ΕΙΔΗΣΕΙΣ

H Κως μετράει τις πληγές της

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
Χατζημάρκος
Μέγεθος γραμμάτων

Η ανη­συ­χία να μειω­θεί το του­ρι­στι­κό ρεύμα στην Κω μετά την ισχυ­ρή σει­σμι­κή δό­νη­ση των 6,6 R, με­σού­σης της κα­λο­και­ρι­νής πε­ριό­δου, κρατά συ­νε­τούς τους τό­νους από φο­ρείς και κυ­βέρ­νη­ση.

H κα­θη­με­ρι­νό­τη­τα επι­στρέ­φει στην ομα­λό­τη­τα με φυ­σιο­λο­γι­κούς ρυθ­μούς, τόσο για τους κα­τοί­κους όσο και για τους του­ρί­στες, παρά το γε­γο­νός ότι υπάρ­χει με­τα­σει­σμι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα με κά­ποιες δο­νή­σεις να γί­νο­νται πε­ρισ­σό­τε­ρο αι­σθη­τές.

Οι κά­τοι­κοι της Κω ανα­σκου­μπώ­θη­καν και με τον φόβο ακόμα στα μάτια τους, άρ­χι­σαν να ορ­γα­νώ­νο­νται για την απο­κα­τά­στα­ση της ομα­λό­τη­τας στη ζωή του νη­σιού αλλά και τη γρή­γο­ρη απο­κα­τά­στα­ση των βα­σι­κών λει­τουρ­γιών κυ­ρί­ως της πόλης.

Η του­ρι­στι­κή σεζόν βρί­σκε­ται στο από­γειό της και οι δε­κά­δες χι­λιά­δες φο­βι­σμέ­νοι του­ρί­στες, θα έπρε­πε την επό­με­νη κιό­λας ημέρα να αι­σθαν­θούν ότι είναι ασφα­λείς.

H κα­τά­στα­ση γε­νι­κά έχει ομα­λο­ποι­η­θεί και τις τε­λευ­ταί­ες ώρες και έχει επι­στρέ­ψει στην κα­νο­νι­κό­τη­τα, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της εξέ­λι­ξης της του­ρι­στι­κής κί­νη­σης.

Επί­σης, το Υπουρ­γείο Του­ρι­σμού είναι σε διαρ­κή επι­κοι­νω­νία με την Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου, τους το­πι­κούς φο­ρείς και τον ιδιω­τι­κό τομέα, καθώς και με τους πα­νελ­λα­δι­κούς φο­ρείς, τον Σύν­δε­σμο Ελ­λη­νι­κών Του­ρι­στι­κών Επι­χει­ρή­σε­ων (ΣΕΤΕ), την Πα­νελ­λή­νια Ομο­σπον­δία Ξε­νο­δό­χων (ΠΟΞ) και την Ομο­σπον­δία των Συν­δέ­σμων των Εν Ελ­λά­δι Του­ρι­στι­κών και Τα­ξι­διω­τι­κών Γρα­φεί­ων (FEDHATTA) για την προ­ώ­θη­ση των ενερ­γειών με στόχο την διευ­κό­λυν­ση των επι­σκε­πτών και την απρό­σκο­πτη εξέ­λι­ξη της του­ρι­στι­κής κί­νη­σης.

Οι ξε­νο­δο­χεια­κές και του­ρι­στι­κές υπο­δο­μές λει­τουρ­γούν κα­νο­νι­κά και δεν επη­ρε­ά­στη­καν λόγω της ισχυ­ρής αντι­σει­σμι­κής θω­ρά­κι­σής τους.

Ση­μειώ­νε­ται ότι μετά και τις απαι­τού­με­νες ενέρ­γειες των συ­ναρ­μό­διων Υπουρ­γεί­ων δια­σφα­λί­στη­κε η ομαλή πρό­σβα­ση στο νησί:

-Το αε­ρο­δρό­μιο λει­τουρ­γεί κα­νο­νι­κά και οι πτή­σεις εξυ­πη­ρε­τού­νται από και προς όλους τους διε­θνείς προ­ο­ρι­σμούς

-Απο­κα­τα­στά­θη­κε η ακτο­πλοϊ­κή σύν­δε­ση του νη­σιού με τον Πει­ραιά. Η κί­νη­ση θα εξυ­πη­ρε­τεί­ται προ­σω­ρι­νά μέσω του λι­μα­νιού της Κε­φά­λου.

-Απο­κα­τα­στά­θη­κε η εν­δο­δω­δε­κα­νη­σια­κή ακτο­πλοϊ­κή συ­γκοι­νω­νία μέσω εναλ­λα­κτι­κής προ­βλή­τας πλη­σί­ον του κε­ντρι­κού λι­μέ­να της Κω.

-Απο­κα­τα­στά­θη­κε η ακτο­πλοϊ­κή σύν­δε­ση των ημε­ρο­πλοί­ων από και προς τα τουρ­κι­κά πα­ρά­λια, όπως και το ση­μείο ελέγ­χου ζώνης Σέν­γκεν, το οποίο έχει με­τα­φερ­θεί πλη­σί­ον του κε­ντρι­κού λι­μέ­να της Κω.

Σει­σμο­λό­γοι, γε­ω­λό­γοι και μη­χα­νι­κοί επι­θε­ώ­ρη­σαν το κέ­ντρο της πόλης, εκεί όπου χτύ­πη­σε πε­ρισ­σό­τε­ρο ο σει­σμός των 6,6 Ρί­χτερ και εντό­πι­σαν ζη­μιές στο κλαμπ όπου σκο­τώ­θη­καν και οι δυο του­ρί­στες, σε μια εκ­κλη­σία και σε ένα τζαμί. Το με­γα­λύ­τε­ρο πρό­βλη­μα εντο­πί­στη­κε στο λι­μά­νι που, εξαι­τί­ας των ζη­μιών, δεν είναι λει­τουρ­γι­κό.

Εκεί έχει ρίξει το βάρος και ο κρα­τι­κός μη­χα­νι­σμός, ώστε να δοθεί σύ­ντο­μα και πάλι σε λει­τουρ­γία.

Την ίδια στιγ­μή, οι σει­σμο­λό­γοι πα­ρα­μέ­νουν επι­φυ­λα­κτι­κοί και πα­ρα­κο­λου­θούν την εξέ­λι­ξη του φαι­νο­μέ­νου. Οι με­τα­σει­σμοί που ακο­λού­θη­σαν έδει­ξαν πώς η σει­σμι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα εξε­λίσ­σε­ται ομαλά, αλλά, όπως εξή­γη­σαν, η με­τα­σει­σμι­κή ακο­λου­θία θα συ­νε­χι­στεί για κά­ποιες εβδο­μά­δες και δεν απο­κλεί­ε­ται να υπάρ­ξει ισχυ­ρός με­τα­σει­σμός ίσως και πάνω από 6 Ρί­χτερ.

Αρ­κε­τοί ήταν οι κά­τοι­κοι της Κω οι οποί­οι δια­νυ­κτέ­ρευ­σαν στο ύπαι­θρο φο­βού­με­νοι νέο με­γά­λο σει­σμό. Με τα παι­διά και τα κα­τοι­κί­διά τους επέ­λε­ξαν να κοι­μη­θούν σε πάρκα και άλ­λους ανοι­χτούς χώ­ρους καθώς η «φυ­σι­κή ακο­λου­θία» των σει­σμών, όπως δή­λω­σε στο ΑΠΕ ο κα­θη­γη­τής Γε­ω­φυ­σι­κής του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης, Κώ­στας Πα­πα­ζά­χος, μπο­ρεί να φτά­σει ακόμη και τα 6 Ρί­χτερ.

Ο έλεγ­χος των Αρχών

Η προ­σο­χή των Αρχών στρά­φη­κε αμέ­σως στη με­γά­λη πληγή που άφησε πίσω του ο Εγκέ­λα­δος, που είναι το λι­μά­νι της Κω. Χαί­νου­σες ρωγ­μές στα ντόκα που έχουν ανα­ση­κω­θεί, λες και ένα χέρι γί­γα­ντα τα τα­ρα­κού­νη­σε..

Η Πο­λι­τεία ήταν πα­ρού­σα από νωρίς το πρωί της Πα­ρα­σκευ­ής. Όχι μόνο οι υπουρ­γοί, αλλά και τα κλι­μά­κια συ­ναρ­μό­διων υπουρ­γεί­ων κι ιδίως οι ει­δι­κοί, λι­με­νο­λό­γοι και πο­λι­τι­κοί μη­χα­νι­κοί, που ανέ­λα­βαν το βάρος της απο­κα­τά­στα­σης της με­γά­λης ζη­μιάς στο λι­μά­νι της Κω.

