Ειδήσεις

Ο Δήμος Ρόδου βρίσκεται στα πρόθυρα καταρρεύσεως!

Eνώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου προσέφυγε χθες ο Δήμος Ρόδου με αίτημα την ακύρωση και αναστολή της απόφασης του ΙΚΑ ΕΤΑΜ Ρόδου με την οποία δεσμεύτηκε ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του, ως συνυπεύθυνου για τις οφειλές «μαμούθ» δημοτικών επιχειρήσεων σε ασφαλιστικές εισφορές παρελθόντων ετών.
Οι οφειλές, όπως έγινε γνωστό, αφορούν ασφαλιστικές εισφορές της ΑΔΕΚΤ ΑΕ, της ΡΟΔΩΝ ΑΕ, της ΑΔΕΚΑΜ ΑΕ, της Δημοτικής Αναπτυξιακής Επιχείρησης Αφάντου, της Δημοτικής Επιχείρησης Ιαλυσού και της Δημοτικής Επιχείρησης Τουρισμού, Αθλητισμού, Πολιτισμού και Πρόνοιας Αρχαγγέλου.
Στην αίτηση του ο Δήμος Ρόδου εκθέτει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των εταιρειών δεν συγκαταλέγονται μεταξύ των οφειλών, που υποχρεωτικώς με την εφαρμογή του Καλλικράτη περιήλθαν στον ενιαίο δήμο και χαρακτηρίζει άκυρη την από 8 Νοεμβρίου 2013 απόφαση του ΙΚΑ Ρόδου.
Χαρακτηρίζει δε αναιτιολόγητη την απόφαση κυρίως στο σκέλος, που αναφέρεται στις τρείς τελευταίες εταιρείες.
Οι οφειλές σύμφωνα με έγγραφο του ΙΚΑ Ρόδου της 6ης Ιουνίου 2014 ανέρχονται σε 1.475.656,68 ευρώ για την ΑΔΕΚΤ, ενώ έχουν επιβληθεί πρόστιμα και προσαυξήσεις ύψους 1.563.836,59 ευρώ, σε 794.979,55 ευρώ για την ΡΟΔΩΝ ΑΕ, ενώ έχουν επιβληθεί πρόστιμα και προσαυξήσεις ύψους 319.256,28 ευρώ και σε 1.545.132,11 ευρώ για την ΑΔΕΚΑΜ, ενώ έχουν επιβληθεί πρόστιμα και προσαυξήσεις ύψους 1.060.971,49 ευρώ. Για την δημοτική επιχείρηση Αφάντου 42.703,51 ευρώ επιπλέον 24.246,04 ευρώ, Ιαλυσού 225.980,83 ευρώ επιπλέον 148.753,70 ευρώ και Αρχαγγέλου 196.713,91 ευρώ επιπλέον 100.541,47 ευρώ.
Ο Δήμος Ρόδου διατείνεται παραπέρα ότι οι εταιρείες αυτές τελούν σε εκκαθάριση αλλά και σε έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ως εκ τούτου είναι αδύνατο να εξοφληθούν οι οφειλές.
Επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι τα βιβλία της ΑΔΕΚΑΜ έχουν κατασχεθεί από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου και έχουν σφραγιστεί τα γραφεία της, ενώ τονίζει ότι ήδη το ΙΚΑ Ρόδου έχει κατασχέσει εις χείρας τρίτων απαιτήσεις της ΡΟΔΩΝ ΑΕ από μισθώματα.
Τονίζει επιπλέον ότι ήδη το ΙΚΑ Ρόδου έχει κινήσει και ποινική διαδικασία σε βάρος διοικήσεων των εταιρειών, ενώ δηλώνει οικονομική αδυναμία, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος Ρόδου συγκαταλέγεται μεταξύ των 13 υπερχρεωμένων δήμων της χώρας.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει έγγραφο της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου για το σύνολο των εταιρειών.
Στο έγγραφο, που υπογράφεται από τον Διευθυντή κ. Μανώλη Παϊτάκη, επισημαίνεται ότι οι εταιρείες έχουν λυθεί και βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης και ότι η διοίκηση του ΙΚΑ, με απόφασή της, κατέστησε το Δήμο συνυπεύθυνο για τις οφειλές και τονίζει ότι για τις τρείς πρώτες, όπως προκύπτει και από τις συστατικές τους πράξεις, διέπονται από τις διατάξεις του ν. 2190/1920 περί Α.Ε. και συνεπώς η ανάληψη των υποχρεώσεών τους από τον Δήμο είναι δυνητική…

