ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία για την πορεία της σεζόν

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Ματσίγκος Γιώργος

Δύσκολη προ­βλέ­πε­ται η νέα του­ρι­στική σεζόν, του­λά­χι­στον σύμφωνα με τα μέχρι τώρα συμπε­ρά­σματα που προ­κύ­πτουν από τις κρα­τή­σεις. Ο αντα­γω­νι­σμός με την Τουρκία και την Αίγυπτο δια­φαί­νε­ται πιο έντονος σε σύγκριση με το 2019, ενώ η έλλειψη αερο­πο­ρι­κών θέσεων περι­πλέ­κει ακόμη περισ­σό­τερο τα πράγ­ματα.

Μεγα­λύ­τερη υστέ­ρηση παρου­σιά­ζουν οι αγορές της Σκαν­δι­να­βίας (7%-9%) και μικρή πτώση η γερ­μα­νική αγορά. Οριακή άνοδος παρα­τη­ρεί­ται στην περί­πτωση της αγγλι­κής αγοράς. «Όπως όλα δεί­χνουν, η του­ρι­στική σεζόν που έχουμε μπροστά μας, δεν θα είναι από τις ευκο­λό­τε­ρες που έχουμε ζήσει.

Υπάρχει σημα­ντική μείωση από τις αγορές της Σκαν­δι­να­βίας, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοι­χεία των πωλή­σεων, ενώ και στην αγορά της Γερ­μα­νίας παρα­τη­ρεί­ται ελαφρά υστέ­ρηση. Μικρή ανοδική τάση δια­κρί­νε­ται στην περί­πτωση της Αγγλι­κής αγοράς, παρόλο που οι αερο­πο­ρι­κές θέσεις είναι μειω­μέ­νες λόγω της πτώ­χευ­σης της Thomas Cook, ενώ όλες οι υπό­λοι­πες αγορές κυμαί­νο­νται αυτή τη στιγμή στα περσινά επίπεδα.

Αυτή είναι η γενι­κό­τερη εικόνα», δήλωσε ο πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Διευ­θυ­ντών Ξενο­δο­χείων Ρόδου, Γιώργος Ματσί­γκος, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι οι Σκαν­δι­να­βοί επη­ρε­ά­ζο­νται σε μεγάλο βαθμό από το κίνημα της Greta Thunberg για την προ­στα­σία του περι­βάλ­λο­ντος και τη μείωση του περι­βαλ­λο­ντι­κού απο­τυ­πώ­μα­τος των αερο­σκα­φών.

Επη­ρε­ά­ζο­νται επίσης από την καλο­και­ρία που επι­κρα­τεί κατά τη θερινή περίοδο στις χώρες τους, περ­νώ­ντας τις θερινές δια­κο­πές στα μέρη τους, ενώ έχουν αλλάξει συνή­θειες και κλεί­νουν ακόμη και την τελευ­ταία στιγμή το του­ρι­στικό πακέτο που τους ενδια­φέ­ρει.

Σχετικά με τον αντα­γω­νι­σμό, ο κ. Ματσί­γκος δήλωσε τα εξής: «Η Τουρκία παρου­σιά­ζει ελαφρά άνοδο, ενώ ο προ­ο­ρι­σμός της Αιγύ­πτου θα έχει μεγα­λύ­τερη αύξηση.

Στην Αίγυπτο επι­στρέ­φουν και οι Βρε­τα­νοί με την Easy Jet να πραγ­μα­το­ποιεί πτήσεις προς τον προ­ο­ρι­σμό. Ανα­μέ­νουμε να ανα­κοι­νω­θεί το πρό­γραμμα της Easy Jet για την Ελλάδα, εκτι­μούμε όμως ότι θα υπάρχει μικρή αύξηση των πτήσεων».

Του­ρι­σμός και Περι­βάλ­λον

Στις 22 Φεβρουα­ρίου ανα­μέ­νε­ται να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί από το Σύλλογο Διευ­θυ­ντών Ξενο­δο­χείων Ρόδου η πρώτη ημερίδα με θέμα «Του­ρι­σμός και Περι­βάλ­λον», όπου θα λάβουν μέρος εκπρό­σω­ποι tour operators και των φορέων πιστο­ποί­η­σης Green Key και Travel Life.

Στόχος της ημε­ρί­δας, είναι να ανα­δει­χθεί η Ρόδος ως ένας ποιο­τι­κός, πρά­σι­νος προ­ο­ρι­σμός, εναρ­μο­νι­σμέ­νος με την ολοένα ισχυ­ρό­τερη τάση της αει­φο­ρίας.

Οι προ­σκε­κλη­μέ­νοι θα παρου­σιά­σουν ανα­λυ­τικά τις πρα­κτι­κές που θα πρέπει να εφαρ­μό­ζουν οι ξενο­δο­χεια­κές επι­χει­ρή­σεις, αλλά και οι προ­ο­ρι­σμοί συνο­λικά, έτσι ώστε να ανα­γνω­ρι­στεί η περι­βαλ­λο­ντική τους ταυ­τό­τητα και να λάβουν τη σχετική πιστο­ποί­ηση.

Παράλ­ληλα, θα παρου­σια­στούν από τους τοπι­κούς φορείς οι πρα­κτι­κές που ήδη εφαρ­μό­ζο­νται στο νησί. Παράλ­ληλα, θα παρου­σια­στούν από τους τοπι­κούς φορείς οι πρα­κτι­κές που ήδη εφαρ­μό­ζο­νται στο νησί.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.