Ζη­μιές σε αρ­κε­τά μνη­μεία και αρ­χαιο­λο­γι­κούς χώ­ρους της πόλης της Κω δια­πί­στω­σε το κλι­μά­κιο της αρ­χαιο­λο­γι­κής υπη­ρε­σί­ας του υπουρ­γεί­ου Πο­λι­τι­σμού.

Κατά την αυ­το­ψία δια­πι­στώ­θη­καν οι βλά­βες στα μνη­μεία και στους αρ­χαιο­λο­γι­κούς χώ­ρους της πόλης, στο Κά­στρο και στα Οθω­μα­νι­κά τε­μέ­νη. Θα ακο­λου­θή­σουν τα πρώτα μέτρα προ­στα­σί­ας και θα προ­χω­ρή­σει η απο­κα­τά­στα­σή τους μετά από με­λέ­τη. Για τον σκοπό αυτό θα με­τα­βεί στην Κω κλι­μά­κιο της Κε­ντρι­κής Υπη­ρε­σί­ας από τη Διεύ­θυν­ση Ανα­στή­λω­σης Βυ­ζα­ντι­νών και Με­τα­βυ­ζα­ντι­νών Μνη­μεί­ων για να εκτι­μή­σει την κα­τά­στα­ση και να ορι­στι­κο­ποι­ή­σει τις ενέρ­γειες.

Ανοι­χτός πα­ρα­μέ­νει ο αρ­χαιο­λο­γι­κός χώρος του Ασκλη­πιεί­ου. Για το διά­στη­μα που θα πα­ρα­μεί­νει κλει­στό το Κά­στρο και το Μου­σείο της πόλης της Κω ορ­γα­νώ­νε­ται από το ΥΠΠΟΑ και το άνοιγ­μα στο κοινό ορι­σμέ­νων αρ­χαιο­λο­γι­κών χώρων που πα­ρέ­με­ναν κλει­στοί.

Το επι­τε­λείο του ΥΠΠΟΑ βρί­σκε­ται σε συ­νε­χή συ­νεν­νό­η­ση με κλι­μά­κιο του υπουρ­γεί­ου Υπο­δο­μών, Με­τα­φο­ρών και Δι­κτύ­ων (ΥΠΟ­ΜΕ­ΔΙ) καθώς και με την Πε­ρι­φέ­ρεια, με τις δη­μο­τι­κές αρχές και με τον πρό­ε­δρο του Βα­κούφ της Κω.

Σε γε­νι­κές γραμ­μές δεν υπάρ­χουν προ­βλή­μα­τα στις υπο­δο­μές του νη­σιού, εκτός από μι­κρές πε­ρι­πτώ­σεις που χρειά­στη­κε να υπάρ­ξουν επεμ­βά­σεις από συ­νερ­γεία του Δήμου και της Πε­ρι­φέ­ρειας.

Κλι­μά­κιο του υπουρ­γεί­ου Ναυ­τι­λί­ας και Νη­σιω­τι­κής Πο­λι­τι­κής με επι­κε­φα­λής τον γε­νι­κό γραμ­μα­τέα Λι­μέ­νων, Λι­με­νι­κής Πο­λι­τι­κής και Ναυ­τι­λια­κών Επεν­δύ­σε­ων, Χρή­στο Λα­μπρί­δη με­τέ­βη στην Κω, προ­κει­μέ­νου να συν­δρά­μει στις ερ­γα­σί­ες που αφο­ρούν στην επι­θε­ώ­ρη­ση, στην εκτί­μη­ση της ζη­μιάς και στην επι­σκευή στο κε­ντρι­κό λι­μά­νι μετά τον ισχυ­ρό σει­σμό, που έπλη­ξε τα ξη­με­ρώ­μα­τα το νησί.

Όπως ανα­φέ­ρε­ται σε ανα­κοί­νω­ση του υπουρ­γεί­ου, το επι­βα­τι­κό λι­μά­νι της Κω και ο προ­βλή­τας Shengen έχουν υπο­στεί εκτε­τα­μέ­νες ζη­μιές, ενώ έχουν ση­μειω­θεί κα­θι­ζή­σεις σε πολλά ση­μεία και έντο­νες ρηγ­μα­τώ­σεις σχε­δόν σε όλη την επι­φά­νεια της χερ­σαί­ας λι­με­νι­κής ζώνης.

Το κτή­ριο του ελέγ­χου δια­βα­τη­ρί­ων και του τε­λω­νεια­κού ελέγ­χου χα­ρα­κτη­ρί­στη­καν επι­κίν­δυ­να, μετά την πρώτη αυ­το­ψία.

Προς το παρόν η ενδο-δω­δε­κα­νη­σια­κή ακτο­πλοϊ­κή σύν­δε­ση, καθώς και η σύν­δε­ση με την Τουρ­κία, διε­ξά­γε­ται από τον προ­βλή­τα της ΔΕΗ, ενώ τα με­γά­λα επι­βα­τη­γά οχη­μα­τα­γω­γά πλοία που συν­δέ­ουν την Κω με τον Πει­ραιά προ­σεγ­γί­ζουν κατά πε­ρί­πτω­ση στο λι­μά­νι της Κε­φά­λου και στο Μα­στι­χά­ρι.

Κλι­μά­κιο της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας απο­τε­λού­με­νο από τον πρώην υπουρ­γό Μάκη Βο­ρί­δη, τον το­με­άρ­χη υπο­δο­μών κ. Κώστα Κα­ρα­μαν­λή και τον το­με­άρ­χη του­ρι­σμού κ. Μάνο Κόν­σο­λα, έφτα­σε αργά το βράδυ της Πα­ρα­σκευ­ής στην Κω για να ενη­με­ρω­θεί ανα­φο­ρι­κά με το μέ­γε­θος των ζη­μιών που προ­κά­λε­σε ο σει­σμός.

Το κλι­μά­κιο συ­νο­δευό­με­νο από τον πε­ρι­φε­ρειάρ­χη κ. Γιώρ­γο Χα­τζη­μάρ­κο και τον πρό­ε­δρο του ΟΑΣΠ κ. Ευ­θύ­μιο Λέκκα επι­σκέ­φθη­κε τα ση­μεία της πόλης όπου ση­μειώ­θη­καν οι ζη­μιές.

Σε δη­λώ­σεις του ο κ. Μάκης Βο­ρί­δης τό­νι­σε με­τα­ξύ άλλων ότι «οι σκέ­ψεις μας είναι στους αν­θρώ­πους που έχουν “φύγει” από το σει­σμό». Επε­σή­μα­νε όμως ότι «για ένα σει­σμό 6,5 Ρί­χτερ η πόλη εξα­κο­λου­θεί να είναι λει­τουρ­γι­κή, χωρίς ιδιαί­τε­ρα προ­βλή­μα­τα, αν εξαι­ρέ­σει κα­νείς τις ζη­μιές στο λι­μά­νι που θα πρέ­πει να απο­κα­τα­στα­θούν άμεσα», όπως τό­νι­σε.

Ση­μεί­ω­σε επί­σης πως «δεν υπήρ­ξε κα­νέ­να πρό­βλη­μα στις ξε­νο­δο­χεια­κές μο­νά­δες του νη­σιού, που οφεί­λε­ται -όπως είπε- στον αντι­σει­σμι­κό κα­νο­νι­σμό και στο γε­γο­νός ότι ΤΕΕ και μη­χα­νι­κοί έχουν κάνει καλά την δου­λειά τους».

Ο κ. Βο­ρί­δης έδωσε επί­σης συγ­χα­ρη­τή­ρια στο ια­τρι­κό και νο­ση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό του νο­σο­κο­μεί­ου της Κω, στην Πε­ρι­φέ­ρεια Νο­τί­ου Αι­γαί­ου και στον Δήμο Κω για τον τρόπο που αντέ­δρα­σαν στα προ­βλή­μα­τα.

Σε δη­λώ­σεις του επί­σης ο κ. Κώ­στας Κα­ρα­μαν­λής εξήρε την ετοι­μό­τη­τα των το­πι­κών υπη­ρε­σιών και επε­σή­μα­νε ότι «θα πρέ­πει η κυ­βέρ­νη­ση να τη­ρή­σει τις υπο­σχέ­σεις της, έτσι ώστε να ομα­λο­ποι­η­θεί η ζωή στο νησί το συ­ντο­μό­τε­ρο δυ­να­τό».

Κλι­μά­κιο της Δη­μο­κρα­τι­κής Συ­μπα­ρά­τα­ξης απο­τε­λού­με­νο από τον αντι­πρό­ε­δρο της Βου­λής και βου­λευ­τή Δω­δε­κα­νή­σου Δη­μή­τρη Κρε­μα­στι­νό και τον υπεύ­θυ­νο Κ.Ο. Δη­μο­κρα­τι­κής Συ­μπα­ρά­τα­ξης για Ενέρ­γεια, Πε­ρι­βάλ­λον και Υπο­δο­μές Γιάν­νη Μα­νιά­τη με­τέ­βη στην Κω. Μετά την ολο­κλή­ρω­ση της επί­σκε­ψής τους στην Κω ο Δ. Κρε­μα­στι­νός και ο Γ. Μα­νιά­της έκα­ναν την ακό­λου­θη δή­λω­ση:

«Μετά τον με­γά­λο σει­σμό, η Κως πολύ γρή­γο­ρα ανα­κάμ­πτει και η ζωή βρί­σκει τον κα­νο­νι­κό της ρυθμό. Η αντα­πό­κρι­ση των το­πι­κών και αυ­το­διοι­κη­τι­κών υπη­ρε­σιών και φο­ρέ­ων ήταν άμεση κι απο­τε­λε­σμα­τι­κή. Ας πα­ρα­δειγ­μα­τι­στεί και η Κυ­βέρ­νη­ση, σε έναν κο­ρυ­φαίο του­ρι­στι­κό προ­ο­ρι­σμό της χώρας, όπως η Κως, να αντι­δρά­σει άμεσα, για την απο­κα­τά­στα­ση της ομα­λής λει­τουρ­γί­ας του λι­μα­νιού και την κα­τα­γρα­φή των ζη­μιών στα κτί­ρια, τις οι­κο­γέ­νειες κι επι­χει­ρή­σεις που επλή­γη­σαν. Ταυ­τό­χρο­να, να παρ­θούν τα απα­ραί­τη­τα μέτρα οι­κο­νο­μι­κής ανα­κού­φι­σης (πα­ρά­τα­ση ΦΠΑ, κα), που θα στη­ρί­ξουν την το­πι­κή οι­κο­νο­μία.

Δεν επι­τρέ­πε­ται να πα­ρου­σια­στεί καμιά κα­θυ­στέ­ρη­ση από γρα­φειο­κρα­τι­κούς ή άλ­λους προ­σχη­μα­τι­κούς λό­γους. Δεν ξε­χνά­με ότι η μέχρι σή­με­ρα επί­δο­ση της Κυ­βέρ­νη­σης σε ανά­λο­γες πε­ρι­πτώ­σεις (πχ Λέ­σβος), όταν σβή­νουν τα φώτα της δη­μο­σιό­τη­τας, είναι απα­ρά­δε­κτη και στη­ρί­ζε­ται μόνο στις εντυ­πώ­σεις και όχι στην ουσία»

Στην Κω βρί­σκε­ται και ο βου­λευ­τής Δω­δε­κα­νή­σου και πρό­ε­δρος της επι­τρο­πής πε­ρι­φε­ρειών της Βου­λής κ. Δη­μή­τρης Γάκης, για να ενη­με­ρω­θεί επι­τό­που ανα­φο­ρι­κά με τις ζη­μιές που προ­κά­λε­σε ο σει­σμός των 6,6R που έπλη­ξε το νησί τα ξη­με­ρώ­μα­τα της Πα­ρα­σκευ­ής.

Ο Δη­μή­τρης Γάκης, εξέ­φρα­σε τη βαθιά θλίψη του για την απώ­λεια δύο συ­ναν­θρώ­πων μας και τη συ­μπα­ρά­στα­σή του στη δο­κι­μα­ζό­με­νη από τον σει­σμό Κω, που άντε­ξε το ισχυ­ρό χτύ­πη­μα του σει­σμού και ενη­με­ρώ­θη­κε αρ­μο­δί­ως για το σχέ­διο και τις συ­ντο­νι­σμέ­νες προ­σπά­θειες των εμπλε­κό­με­νων φο­ρέ­ων για την αντι­με­τώ­πι­ση των συ­νε­πειών του σει­σμού και την όσο το δυ­να­τόν συ­ντο­μό­τε­ρα επα­να­φο­ρά του νη­σιού στην κα­νο­νι­κό­τη­τα.

Αντι­προ­σω­πεία της Λαϊ­κής Ενό­τη­τας, με τον ευ­ρω­βου­λευ­τή του κόμ­μα­τος, Νίκο Χου­ντή, θα επι­σκε­φθεί σή­με­ρα και αύριο το νησί.

Ο ευ­ρω­βου­λευ­τής της ΛΑΕ, μαζί με την αντι­προ­σω­πεία του κόμ­μα­τος, θα κά­νουν πε­ριο­δεία στις πλη­γεί­σες πε­ριο­χές του νη­σιού, προ­κει­μέ­νου να δια­μορ­φώ­σουν ιδία άποψη, για το μέ­γε­θος και την έκτα­ση των ζη­μιών, αλλά και για να εκ­φρά­σουν τη συ­μπα­ρά­στα­ση και την αλ­λη­λεγ­γύη του κόμ­μα­τος, στους πλη­γέ­ντες από τον πρό­σφα­το σει­σμό, κα­τοί­κους της Κω.

Δύο χρό­νια απαλ­λα­γή από τον ΕΝΦΙΑ για τους σει­σμό­πλη­κτους της Κω ανα­κοί­νω­σε η Πα­πα­νά­τσιου

Την απαλ­λα­γή από τον ΕΝΦΙΑ όλων των κτι­σμά­των που υπέ­στη­σαν ζη­μιές από τον σει­σμό στην Κω, για τα επό­με­να δύο χρό­νια, ανα­κοί­νω­σε η υφυ­πουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών Κα­τε­ρί­να Πα­πα­νά­τσιου.

Συ­γκε­κρι­μέ­να, με δη­λώ­σεις της στην πρω­ι­νή εκ­πο­μπή του ΣΚΑΪ υπο­στή­ρι­ξε ότι τα κτή­ρια που έχουν υπο­στεί ζη­μιές από τον σει­σμό απαλ­λάσ­σο­νται από τον ΕΝΦΙΑ για δύο χρό­νια, ενώ το ίδιο θα ισχύ­σει και για τα οι­κό­πε­δα εντός των οποί­ων βρί­σκο­νται κτί­σμα­τα με ζη­μιές.

Επί­σης, η κ. Πα­πα­νά­τσιου, δε­σμεύ­τη­κε ότι θα δοθεί πα­ρά­τα­ση (εξά­μη­νη σε πρώτη φάση) για την απο­πλη­ρω­μή λη­ξι­πρό­θε­σμων οφει­λών, ενώ υπεν­θύ­μι­σε πως ήδη έχει δοθεί πα­ρά­τα­ση μέχρι τις 31/7 για την υπο­βο­λή των φο­ρο­λο­γι­κών δη­λώ­σε­ων φυ­σι­κών και νο­μι­κών προ­σώ­πων που έχουν την κα­τοι­κία ή την επαγ­γελ­μα­τι­κή τους έδρα στην Κω.

Τούρ­κοι είδαν… UFO μετά το σει­σμό στην Κω!

Την εμ­φά­νι­ση… UFO υπο­στη­ρί­ζουν ότι κα­τέ­γρα­ψαν με κά­με­ρα, Τούρ­κοι από την Αλι­καρ­νασ­σό μετά τον φο­νι­κό σει­σμό στην Κω.

Σύμ­φω­να με την Haberler η παρέα των Τούρ­κων στην Αλι­καρ­νασ­σό είδε γύρω στις 4:30 τα χα­ρά­μα­τα μια φω­τει­νή μπάλα στον σκο­τει­νό ου­ρα­νό. Οπως είπαν ενώ τα αστέ­ρια τρε­μό­σβη­ναν, η μπάλα έβγα­ζε κα­θα­ρό και δυ­να­τό φως το οποίο εμ­φα­νί­ζο­νταν και εξα­φα­νί­ζο­νταν πε­ριο­δι­κά. Κα­τέ­γρα­ψαν μά­λι­στα το… ufo στην κά­με­ρα.

Αμέ­σως οι θε­ω­ρί­ες συ­νω­μο­σί­ας ξε­κί­νη­σαν στην γει­το­νι­κή χώρα σχε­τι­κά με εξω­γή­ι­νους που έχουν εμ­φα­νι­στεί ξανά μετά από με­γά­λες κα­τα­στρο­φές.

Οι επι­στή­μο­νες εξη­γούν ότι αυτά τα φώτα μπο­ρεί να οφεί­λο­νται σε αλ­λη­λε­πι­δρά­σεις αε­ρί­ων που εκλύ­θη­καν από το σει­σμό.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.