Τονίζονται ακόμα και τα εξής:
«Επιπλέον για την με αρ. (3) ΑΔΕΚΑΜ. Α.Ε. εκδόθηκε η με αρ. πρωτ. 46/12.02.2013 παραγγελία του Πταισματοδίκη Αθηνών σύμφωνα με την οποία ανατέθηκε στον Ορκωτό Λογιστή κ. Αναστάσιο Καβελλάρη, η διενέργεια οικονομικού – λογιστικού και δημοσιονομικού ελέγχου, τα δε γραφεία της ανωτέρω Α.Ε. και όλα τα στοιχεία διαχείρισής της, έχουν σφραγιστεί με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου.
Β) Για τις με αρ. (4, 5, και 6) δημοτικές αμιγείς επιχειρήσεις, των οποίων η ανάληψη των υποχρεώσεων προβλέπεται ευθέως από τον νόμο (ν. 4071/2012, όπως συμπληρώθηκε από τον ν. 4170/2013), εκδώσαμε τα με αρ. 2126, 2125 & 2127/2014 χρηματικά εντάλματα πληρωμής (ΧΕΠ), με δικαιούχο το Ι.Κ.Α..
Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι έχουμε απορροφήσει τις οφειλές των αμιγών δημοτικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις και θεωρούμε ότι, η εμμονή των αρμοδίων Υπηρεσιών του Ι.Κ.Α., περί απορροφήσεως και των υπολοίπων δημοτικών (πλην όμως Α.Ε.), είναι αρόσιμος, μη σύννομη, με δυσμενείς επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία του δήμου μας και ειδικότερα:
(α) Στη λειτουργία των κοινωνικών δομών (βοήθεια στο σπίτι) έσοδα 300.000€
β) Συμμετοχή και ένταξη σε χρηματοδοτήσεις (λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών – 1.200.000- για τις ωφελούμενες μητέρες
(γ) Υλοποίηση προγραμματικών συμβάσεων με Περιφέρεια Μ. Αιγαίου και άλλους φορείς
(δ) Διακοπή έργων και κοινωνικών δράσεων
(ε) Μη είσπραξη θεσμοθετημένων πόρων από το Υπουργείο Εσωτερικών (φόρος εισοδήματος, εκλογικό επίδομα).
Οποιαδήποτε απόφαση για τη απορρόφηση των υποχρεώσεων των ανωτέρω ανωνύμων δημοτικών επιχειρήσεων από τον δήμο μας, θα είχε ως αποτέλεσμα την οικονομική του κατάρρευση ενώ παράλληλα θα ετίθετο και δημοσιονομικό ζήτημα, αφού ο νομοθέτης έχει προβλέψει για την κάλυψη απρόβλεπτων δαπανών, αυτές να καλύπτονται από τις πιστώσεις του «Αποθεματικού».
Από το συνημμένο πρόσφατο απόσπασμα απολογισμού, προκύπτει ότι η εναπομείνασα αδιάθετη πίστωση ανέρχεται σε 154.386,00 η οποία σε καμία περίπτωση δεν δύναται να καλύψει το απαιτούμενο ποσό των 2.340.111,66 € (πλην επιβαρύνσεων).
Η παραπάνω κατάσταση καθιστά απαγορευτική την ανάληψη ευθύνης εισηγήσεως προς το Δημοτικό Συμβούλιο και λήψεως αντίστοιχα νόμιμης αιτιολογημένης απόφασης ανάληψης των οφειλών προς το ΙΚΑ των παραπάνω τριών υπό εκκαθάριση αναπτυξιακών ανωνύμων εταιρειών, και τούτο όχι μόνο λόγω εκκρεμούς διαχειριστικού ελέγχου από τις αρμόδιες Αρχές, αλλά και της προφανούς οικονομικής αδυναμίας, διότι ανάληψη συνυπευθυνότητας θα οδηγούσε σε οικονομική κατάρρευση το Δήμο Ρόδου και αδυναμία να αντιμετωπίσει τις ίδιες ανάγκες
Συνεπώς πλέον ότι η προσφυγή μας είναι προδήλως βάσιμη υπό τα παραπάνω δεδομένα συνιστά ανεπανόρθωτη βλάβη αναστολής εκτέλεσης και η παροχή έτσι δικαιώματος στο αντίδικο όχι μόνο να μη μας χορηγεί ασφαλιστική ενημερότητα και να μη μπορούμε έτσι να εισπράξουμε τα παραπάνω πέντε (5) βασικά έσοδα του Δήμου Ρόδου στα οποία αναφέρεται το έγγραφο αρ. πρωτ. 2/80532/22-1-2014 έγγραφο της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου τα οποία είναι ζωτικά για τις λειτουργικές υποχρεώσεις του, αλλά να κινδυνεύει να στερηθεί με κατασχέσεις και κατασχέσεις σε χέρια τρίτων περιουσιακών δικαιωμάτων εσόδων όλη και δομή του, καταρρέοντας έτσι λειτουργιών του Δήμου Ρόδου με ό. τι τραγικό πλέον αντίκτυπο έχει αυτό στο δημόσιο συμφέρον.

Εξ άλλου είναι αυτονόητο ότι παρά τα ανωτέρω η ανάληψη ευθύνης εισηγήσεως και λήψης απόφασης που κατά ευχέρεια επιτρέπει ο νόμος, παρά τον βάσιμο κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης (με αδυναμία εντεύθεν πληρωμών προσωπικού, προμηθευτών, εργολάβων υπηρεσιών καθαριότητας, δημοτικού φωτισμού, συντήρησης του οδικού δικτύου, συνέχισης παροχής κοινωνικών δομών όπως παιδικοί σταθμοί, δημοτικά ιατρεία κ.λ.π..) προκειμένου να αναλάβει συνυπευθυνότητα ο Δήμος Ρόδου και να αποπληρώσει τις συνολικού ποσού 2.340.111 οφειλές προς το Ι.Κ.Α των παραπάνω τριών ανωνύμων εταιρειών, όταν το επί τούτου αποθεματικό του είναι 154.386 ευρώ. συνιστά τη διάπραξη σε βαθμό κακουργήματος των αδικημάτων της απιστία παραβίασης καθήκοντος του Ποινικού Νόμο, πλέον πειθαρχικών αδικημάτων κακής διαχείρισης».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου