Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη προέδρων Νομαρχιακών Επιτροπών και Συμβουλίων Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων ΟΝΝΕΔ σε όλη την Ελλάδα. Το μήνυμα εξωστρέφειας και μαζικότητας της ΟΝΝΕΔ γίνεται ολοένα και πιο ισχυρό καθώς, η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την αύξηση του αριθμού των μελών σε σχέση με το 12ο Τακτικό Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ τα οποία πλέον προσεγγίζουν τα 80.000, την ενδυνάμωση των οργανώσεων της περιφέρειας και τη δημιουργία νέων σε όλη την Ελλάδα.
Η κα Παρασκευή Παπαδοπούλου, είναι η νέα πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ρόδου. Γεννήθηκε στη Ρόδο το 1990. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Γλώσσας – Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών (ειδίκευση στη ρωσική γλώσσα, φιλολογία και πολιτισμό) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κάτοχος και μεταπτυχιακού τίτλου στην «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», και τελειόφοιτη του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών.
Στην συνέντευξη που ακολουθεί μιλάει, μεταξύ άλλων, για τα νέα της καθήκοντα, τις προτεραιότητές της ως προέδρου και για την συμμετοχή των γυναικών στα κοινά.
• Κυρία Παπαδοπούλου, να ξεκινήσουμε από την πρόσφατη ανάδειξή σας στην προεδρία της ΟΝΝΕΔ Δωδεκανήσου. Θα ήθελα να μας αναφέρετε την πορεία σας, μέχρι την εκλογή και τις πρώτες εντυπώσεις από την διαδικασία.
Από τα φοιτητικά μου χρόνια στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής ξεκίνησα να ασχολούμαι με το φοιτητικό συνδικαλισμό διεκδικώντας ενεργά καλύτερες συνθήκες σπουδών για όλους τους φοιτητές. Αργότερα ως μέλος της ΟΝΝΕΔ θέλησα να είμαι παρούσα στις εξελίξεις, κοντά στους ανθρώπους της γενιάς μου. Με σεβασμό στις αρχές της Οργάνωσης και με επίγνωση ευθύνης έθεσα την υποψηφιότητα μου για την προεδρία της ΟΝΝΕΔ Δωδεκανήσου, ώστε να φέρουμε στο προσκήνιο τους νέους ανθρώπους της χώρας μας. Είναι μια ξεχωριστή διαδικασία αυτής της εκλογής. Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται αρκετή προετοιμασία και δουλειά για να γίνει πραγματικότητα και μπορώ να πω ότι είναι και μια αγχωτική διαδικασία. Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον τέως πρόεδρο Γιάννη Μηνά τις ΟΝΝΕΔίτισες και τους ΟΝΝΕΔίτες, τα μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ρόδου, τη Νομαρχιακή Δωδεκανήσου που από την πρώτη στιγμή με εμπιστεύτηκαν και με στήριξαν στην προσπάθειά μου.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η αυξημένη συμμετοχή γυναικών στη διαδικασία, καθώς και το γεγονός ότι είναι πολλαπλάσιος ο αριθμός αυτών που ανέλαβαν την προεδρία σε Νομαρχιακές Επιτροπές και Δημοτικές Τοπικές Οργανώσεις σε σχέση με την προηγούμενη τριετία. Πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στα κομματικά δρώμενα οι γυναίκες;
Ιδιαίτερη αξία αποτελεί για εμένα το γεγονός ότι πλήθος γυναικών βρίσκεται από σήμερα στο τιμόνι νομαρχιακών και τοπικών οργανώσεων πολύ περισσοτέρων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η πλήρης και ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στις πολιτικές διαδικασίες και στα κέντρα λήψης αποφάσεων δημιουργεί πάντα μια ισορροπία η οποία αντανακλά με μεγαλύτερη ακρίβεια τη σύνθεση της κοινωνίας και είναι απαραίτητη για την ενδυνάμωση της δημοκρατίας. Η συμμετοχή των γυναικών στο κομματικό και στο πολιτικό πεδίο εκτενέστερα, μπορεί να συμβάλει στην ανανέωση και τον εμπλουτισμό ιδεών και αξιών οι οποίες θα είναι περισσότερο συμβατές με τις κοινωνικές ανάγκες της εποχής μας.
Η γυναίκα σήμερα ανταποκρίνεται με απόλυτη επιτυχία σε όλους τους ρόλους της. Σίγουρα ως κοινωνία έχουμε διανύσει απόσταση σε σχέση με το παρελθόν και παρατηρείται ότι η συμμετοχή των γυναικών στα πολιτικά δρώμενα είναι ολοένα αυξανόμενη και πιο ενεργή, αν και εξακολουθεί να μην κρίνεται ικανοποιητικό το ποσοστό εκπροσώπησης τους. Η χώρα μας κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και αυτό αποδεικνύεται με την επιλογή της κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας. Η επιλογή αυτή σηματοδοτεί ένα ανοικτό κάλεσμα για όλες τις γυναίκες να συμμετέχουν πιο δυναμικά και ενεργά στα κοινά.
• Εκτιμάτε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα στο οποίο θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά, οι νέοι άνθρωποι και να γίνονται κοινωνοί της πολιτικής αλλά και της κομματικής παιδείας;
Στις μέρες μας έχει επικρατήσει ένα κλίμα απαξίωσης της πολιτικής ζωής, με το φαινόμενο αυτό να έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις στη νέα γενιά. Με αυτήν την τακτική δεν μπορούν να δοθούν λύσεις στα καθημερινά μας προβλήματα. Ο μόνος τρόπος για να γυρίσει αυτός ο τόπος σελίδα είναι η ενεργή ενασχόληση των νέων και ευρύτερα των παραγωγικών ομάδων με τα κοινά. Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξη που ταυτίζει το Έθνος με το Λαό, την Πατρίδα με τους ανθρώπους της, την Πολιτεία με τους πολίτες της, την πρόοδο με το κοινό αγαθό, την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Παραμένει ο αναμμένος πυρσός που η φλόγα του θα στρέφεται προς το γράμμα «Ν». Και θα σταθώ στο γράμμα «Ν» ερμηνεύοντας το ως το Νέο και τη Νεολαία. Ναι μπορούν οι νέοι άνθρωποι να συμμετέχουν στη μεγάλη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία με την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα τόλμησε να δώσει ρόλο και λόγο και να προχωρήσει σε πράξεις αντί για λόγια. Και αυτό το εκτιμά η γενιά μας, η οποία «χόρτασε από παχιά λόγια» και «δήθεν επαναστάτες».
Είναι η παράταξη που πιστεύει και εμπιστεύεται τα οράματα και τις δυνατότητες των νέων ανθρώπων και γνωρίζει ότι μαζί τους θα προχωρήσει στη μεταμόρφωση του κράτους όχι επειδή είναι νέοι, αλλά επειδή έχουν κάτι νέο να εισφέρουν στο δημόσιο λόγο. Η ΟΝΝΕΔ δεν είναι μια απλώς κομματική νεολαία αλλά αποτελεί την αιχμή του δόρατος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προσπάθεια της να οικοδομήσει μια Ελλάδα σύγχρονη, καινοτόμα και δυναμική.
Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας ως πρόεδρος; Σε ποια πράγματα θα στοχεύσετε;
Σε μια εποχή που η πολιτικοποίηση και η κομματικοποίηση έχουν «δαιμονοποιηθεί» από τους νέους για εμένα αποτελεί ιδιαίτερο κίνητρο να προσπαθήσω να αφυπνίσω και να παρακινήσω άτομα ηλικίας 18-32 ετών να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους, να προτείνουν λύσεις, να συμμετάσχουν σε δράσεις και να σχεδιάσουν καινοτόμες ιδέες. Η ΟΝΝΕΔ Δωδεκανήσου θα βρίσκεται δίπλα σε όλα τα νησιά και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο τις ΟΝΝΕΔ στα Δωδεκάνησα μας και να πετύχουμε όλοι μαζί να κάνουμε πραγματικότητα το όραμα του προέδρου μας Παύλου Μαρινάκη για την ΟΝΝΕΔ. Και πάνω σε αυτό είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι για πρώτη φορά συστάθηκε ΟΝΝΕΔ Καλύμνου και ΟΝΝΕΔ Λέρου. Το έργο που καλούμαστε να υλοποιήσουμε είναι δύσκολο και ο δρόμος για μια ισχυρή Ελλάδα μακρύς. Ωστόσο είμαστε έτοιμοι και «εξοπλισμένοι» με υπομονή και επιμονή για να αγωνιστούμε.
• Ποιο μήνυμα θα στείλετε στους συνομήλικούς σας στα Δωδεκάνησα;
Αποτελεί καθήκον κάθε πολίτη να κατανοεί τις ροπές της ιστορίας και να τις κρίνει ή να ζητά αλλαγές μιας και ο ρόλος του μέσα στην πολιτεία είναι λειτουργικός και μπορεί σαν πρόσωπο να ανακαλύψει κάτι καλό για το σύνολο και τον άνθρωπο γενικά και αυτό το σκοπό εξυπηρετεί θαυμάσια η συμμετοχή του στα κοινά. Εντάσσεται σε μια ομάδα με κοινή θέληση επικοινωνίας διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων και καρπός αυτής της προσπάθειας είναι η γενική ένωση για μια ανώτερη εθνική συνείδηση. Αυτό το μήνυμα στέλνω στη νεολαία της Δωδεκανήσου. Η πολιτική ένταξη δεν είναι πολυτέλεια είναι μια διάσταση ζωής.
Η συλλογή εμπειριών και τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η ενασχόληση με τα κοινά είναι πολύ περισσότερα από τα μένει κάποιος με τα χέρια σταυρωμένα βυθισμένος στον καναπέ του. Η φωνή και η συμμετοχή του μπορούν να αλλάξουν αυτό που ζει σήμερα.

2 σχόλια στο Π. Παπαδοπούλου: «Ο μόνος τρόπος για να γυρίσει σελίδα αυτός ο τόπος είναι η ενεργή ενασχόληση των νέων με τα κοινά»

  1. Avatar Ο/Η Dimis Kris λέει:

    Για να θυμηθώ ποτε οι νεοι επαψαν να ασχολουνται με τα κοινα ?? Η απαντηση ειναι ΠΟΤΕ. Τα ιδια ελεγαν και οι νεοι του πολυτεχνιου …και μας εφτασαν εδω σημερα. Ας μην κρυβομαστε πισω απο το δακτυλο μας ειναι ωραια η καρεκλα …

  2. Avatar Ο/Η Spyros λέει:

    Μονο αν απαγορευτουν στα πανεπιστημια καρκινωματα οπως η οννεδ η πασκε τα κομμουνια κλπ εκκολαπτηρια
    χαχολων υπαρχει σωτηρια μιλαει για μελλον τωρα το κομμα με το παγκοσμιο ρεκορ σε σκανδαλα μεσα σε 5 χρονια. αυτοι που διαλυσανε οικονομια και αφησανε μια χωρα μπαχαλο. το κομμα του τελη ,ρε ουστ.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