Ειδήσεις

Χωρίς προσωπικό το ΕΚΑΒ στα νησιά-Δραματική η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου

Απλήρωτες υπερωρίες, εγκαταλελειμμένα οχήματα και υπομονή που εξαντλείται είναι μόνο λίγα από τα εμπόδια που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι στα ΕΚΑΒ της χώρας μας. Ο πρόεδρος του Σωματείου, κ. Γιώργος Μαθιόπουλος, μιλά στο Penna για το μείζον πρόβλημα που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές σε όλη την Ελλάδα.

Δραματική είναι η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου, καθώς πολλές φορές οι διασώστες που υπάρχουν δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε μια βάρδια το 24ωρο. Ακόμα πιο έντονο είναι το πρόβλημα στις ακριτικές περιοχές που η απουσία διασωστών, αφήνει ολόκληρες βάρδιες κενές, χωρίς την παραμικρή κάλυψη. Στις Κυκλάδες από την άλλη, πολλές φορές το προσωπικό για τις έκτακτες ανάγκες αποτελείται από 4, 6 ή 7 άτομα, την ώρα που χρειάζονται γύρω στα 10 για να βγει η δουλειά. Υπό αντίξοες συνθήκες καλούνται να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις και οι εργαζόμενοι στα ΕΚΑΒ της Αττικής. Η υπηρεσία δέχεται πάνω από 5.000 κλήσεις την ημέρα, ενώ το προσωπικό επαρκεί για να κάνει μόλις γύρω στις 800 με 900 διακομιδές την ημέρα, εξηγεί ο κ. Μαθιόπουλος.

Οι υπάλληλοι ακόμα δεν έχουν πληρωθεί όχι μόνο τις αργίες που έχουν δουλέψει, αλλά βάρδιες και υπερωρίες με τις οποίες έχουν επιβαρυνθεί στο παρελθόν. Λύση στο πρόβλημά τους δεν δίνεται, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις τους στο αρμόδιο υπουργείο. Για την καταβολή των χρωστούμενων έχουν δώσει προθεσμία ως το τέλος του μήνα, καθώς τα περιθώρια είναι στενά και η υπομονή τους εξαντλείται. Παράλληλα, όπως σημειώνει ο πρόεδρος των εργαζομένων, το ποσό των 50.000-55.000 ευρώ που κάθε χρόνο δίνονται για τη συντήρηση του κάθε ασθενοφόρου θα μπορούσε κάλλιστα να διατεθεί για την αγορά νέων.

Οι εργαζόμενοι στα ΕΚΑΒ δουλεύουν χωρίς να έχουν ακόμα πληρωθεί για την αργία των Χριστουγέννων
Την ίδια στιγμή, ο διαγωνισμός για τα οχήματα του ΕΚΑΒ παραπαίει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ παρά την πληθώρα των δικαστικών προσφυγών, η διευθέτηση του ζητήματος ακροβατεί. Κάθε χρονιά η χρηματοδότηση μειώνεται, ενώ το κόστος για τη συντήρησή των οχημάτων είναι αυξημένο. Το αποτέλεσμα είναι πολλά ασθενοφόρα να είναι ακινητοποιημένα και να μην αξιοποιούνται όπως πρέπει.

Μετέωρη εξακολουθεί να είναι και η κατάσταση με τις αεροδιακομιδές. Εδώ και ένα χρόνο, οι διασώστες δεν έχουν λάβει την αποζημίωση που προβλέπεται, όσο μικρή κι αν είναι, ενώ σαφής απάντηση για το χρόνο που θα την πάρουν δεν έχει δοθεί. “Πέρα από τον κίνδυνο στον οποίο τίθενται οι ζωές των ντόπιων κατοίκων, αρνητική είναι και η εικόνα της χώρας στους τουρίστες που κάθε χρόνο επισκέπτονται τα νησιά μας”, αναφέρει ο κ. Μαθιόπουλος. Χαρακτηριστικό είναι πως για τις ανάγκες στα νησιά, επιστρατεύθηκαν 15-20 άτομα από την Αθήνα, έτσι ώστε να παρέχουν τις υπηρεσίες τους μόνο για την περίοδο των γιορτών.

Αρνητική η εικόνα της χώρας στους τουρίστες που κάθε χρόνο φτάνουν στα νησιά
Απαραίτητος για την επίλυση του προβλήματος είναι ένας πανελλαδικός σχεδιασμός, όμοιος με αυτόν της Ευρώπης, ο οποίος θα έχει στόχο την πλήρη ανάπτυξη και θα θέτει την υγεία ως βασική προϋπόθεση για την επιβίωση μιας κοινωνίας, εξηγεί τέλος, ο πρόεδρος των εργαζομένων ΕΚΑΒ.

penna.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου