουν πλόες μέχρι το τέλος του έτους, όμως με προορισμούς άλλα λιμάνια της Μεσογείου.
Η γενικότερη κατάσταση για τον κλάδο της κρουαζιέρας παραμένει δύσκολη και εξαιρετικά ρευστή. Το πόσο εύκολα αλλάζουν όλα, φαίνεται γλαφυρά στην ακύρωση που έγινε μόλις χθες της προγραμματισμένης κρουαζιέρας του «EUROPA 2» στα ελληνικά νησιά. Το πλοίο της Hapag Lloyd (προσφάτως εξαγορασθείσα από την TUI Cruises) επρόκειτο να πραγματοποιήσει, στις αρχές Σεπτεμβρίου, οκταήμερη κυκλική κρουαζιέρα στο Αιγαίο με προσεγγίσεις στα λιμάνια Πειραιά, Νάξου, Ρόδου, Σύμης, Σαντορίνης, Δήλου, Μυκόνου, Βόλου, Σκοπέλου και επιστροφή στον Πειραιά.
Προς το παρόν για φέτος δεν υπάρχουν προγραμματισμένοι άλλοι κατάπλοι στη Ρόδο. Ολόκληρη η χρονιά 2020 θα κλείσει με μόλις τρία κρουαζιερόπλοια, ενώ αναμενόντουσαν περισσότερα από 350. Ωστόσο, έστω κι αυτές οι λίγες προσεγγίσεις θα έχουν τεράστιο – θετικό αντίκτυπο στη ψυχολογία των πελατών και αυτό είναι πολύ σπουδαίο, δεδομένου πως οι κρατήσεις όλες για κρουαζιέρες στο επόμενο έτος παραμένουν ενεργές.

Κι όμως η ασχήμια
καλά κρατεί, όπως και
οι βάρβαροι στην Παλιά Πόλη
Έτοιμοι να πάρουν τα όπλα είναι οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων στη Μεσαιωνική Πόλη, εκεί όπου κάθε βράδυ βιώνουν την αγωνία των πελατών τους τις νύχτες να κοιμηθούν σαν άνθρωποι. Ένα συγκεκριμένο εστιατόριο, με ζωντανή μουσική, κάθε βράδυ προσφέρει διπλοπενιές σε τόσο υψηλή ένταση ώστε να ακούγονται ακόμα και στις κατοικίες που βρίσκονται έξω από τα τείχη. Το ελαφρολαϊκό πρόγραμμα ξεκινά στις 21.00’ και κάποια βράδια συνεχίζεται μέχρι το ξημέρωμα. Παρασκευές και Σάββατα, στα μεταμεσονύκτια ακούσματα προστίθενται κι άλλες μουσικές από άλλες επιχειρήσεις της περιοχής.
Το πρόβλημα της ηχορύπανσης έχει γίνει φέτος πιο αισθητό. Από τη μία η αναδουλειά έχει ανεβάσει τα ντεσιμπέλ, από την άλλη ο κορωνοϊός οδηγεί τους τουρίστες στο να επιδιώκουν να κοιμηθούν με τα παράθυρα ανοικτά προκειμένου να αποφύγουν τη χρήση κλιματιστικού.
Το αποτέλεσμα είναι τραγικό. Οσοι επισκέπτες έχουν επιλέξει να διαμείνουν εντός της Μεσαιωνικής Πόλης διαμαρτύρονται έντονα για τη βίαιη παραβίαση του ύπνου τους. Το θυμό τους τον εκφράζουν με σχόλια στους online operators (booking, expedia κλπ). Τα αρνητικά σχόλια υποβαθμίζουν την κατάταξη των καταλυμάτων, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στις τιμές πώλησης δωματίων.
Οι αστυνομικές αρχές κάθε βράδυ καλούνται να παρέμβουν, μα φαίνεται πως ο επιχειρηματίας δεν νιώθει ούτε επιπλήξεις, ούτε Νόμους, ούτε προφανώς έχει φιλότιμο. Νοιάζεται μόνο για την είσπραξη, αδιαφορώντας για την ασχήμια που προκαλεί. Είναι πια ξεκάθαρο ότι η άλλοτε μαγική νύχτα της Μεσαιωνικής Πόλης, πλέον κυριαρχείται από «βαρβάρους» που καπηλεύονται το μνημείο, την ιστορία, την ανοχή, την έλλειψη προσωπικού στην ΕΛ.ΑΣ, τα κενά των Νόμων και λειτουργούν σε βάρος όλων εκείνων που δουλεύουν με προσήλωση στην ποιότητα και με όραμα την αναβάθμιση της περιοχής.
Αντίστοιχοι «βάρβαροι» καπηλεύονται τη Μεσαιωνική Πόλη στη διάρκεια της ημέρας και έχουν καταντήσει τις πιο κεντρικές της πλατείες σε αρένα. Χρόνια τώρα οι εστιάτορες αυτής της κατηγορίας είναι γνωστοί, οι κράχτες τους επίσης γνωστοί και σεζόν με τη σεζόν γίνονται όλο και πιο θρασείς. Οι πρακτικές τους παραμένουν ίδιες κι απαράλλαχτες: Τρέχουν σε όλη την πλατεία, ακόμα και μπροστά από άλλα εστιατόρια, κλείνουν το δρόμο στους περαστικούς, τους καλούν να φάνε, αν μπορούσαν να τους μπουκώσουν και να τους χρεώσουν εκεί στα όρθια, είναι σίγουρο πως θα το έκαναν. Ασφαλώς, ούτε λόγος να γίνεται για τήρηση πρωτοκόλλων υγιεινής, αποστάσεων ασφαλείας, χρήσης γαντιών ή μάσκας. Η ντροπή και το αίσχος μιας χούφτας επιχειρηματιών της μέρας και της νύχτας στην Παλιά Πόλη της Ρόδου είναι σήμερα η πρώτη και η τελευταία εντύπωση που αφήνει ο τόπος αυτός.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου