Ρεπορτάζ

Δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία για την πορεία της σεζόν

Δύσκολη προβλέπεται η νέα τουριστική σεζόν, τουλάχιστον σύμφωνα με τα μέχρι τώρα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις κρατήσεις. Ο ανταγωνισμός με την Τουρκία και την Αίγυπτο διαφαίνεται πιο έντονος σε σύγκριση με το 2019, ενώ η έλλειψη αεροπορικών θέσεων περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Μεγαλύτερη υστέρηση παρουσιάζουν οι αγορές της Σκανδιναβίας (7%-9%) και μικρή πτώση η γερμανική αγορά. Οριακή άνοδος παρατηρείται στην περίπτωση της αγγλικής αγοράς. «Όπως όλα δείχνουν, η τουριστική σεζόν που έχουμε μπροστά μας, δεν θα είναι από τις ευκολότερες που έχουμε ζήσει.
Υπάρχει σημαντική μείωση από τις αγορές της Σκανδιναβίας, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία των πωλήσεων, ενώ και στην αγορά της Γερμανίας παρατηρείται ελαφρά υστέρηση. Μικρή ανοδική τάση διακρίνεται στην περίπτωση της Αγγλικής αγοράς, παρόλο που οι αεροπορικές θέσεις είναι μειωμένες λόγω της πτώχευσης της Thomas Cook, ενώ όλες οι υπόλοιπες αγορές κυμαίνονται αυτή τη στιγμή στα περσινά επίπεδα.
Αυτή είναι η γενικότερη εικόνα», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, Γιώργος Ματσίγκος, επισημαίνοντας ότι οι Σκανδιναβοί επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το κίνημα της Greta Thunberg για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των αεροσκαφών.
Επηρεάζονται επίσης από την καλοκαιρία που επικρατεί κατά τη θερινή περίοδο στις χώρες τους, περνώντας τις θερινές διακοπές στα μέρη τους, ενώ έχουν αλλάξει συνήθειες και κλείνουν ακόμη και την τελευταία στιγμή το τουριστικό πακέτο που τους ενδιαφέρει.
Σχετικά με τον ανταγωνισμό, ο κ. Ματσίγκος δήλωσε τα εξής: «Η Τουρκία παρουσιάζει ελαφρά άνοδο, ενώ ο προορισμός της Αιγύπτου θα έχει μεγαλύτερη αύξηση.
Στην Αίγυπτο επιστρέφουν και οι Βρετανοί με την Easy Jet να πραγματοποιεί πτήσεις προς τον προορισμό. Αναμένουμε να ανακοινωθεί το πρόγραμμα της Easy Jet για την Ελλάδα, εκτιμούμε όμως ότι θα υπάρχει μικρή αύξηση των πτήσεων».
Τουρισμός και Περιβάλλον
Στις 22 Φεβρουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί από το Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου η πρώτη ημερίδα με θέμα «Τουρισμός και Περιβάλλον», όπου θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι tour operators και των φορέων πιστοποίησης Green Key και Travel Life.
Στόχος της ημερίδας, είναι να αναδειχθεί η Ρόδος ως ένας ποιοτικός, πράσινος προορισμός, εναρμονισμένος με την ολοένα ισχυρότερη τάση της αειφορίας.
Οι προσκεκλημένοι θα παρουσιάσουν αναλυτικά τις πρακτικές που θα πρέπει να εφαρμόζουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αλλά και οι προορισμοί συνολικά, έτσι ώστε να αναγνωριστεί η περιβαλλοντική τους ταυτότητα και να λάβουν τη σχετική πιστοποίηση.
Παράλληλα, θα παρουσιαστούν από τους τοπικούς φορείς οι πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται στο νησί. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν από τους τοπικούς φορείς οι πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται στο νησί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου