Ειδήσεις

FT: Αυξάνονται οι ελπίδες για συμφωνία-Eποικοδομητικές οι διαπραγματεύσεις της Δευτέρας

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη την Τρίτη όπου θα «ζυγίσουν» τα νέα ελληνικά σχέδια για μεταρρυθμίσεις, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι αναμένεται να οριστικοποιήσουν την συμφωνία για παράταση του προγράμματος διάσωσης της Αθήνας έως τον Ιούνιο.

Η ελληνική λίστα των μεταρρυθμίσεων, που αναμένεται να υποβληθεί στους δανειστές την Τρίτη το πρωί, αποτελεί την τελευταία εκκρεμότητα στην απόφαση των 18 εταίρων στην ευρωζώνη για επέκταση του προγράμματος πέραν του επόμενου Σαββάτου, οπότε και ολοκληρώνεται.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν ότι, εάν η λίστα κριθεί μη αποδεκτή, οι υπουργοί θα συγκεντρωθούν ξανά στις Βρυξέλλες για ένα ακόμη Eurogroup, ώστε να προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές.

Όμως Ελληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι, μετά από ένα αρχικό προσχέδιο που στάλθηκε το σαββατοκύριακο το οποίο αποδείχθηκε πολύ «θολό», οι διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα ήταν πιο εποικοδομητικές, οδηγώντας στην απόφαση να διενεργηθεί η τηλεδιάσκεψη.

«Θα πόνταρα τα λεφτά μου σε συμφωνία αύριο», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος που εμπλέκεται στις συνομιλίες.

Σύμφωνα με Ελληνα αξιωματούχο, το αίτημα που θα υποβληθεί την Τρίτη θα διατηρεί την προεκλογική υπόσχεση της δαπάνης 1,9 δισ. ευρώ σε κοινωνικές υπηρεσίες για τους οικονομικά ασθενέστερους και σε άλλα μέτρα ανακούφισης για τους φορολογούμενους με μεγάλα πρόστιμα από απλήρωτους φόρους και τους δανειστές που βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις.

Όμως ο ίδιος σημείωσε ότι το αίτημα προβλέπει επίσης αύξηση των εσόδων μέσω πιο προοδευτικών φόρων και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, καθώς και τους λαθρεμπορίου αλκοόλ και τσιγάρων. Εάν οι μεταρρυθμίσεις γίνουν αποδεκτές, η παράταση του ελληνικού προγράμματος θα υποβληθεί για έγκριση στα εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η Αθήνα θα εισπράξει τη δόση ύψους 7,2 δις. ευρώ που είναι να λάβει με την ολοκλήρωση του προγράμματος. Αντ’ αυτού, με βάση τη συμφωνία της Παρασκευής, η λίστα θα εκτιμηθεί για το αν αποτελεί ένα «σημείο εκκίνησης» για διαπραγματεύσεις. Η τελική λίστα δεν αναμένεται να εγκριθεί πριν τον Απρίλιο, με τους δανειστές να έχουν το περιθώριο να επιμείνουν σε αλλαγές έως τότε.

«Δεν είναι η τελική λίστα, η οποία αναμένεται να συνταχθεί έως τα τέλη Απριλίου», τόνισε ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας. «Όμως περιμένουμε, η αρχική λίστα να είναι «συνεκτική και εύλογη».

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου