Ειδήσεις

Σταϊκούρας: Κανένας νέος φόρος το 2022 – «Παράθυρο» για επιπλέον μείωση ΕΝΦΙ

Δεν πρόκειται να επιβληθεί κανείς νέος φόρος το 2022, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ανοιχτά τα ενδεχόμενα περαιτέρω μείωσης του ΕΝΦΙΑ και δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού.

Κανένα νέο φόρο δεν θα προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ αντιθέτως θα περιέχει πρόσθετες μειώσεις φόρων και θα περιλαμβάνει μικρό δημοσιονομικό περιθώριο για επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός οικονομικών σημείωσε ότι η πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι της τάξης των 60 εκατ. ευρώ, χωρίς να αποκαλύπτει για την ώρα ποιοι θα ωφεληθούν από την εν λόγω μείωση.

Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα ξέρουμε ποιοι θα ωφεληθούν από τη μόνιμη μείωση του συνολικού ΕΝΦΙΑ», σημείωσε, τονίζοντας ότι τον Μάρτιο του ΄22 θα μπουν οι αντικειμενικές, θα αλλάξουν οι κλίμακες και οι συντελεστές και παράλληλα υπάρχει σχέδιο ο ΕΝΦΙΑ να πληρώνεται σε δέκα δόσεις.
«Φτάνουμε πολύ πιο κοντά στην προεκλογική μας δέσμευση για 30% μείωση του ΕΝΦΙΑ», σχολίασε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε συνοπτικά στις υπόλοιπες ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στον νέο προϋπολογισμό:

Μείωση του φόρου όλων των επιχειρήσεων στο 22% από 29%.
Νόμιμη μείωση προκαταβολής φόρου όλων των επιχειρήσεων από το 100% στο 80 % και στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%.
Νόμιμη μείωση της φορολόγησης των φυσικών προσώπων στα χαμηλά στρώματα στο 9%.
Νόμιμη μείωση της των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.
Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα.
Όλες οι μειώσεις ΦΠΑ μέχρι τον Ιούνιο 2022.
Όπως τόνισε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, με τον προϋπολογισμό αναμένεται ενίσχυση του τουρισμού κατά 60% σε σχέση με το 2021, οι επενδύσεις θα είναι οι υψηλότερες μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, οι εξαγωγές της Ελλάδας θα είναι επίσης οι υψηλότερες στην Ευρώπη, ενώ αναμένεται και συρρίκνωση της ανεργίας κατά επιπλέον 1,5 ποσοστιαία μονάδα το επόμενο έτος.

Αύξηση κατώτατου μισθού
Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα για ενδεχόμενη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022 , ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι πλέον υπάρχουν τα δεδομένα στην οικονομία όπως αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό για την εν λόγω αύξηση: «Το πόση θα είναι αυτή θα εξαρτηθεί από τη διαβούλευση που θα γίνει το επόμενο διάστημα με τους φορείς από το υπουργείο εργασίας, την εισήγηση που θα κάνουν εκείνοι στο υπουργό εργασίας και την εισήγηση που θα κάνει εκείνος στο υπουργικό συμβούλιο», τόνισε ο ίδιος

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση ανέφερε ότι είναι παροδική, ενώ τόνισε ότι αν οι τιμές στην ενέργεια αυξηθούν περαιτέρω, η κυβέρνηση θα επέμβει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου