ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φορολόγηση της οικονομίας διαμοιρασμού:Χρονικά όρια μισθώσεων κι απαλλαγή από ΦΠΑ

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Ξενοδοχείο Κως

Το σχέδιο νόμου που αφορά στην μίσθωση για του­ρι­στι­κούς λόγους ιδιω­τι­κών κατοι­κιών (οικο­νο­μία δια­μοι­ρα­σμού), θα δοθεί σύντομα στη δημο­σιό­τητα για δια­βού­λευση αφού το περιε­χό­μενο του συμ­φω­νή­θηκε με τους δανει­στές. Αυτό απο­κά­λυψε χθες ο Γενικός Γραμ­μα­τέας Του­ρι­στι­κής Πολι­τι­κής και Ανά­πτυ­ξης κ. Γιώργος Τζιάλ­λας, σε ημερίδα με θέμα «Οικο­νο­μία Δια­μοι­ρα­σμού (sharing economy) και ζητή­ματα που μπορούν να επι­δρά­σουν αρνη­τικά στο του­ρι­στικό προϊόν της Αθήνας», στο πλαίσιο της έκθεσης Expo Hotel.

Ο ίδιος μάλιστα σημεί­ωσε ότι η όποια καθυ­στέ­ρηση οφεί­λε­ται στους Θεσμούς οι οποίοι αντι­δρού­σαν στην όποια προ­σπά­θεια ρύθ­μι­σης αυτής της αγοράς. «Η καθυ­στέ­ρηση οφεί­λε­ται στην καθυ­στέ­ρηση των δια­πραγ­μα­τεύ­σεων με τους θεσμούς. Οι θεσμοί έχουν την άποψη ότι όλα θα πρέπει να απλου­στεύ­ο­νται και να αφή­νο­νται ελεύ­θερα ως προς την οικο­νο­μία δια­μοι­ρα­σμού. Οι ρυθ­μί­σεις ήταν έτοιμες από τον περα­σμένο Μάϊο κι επί ένα εξάμηνο είμαστε σε δια­βου­λεύ­σεις, ενώ από τους ίδιους τους εκπρο­σώ­πους του ΔΝΤ εκφρά­στηκε η άποψη ότι οι συν­θή­κες στην αγορά θα έπρεπε να μείνουν ως έχουν, χωρίς ρυθ­μί­σεις ή του­λά­χι­στον να αφεθούν κάτω από ένα πολύ χαλαρό καθε­στώς. Μετά από οργα­νω­μένη προ­σπά­θεια και συνε­κτι­μώ­ντας διά­φο­ρες παρα­μέ­τρους, π.χ. συν­θή­κες νησιω­τι­κό­τη­τας, επο­χι­κό­τητα κ.τ.λ. έχουμε κατα­λή­ξει σε ένα πλαίσιο, το οποίο θα φέρουμε πολύ σύντομα στη Βουλή», ανέφερε χαρα­κτη­ρι­στικά ο κ. Τζιάλ­λας.

Σημειώ­νε­ται ότι οι μισθώ­σεις στο πλαίσιο της οικο­νο­μίας δια­μοι­ρα­σμού, σύμφωνα με τους του­ρι­στι­κούς φορείς (κατά τις -συντηρητικές κατά τους ίδιους εκτι­μή­σεις) οδηγούν σε απώ­λειες δημο­σίων εσόδων ύψους 280 εκατ. ευρώ.

Όπως επε­σή­μανε ο κ. Τζάλας, το νομο­σχέ­διο θα αφορά μόνο σε φυσικά πρόσωπα, με περιο­ρι­σμό ανά ΑΦΜ, για τα οποία προ­βλέ­πε­ται εγγραφή σε σχετικό ειδικό Μητρώο το οποίο θα απο­τε­λεί την ταυ­τό­τητα του προς εκμί­σθωση ακι­νή­του και θα συνο­δεύει κάθε συναλ­λαγή. Θα υπάρχει ανά έτος ένα μέγιστο όριο μίσθω­σης 90 ημερών κι ένα μικρό­τερο όριο 60 ημερών για τα νησιά. Ο δια­χω­ρι­σμός αυτός γίνεται προ­κει­μέ­νου να υπο­στη­ρι­χθούν οι νησιω­τι­κοί προ­ο­ρι­σμοί, οι οποίοι έχουν μικρό­τερη διάρ­κεια σεζόν. Δια­φο­ρε­τικά όπως είπε ο κ. Τζιάλας λόγω επο­χι­κό­τη­τας και νησιω­τι­κό­τη­τας θα καταρ­γού­νταν τελείως ο επί­ση­μος ξενο­δο­χεια­κός τομέας στα νησιά.

Ειδι­κό­τερα, το σχέδιο προωθεί της θέσπιση ορίου στη χρονική διάρ­κεια της μίσθω­σης, κι απαλ­λαγή από το ΦΠΑ. Ωστόσο μένει να διευ­κρι­νι­στεί πώς θα φορο­λο­γού­νται όσα φυσικά πρόσωπα χρη­σι­μο­ποιούν τα κανάλια πωλή­σεων της οικο­νο­μίας δια­μοι­ρα­σμού για να προ­ω­θή­σουν δικά τους ή μισθω­μένα κατα­λύ­ματα.

Σημειώ­νε­ται ότι η απαλ­λαγή από το ΦΠΑ δημιουρ­γεί όρους αθέ­μι­του αντα­γω­νι­σμού σε βάρος της επί­ση­μης ξενο­δο­χίας, η οποία επι­βα­ρύ­νε­ται τόσο με το συγκε­κρι­μένο φόρο όσο και με το Τέλος Δια­νυ­κτέ­ρευ­σης από το νέο έτος.

Στα βασικά σημεία του νομο­σχε­δίου, επι­πλέον, συμπε­ρι­λαμ­βά­νε­ται η επιβολή ορίου στον αριθμό των εκμι­σθού­με­νων ακι­νή­των ανά εκμε­ταλ­λευτή και η καθιέ­ρωση προ­στί­μων ύψους 50.000 € σε περι­πτώ­σεις παρα­βά­σεων της νομο­θε­σίας.

Σύμφωνα με το κυβερ­νη­τικό σχέδιο που είχε ανα­κοι­νω­θεί από τον πρώην Ανα­πλη­ρωτή Υπουργό Οικο­νο­μι­κών, Τρύφωνα Αλε­ξιάδη το σχέδιο νόμου προ­βλέ­πει ακόμη ότι επι­βάλ­λε­ται φόρος βρα­χυ­χρό­νιας μίσθω­σης ίσος με το 5% επί της αξίας της δια­νυ­κτέ­ρευ­σης, ο οποίος θα απο­δί­δε­ται στο Ελλη­νικό Δημόσιο από οποιον­δή­ποτε λει­τουρ­γεί ως ενδιά­με­σος (κυρίως τις ηλε­κτρο­νι­κές πλατ­φόρ­μες). Επίσης όσοι εκμι­σθώ­νουν ένα ή δυο ακίνητα και απο­κτούν εισό­δημα έως και 12.000 ευρώ ανά έτος φορο­λο­γού­νται με το χαμηλό φορο­λο­γικό συντε­λε­στή 15%.

Από την πλευρά του ο πρό­ε­δρος της Ένωσης Ξενο­δό­χων Αθηνών Αττικής Αργο­σα­ρω­νι­κού (ΕΞΑΑΑ) κ. Αλέ­ξαν­δρος Βασι­λι­κός μιλώ­ντας στην ίδια εκδή­λωση σημεί­ωσε ότι οι ξενο­δό­χοι δεν έχουν ακραίες θέσεις ανα­φο­ρικά με τη ρύθμιση της οικο­νο­μίας δια­μοι­ρα­σμού. Αυτό που ζητούν είναι ισότιμη μετα­χεί­ριση, τίποτα άλλο.

Ανα­φε­ρό­με­νος στην πορεία του του­ρι­σμού στην Αθήνα, τέλος, επε­σή­μανε ότι σε αφίξεις καλύ­φθηκε το χαμένο έδαφος των προη­γού­με­νων χρόνων ωστόσο η μέση τιμή δωμα­τίου παρα­μέ­νει ακόμη χαμη­λό­τερη έναντι των αντα­γω­νι­στριών πόλεων. Γενι­κό­τερα υπο­γράμ­μισε για μία ακόμη φορά ο κ. Βασι­λι­κός, δεν υπάρχει μία ενιαία και ολο­κλη­ρω­μένη στρα­τη­γική για την Αθήνα από την πολι­τεία.

Γιώργος Αλε­ξά­κης

 Πηγή: reporter.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 1 σχόλιο

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

  1. john

    δεδομένου ότι τα ξενοδοχεία είχαν 100% πληρότητα και ο τουρισμός αυξήθηκε γιατί δεν αφήνουν ελεύθερη την οικονομία διαμοιρασμού και απλά να την φορολογούν για να λάβουν παραπάνω έσοδα στα δημόσια ταμεία? Αυτό δηλαδή υποστηρίζουν και οι θεσμοί και αυτό θα πει ανάπτυξη. Με τον περιορισμό των ημερών μίσθωσης το ίδιο το κράτος χάνει έσοδα που θα μπορούσε να εισπράξει
    και ο τουρισμός μειώνεται.