ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι αλλάζει στο κυνήγι του παρεμπορίου

news room 1 λεπτό ανάγνωση
5_64

Όλοι οι ελεγ­κτές θα μπο­ρούν να κα­τα­στρέ­φουν επι­τό­που τα πα­ρά­νο­μα προ­ϊ­ό­ντα. Τι προ­βλέ­πει το πο­λυ­νο­μο­σχέ­διο του υπουρ­γεί­ου Ανά­πτυ­ξης. Έρ­χε­ται και άλλο πα­κέ­το μέ­τρων για την αντι­με­τώ­πι­ση του φαι­νο­μέ­νου.

Εφο­δια­σμέ­νος με ανε­ξί­τη­λα σπρέι, ώστε να κα­τα­στρέ­φει τα προ­ϊ­ό­ντα του πα­ρε­μπο­ρί­ου επί τόπου, θα είναι στο αμέ­σως επό­με­νο διά­στη­μα, όλος ο ελεγ­κτι­κός μη­χα­νι­σμός που εμπλέ­κε­ται στην κα­τα­πο­λέ­μη­ση του φαι­νο­μέ­νου. Η σχε­τι­κή δυ­να­τό­τη­τα, θα δοθεί μέσω του πο­λυ­νο­μο­σχε­δί­ου (άρθρο 82) του υπουρ­γεί­ου Ανά­πτυ­ξης και Επεν­δύ­σε­ων, το οποίο με ει­δι­κή διά­τα­ξη, διευ­ρύ­νει τον αριθ­μό των ελεγ­κτι­κών υπη­ρε­σιών που μπο­ρούν να κα­τα­στρέ­φουν προ­ϊ­ό­ντα πα­ρε­μπο­ρί­ου.

Σύμ­φω­να με το ισχύ­ον πλαί­σιο, δι­καί­ω­μα κα­τα­στρο­φής προ­ϊ­ό­ντων πα­ρε­μπο­ρί­ου, έχουν το ΣΔΟΕ, η Αστυ­νο­μία, η Δη­μο­τι­κή Αστυ­νο­μία και το Λι­με­νι­κό. Με το νέο πλαί­σιο, τη δυ­να­τό­τη­τα αυτή απο­κτούν οι υπάλ­λη­λοι του υπουρ­γεί­ου Ανά­πτυ­ξης, τα ελεγ­κτι­κά κλι­μά­κια των πε­ρι­φε­ρειών καθώς, και κάθε άλλη ελεγ­κτι­κή υπη­ρε­σία.

Στό­χος του υπουρ­γεί­ου, είναι η δυ­να­μι­κή αντι­με­τώ­πι­ση του φαι­νο­μέ­νου ώστε πέραν της διεύ­ρυν­σης του “κα­τα­σταλ­τι­κού” μη­χα­νι­σμού να δη­μιουρ­γη­θούν και οι συν­θή­κες απο­τρο­πής της δρα­στη­ριό­τη­τας των πα­ρε­μπό­ρων, κάτι που μπο­ρεί να επι­τευ­χθεί με το νέο πλαί­σιο.

Όπως ανα­φέ­ρε­ται αρ­μο­δί­ως, πλέον οι ελεγ­κτές του υπουρ­γεί­ου ή των πε­ρι­φε­ρειών, θα μπο­ρούν να δρουν άμεσα και αυ­τό­νο­μα, χωρίς να ανα­μέ­νουν την προ­σέ­λευ­ση των αστυ­νο­μι­κών αρχών. Μά­λι­στα συχνά πα­ρα­τη­ρεί­ται το φαι­νό­με­νο να κα­λεί­ται από τους ελεγ­κτές η αστυ­νο­μία και λόγω μη δια­θε­σι­μό­τη­τας προ­σω­πι­κού, να μην προ­σέρ­χε­ται ώστε να κα­τα­στρέ­ψει τα πα­ρά­νο­μα προ­ϊ­ό­ντα.

Τα θέ­μα­τα συ­ντο­νι­σμού που υφί­στα­νται σή­με­ρα, πά­ντως, θα διευ­θε­τη­θούν σύ­ντο­μα με άλλη νο­μο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση του υπουρ­γεί­ου, καθώς ένα από τα στοι­χή­μα­τα της πο­λι­τι­κής του ηγε­σί­ας, είναι, αν όχι η εξα­φά­νι­ση, αλλά ο με­γα­λύ­τε­ρος δυ­να­τός πε­ριο­ρι­σμός του φαι­νο­μέ­νου, που, σύμ­φω­να με τις εκτι­μή­σεις της αγο­ράς, έχει ετή­σιο τζίρο που ξε­περ­νά τα 20 δισ. ευρώ με σο­βα­ρό­τα­τες επι­πτώ­σεις στις νό­μι­μες επι­χει­ρή­σεις, αλλά και στα δη­μό­σια έσοδα.

Βάσει του ισχύ­ο­ντος πλαι­σί­ου, ως προ­ϊ­ό­ντα πα­ρε­μπο­ρί­ου, χα­ρα­κτη­ρί­ζο­νται τα κάθε εί­δους εμπο­ρεύ­μα­τα, τα οποία δια­κι­νού­νται στην αγορά με οποιον­δή­πο­τε τρόπο και τα οποία είτε είναι πει­ρα­τι­κά, είτε συ­νι­στούν πα­ρά­νο­μη πα­ρα­ποί­η­ση ή απο­μί­μη­ση προ­ϊ­ό­ντων, είτε κυ­κλο­φο­ρούν κατά πα­ρά­βα­ση της κεί­με­νης φο­ρο­λο­γι­κής νο­μο­θε­σί­ας, είτε αυτός που τα δια­θέ­τει δεν κα­τέ­χει την απαι­τού­με­νη άδεια ή τα νό­μι­μα πα­ρα­στα­τι­κά.

Τα προ­ϊ­ό­ντα αυτά, πρέ­πει να κα­τά­σχο­νται και κα­τα­στρέ­φο­νται. Η κα­τα­στρο­φή των εμπο­ρευ­μά­των γί­νε­ται άμεσα και επί τόπου με κάθε πρό­σφο­ρο μέσο, πε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της ρίψης εντός απορ­ριμ­μα­το­φό­ρου ή με την κα­τα­στρο­φή της εμπο­ρι­κής αξίας του προ­ϊ­ό­ντος με ανε­ξί­τη­λο χρω­μα­τι­σμό (σπρέι).

Κατ’ εξαί­ρε­ση και εφό­σον η επι­τό­πια κα­τα­στρο­φή δεν είναι τε­χνι­κά δυ­να­τή, τα πα­ρά­νο­μα προ­ϊ­ό­ντα συ­σκευά­ζο­νται σε σά­κους, με­τα­φέ­ρο­νται σε απο­θη­κευ­τι­κούς χώ­ρους και κα­τα­στρέ­φο­νται αμελ­λη­τί. Τα πα­ρά­γω­γα προ­ϊ­ό­ντα της κα­τα­στρο­φής μπο­ρούν να δια­τί­θε­νται για ανα­κύ­κλω­ση.

Ση­μειώ­νε­ται ότι αν κατά τη δια­δι­κα­σία της κα­τά­σχε­σης το μόνο που λεί­πει είναι η κα­το­χή της άδειας ή των νο­μί­μων πα­ρα­στα­τι­κών και γίνει επί­κλη­ση ύπαρ­ξης αυτών και εάν αυτό δεν μπο­ρεί να πι­στο­ποι­η­θεί υπη­ρε­σια­κά κατά το χρόνο του ελέγ­χου, πα­ρέ­χε­ται στον εν­δια­φε­ρό­με­νο τρι­ή­με­ρη προ­θε­σμία προ­σκό­μι­σης των νο­μί­μων εγ­γρά­φων στην αρ­μό­δια για την κα­τά­σχε­ση Αρχή.

Στις πε­ρι­πτώ­σεις αυτές, τα κα­τα­σχε­θέ­ντα προ­ϊ­ό­ντα τί­θε­νται σε με­σεγ­γύ­η­ση του κα­τό­χου και κα­τα­στρέ­φο­νται μετά την άπρα­κτη πα­ρέ­λευ­ση της τρι­ή­με­ρης προ­θε­σμί­ας.

 

Στα­μά­της Ζη­σί­μου

πηγή euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.