Την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς προκάλεσε η συνέντευξη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ στο πρακτορείο ΜΙΑ. Μετά από ελληνική διπλωματική παρέμβαση το κείμενο της συνέντευξης άλλαξε

Σε αναδίπλωση προχώρησε η ΠΓΔΜ μετά την έντονη αντίδραση της Αθήνας για τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ πως υπάρχει μόνο μία Μακεδονία, δηλώσεις που ήδη είχαν προκαλέσει σχόλια από τη ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε διπλωματική παρέμβαση από ελληνικής πλευράς σε ανώτατο επίπεδο και στη συνέχεια άλλαξε το κείμενο της συνέντευξης Ζάεφ στο πρακτορείο ΜΙΑ.

Το αρχικό επίμαχο απόσπασμα ανέφερε: «Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δική μας. Αυτή είναι η μόνη Μακεδονία και δεν θα υπάρξει άλλη στον κόσμο. Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι η Ελλάδα το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας είναι η Βουλγαρία.Και γνωρίζοντας την προοπτική και το μέλλον αυτό πρέπει να προχωρήσουμε για τις επόμενες γενιές, για τα παιδιά μας. Και για αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος για να ενωθούμε».

Το διορθωμένο κείμενο πλέον αναφέρει:

«Ολοι γνωρίζουμε ότι σήμερα ένα μέρος της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας είναι στην Ελλάδα, ένα είναι στη Βουλγαρία και το βόρειο μέρος είναι στη χώρα μας.Και κανείς δε θα προσπαθήσει ποτέ να αρνηθεί τη δική μας Μακεδονία. Ο προσδιορισμός «βόρεια» κανει μία διάκριση και επαναβεβαιώνουμε ότι υπάρχουν περιοχές στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα, που ονομάζονται Μακεδονία. »

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